- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντένις Λο: Πέθανε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που την έριξε στην δεύτερη κατηγορία
Ανήκε στην θρυλική τριάδα του συλλόγου με τους Μπεστ και Τσάρλτον
Ντένις Λο: Πέθανε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που την έριξε στην δεύτερη κατηγορία
Ο Ντένις Λο, ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σκωτίας, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του την Παρασκευή.
Ο Λο σημείωσε 237 γκολ σε 404 συμμετοχές για τη Γιουνάιτεντ και ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της «Αγίας Τριάδας» του Όλντ Τράφορντ, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μπεστ το 2005 και του σερ Μπόμπι Τσάρλτον το 2023. Ως εκ τούτου, ο θάνατός του αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου.
Για τη Σκωτία, εν τω μεταξύ, ο Λο κέρδισε 55 συμμετοχές, αφού έκανε το διεθνές ντεμπούτο του εναντίον της Ουαλίας τον Οκτώβριο του 1958, και πέτυχε 30 γκολ, που παραμένει το υψηλότερο σύνολο στην ιστορία της χώρας, μαζί με αυτό του Κένι Νταλγκλις.
Γεννημένος στο Αμπερντίν τον Φεβρουάριο του 1940, ο Λο δεν έπαιξε ποτέ στην πραγματικότητα για σκωτσέζικο σύλλογο. Αντιθέτως, εντάχθηκε στη Huddersfield κατευθείαν από το σχολείο το 1955, πριν μετακομίσει στη Manchester City πέντε χρόνια αργότερα, έναντι του τότε βρετανικού ρεκόρ των 55.000 λιρών. Ένα χρόνο μετά από αυτό μετακόμισε και πάλι, εντασσόμενος στην Τορίνο. Η θητεία του Λο στην Ιταλία ήταν δυσάρεστη, εντός και εκτός γηπέδου, και, ως εκ τούτου, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι επέστρεψε γρήγορα στην Αγγλία, μετακομίζοντας στο κόκκινο μισό του Μάντσεστερ πριν από την έναρξη της σεζόν 1962-63.
Ο Λο ξεκίνησε την καριέρα του στη Γιουνάιτεντ όπως σκόπευε να συνεχίσει, σκοράροντας στο ντεμπούτο του εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον τον Αύγουστο του 1962. Τα γκολ του τα πανηγύριζε με αυτό που σύντομα έγινε το σήμα κατατεθέν του - χέρι στον αέρα, χέρι που σφίγγει το μανίκι, δάχτυλο που δείχνει τον ουρανό.
Τοποθετημένος στο πλευρό των Μπεστ και Τσάρλτον σε μια ομάδα της Γιουνάιτεντ που στήθηκε αριστοτεχνικά από τα συντρίμμια του Μονάχου από τον Σερ Ματ Μπάσμπι, ο Λο σημείωσε το εναρκτήριο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1963 επί της Λέστερ και ήταν ζωτικής σημασίας για την κατάκτηση του τίτλου της Πρώτης Κατηγορίας το 1965 και το 1967. Το 1964 κέρδισε επίσης τη Χρυσή Μπάλα και, τέσσερα χρόνια αργότερα, ήταν έτοιμος να κάνει τη διαφορά στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αλλά έχασε την καθοριστική επιτυχία της Γιουνάιτεντ εκείνη την εποχή λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο.
Η εποχή μετά τον Μπάσμπι ήταν οδύνηρη εποχή για την Γιουνάιτεντ και ο Λο δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί όσο κανείς άλλος στον σύλλογο. Πήγε στη Σίτι με ελεύθερη μεταγραφή τον Ιούλιο του 1973 και, ένα χρόνο αργότερα, σημείωσε το τελευταίο και αναμφισβήτητα πιο διάσημο γκολ της καριέρας του - το σουτ με το τακουνάκι στο Ολντ Τράφορντ που συνέβαλε στον υποβιβασμό της Γιουνάιτεντ στη δεύτερη κατηγορία.
Το τελευταίο παιχνίδι του Λο με τη Σκωτία ήταν εναντίον του Ζαΐρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του καλοκαιριού στη Δυτική Γερμανία. Το τελευταίο του γκολ, εν τω μεταξύ, ήρθε σε μια νίκη 2-0 εναντίον της Βόρειας Ιρλανδίας τον Μάιο του 1972, ενώ το πιο διάσημο ήταν ίσως το χτύπημά του εναντίον της Αγγλίας, τότε παγκόσμιας πρωταθλήτριας, σε μια νίκη 3-2 στο Γουέμπλεϊ τον Απρίλιο του 1967. Εξαιρετικός υπηρέτης της πατρίδας του, ο Λο δικαίως εισήχθη στο Hall of Fame του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου το 2004.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βάση της ποδοσφαιρικής ομάδας θα βρίσκεται στην πόλη Τιχουάνα
Η φετινή αποτυχία θεωρείται τεράστιο πλήγμα για το ιταλικό ποδόσφαιρο
Με ομαδικότητα και σκληρή άμυνα ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης
Τι αναφέρουν ρεπορτάζ αθλητικών Μέσων
Τι δήλωσε ο Σέρβος θρύλος του τένις
Αντιδράσεις για τις επιλογές του Ντε Λα Φουέντε
Η ανακοίνωση της Ένωσης για τον θάνατο της Γωγώς Μαστροκώστα
Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Έδινε «μάχη» με την νόσο ALS
Ολονύχτιο ερυθρόλευκο πάρτι στήθηκε στο κέντρο του Πειραιά για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας
Το story της νικήτριας της Eurovision
Η ανάρτηση της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ
Οι Πειραιώτες έσπασαν την κατάρα
Τι είπε στην κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης
Τι δήλωσε ο αστέρας των Μιλγουόκι Μπακς
Παίκτες και επιτελείο αγκαλιά με την κούπα
Φωτογραφίες από τα πανηγύρια των φίλων του Πρωταθλητή Ευρώπης
Στην ερυθρόλευκη φανέλα… ράβεται ήδη το 4ο αστέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.