Αθλητισμος

Euro 2024: Της ισοπαλίας στον 5ο όμιλο ανάμεσα Ρουμανία, Σλοβακία, Βέλγιο και Ουκρανία

Ποιες προκρίθηκαν και τα βαθμολογικά κριτήρια καθώς όλες συγκέντρωσαν 4 βαθμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Euro 2024: Της ισοπαλίας στον 5ο όμιλο ανάμεσα Ρουμανία, Σλοβακία, Βέλγιο και Ουκρανία
Euro 2024: Της ισοπαλίας στον 5ο όμιλο ανάμεσα Ρουμανία, Σλοβακία, Βέλγιο και Ουκρανία © EPA/MOHAMMED BADRA

Euro 2024: Με δύο ισοπαλίες ολοκληρώθηκε και ο 5ος όμιλος - Ποιες προκρίθηκαν και τα βαθμολογικά κριτήρια καθώς όλες συγκέντρωσαν 4 βαθμούς

Γίνεται από μία ισοπαλία να προκύψουν δύο νικητές; Φυσικά και γίνεται! Η Ρουμανία και η Σλοβακία βρίσκονται στους «16» του EURO 2024 καθώς το μεταξύ τους 1-1 στο «Βαλντστάντιον» της Φρανκφούρτης αποδείχθηκε σκορ πρόκρισης, μέσω του 5ου ομίλου. Στην πρώτη θέση κατετάγη η Ρουμανία του Έντουαρντ Ιορντανέσκου που θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία ή την Ολλανδία στις 2 Ιουλίου στο Μόναχο. Προκρίθηκε ως τρίτη και η Σλοβακία που «πέφτει πάνω» στην Αγγλία ή την Ισπανία στις 30 Ιουνίου. Το προβάδισμα στους Σλοβάκους έδωσε ο Ντούντα στο 8΄, ενώ ισοφάρισε ο Ραζβάν Μάριν με πέναλτι στο 37΄.

Standings provided by Sofascore

Euro 2024: Ισοπαλία... πρόκρισης για Σλοβακία και Ρουμανία

Η Ρουμανία ξεκίνησε πιο παθιασμένη τον αγώνα και στο 11΄ απείλησε άμεσα με έξοχο συνδυασμό Ράτσιου-Κόμαν και σουτ του τελευταίου που εξουδετέρωσε με δύσκολη επέμβαση ο Ντουμπράβκα. Όμως ήταν η Σλοβακία που άνοιξε το σκορ. Στο 24΄, σε μία φαινομενικά εύκολη και ψηλοκρεμαστή σέντρα του Κούτσκα, αδράνησε το κέντρο της ρουμανικής άμυνας και ο Όντρεϊ Ντούντα με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Ήταν το 14ο γκολ με τη Σλοβακία για τον 29χρονο μέσο της Βερόνα.

Η εξέλιξη αυτή «σόκαρε» τους Ρουμάνους που φάνηκε να χάνουν τη συγκέντρωσή τους, όμως κι αυτοί με τη σειρά τους στάθηκαν τυχεροί και έφεραν το ματς στα ίσια. Σε μία ατομική προσπάθεια του Χάτζι από δεξιά, ο Χάντσο βγήκε στο μαρκάρισμα, ο Ρουμάνος γιος του Γκεόργκε Χάτζι βρέθηκε στο έδαφος και ο διαιτητής έδωσε φάουλ έξω από την περιοχή. Αυστηρή απόφαση, που σίγουρα επηρεάστηκε από το γεγονός ότι δεν είχε το «ειδικό βάρος» ενός πέναλτι. Όμως, όλες αυτές οι φάσεις ελέγχονται από το VAR και από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η παράβαση ήταν εντός περιοχής, η ποινή «αναβαθμίστηκε» από φάουλ σε πέναλτι! Στο 37΄ ο Ραζβάν Μάριν ευστόχησε από τα 11 μέτρα και ισοφάρισε 1-1.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2a56pneejap)

Το ματς απέκτησε φρενήρη ρυθμό για περόπου ένα δεκάλεπτο στο β΄ ημίχρονο. Μεταξύ 60΄ και 70΄ η μπάλα πήγαινε «πάνω κάτων» με διαδοχικές καλές στιγμές και για τις δύο ομάδες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα σουρ του Ρ. Μάριν (60΄-απόκρουση), Ντράγκους (61΄-άουτ) για τη Ρουμανία, ενώ οι Σλοβάκοι απάντησαν άμεσα με τον Στρέλετς στο 64΄ (ενστικτωδώς με το πόδι «έβγαλε» ο Νίτσα) και τον Χαράσλιν στο 65΄ (ελάχιστα άουτ). Ήταν φυσιολογικό ο ρυθμός να «κοπάσει» αφού όσο πλησιάζαμε στο τέλος, τα πράγματα γίνονταν οριακά. Όποια ομάδα δεχόταν γκολ, θα αποκλειόταν, ενώ οι δύο πάγκοι είχαν το... αυτί τους στη Στουτγκάρδη. Το 0-0 στο Ουκρανία-Βέλγιο, θα έστελνε στους «16» και την Σλοβακία και τη Ρουμανία. Συνεπώς, οποιοδήποτε ρίσκο... απαγορευόταν.

Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)

Κίτρινες: Ντούντα - Μπούρκα, Μπάνκου (χάνει το ματς των «16»), Πούσκας

Οι συνθέσεις:

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Φραντζέσκο Καλτσόνα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ (90+2΄ Γκιόμπερ), Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα (90+2΄ Μπέρο), Σράντζ (78΄ Ντούρις), Χαράσλιν (70΄ Σούσλοφ), Στρέλετς (70΄ Μπόζενικ)

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Έντουαρντ Ιορντανέσκου): Νίτσα, Ράτσιου, Ντράγκουσιν, Μπούρκα, Μπάνκου, Μάριους Μάριν, Ραζβάν Μάριν (86΄ Ρους), Στάντσιου, Κόμαν (58΄ Σορέσκου), Χάτζι (66΄ Μαν), Ντράγκους (66΄ Πούσκας)

Χαμηλή «πτήση» κι απέναντι στην Ουκρανία απ’ το Βέλγιο

Αν και δεν... έπεισε για άλλη μία φορά, το Βέλγιο πήρε το ελάχιστο απ’ το παιχνίδι με την Ουκρανία και με το «λευκό» 0-0 στην «MHPArena» της Στουτγκάρδης στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του EURO 2024, εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» ως δεύτερη απ’ τον όμιλο και θα βρει στο διάβα της την πανίσχυρη Γαλλία. Οι δε Ουκρανοί», αν κι ολοκλήρωσαν τη διαδρομή τους με 4 βαθμούς στον όμιλο της... ισορροπίας (όλες οι ομάδες είχαν από 4 βαθμούς), έμειναν εκτός συνέχειας «πληρώνοντας» εν πολλοίς τη «βαριά» ήττα τους στην πρεμιέρα απ’ τους Ρουμάνους με 3-0.

Οι Βέλγοι είχαν την πρώτη πολύ καλή στιγμή στον αγώνα, όταν στο 7ο λεπτό ο Ντε Μπρόινε έκανε έξοχη κάθετη πάσα προς τον Λουκάκου, όμως ο πρώτος σκόρερ της βελγικής ομάδας έκανε ένα μάλλον... άψυχο πλασέ κι έδωσε την ευκαιρία στον Τρουμπίν να μπλοκάρει σταθερά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2a5bm1cds09)

Οι Ουκρανοί έδωσαν όλο το γήπεδο στους Βέλγους κι έψαξαν το γκολ με άμεσες μεταβάσεις και σε μία εξ αυτών ο Γιάρεμτσουκ βρήκε το χώρο για να εκτελέσει, όμως ο Καστέλς είχε καλή τοποθέτηση και μπλόκαρε σταθερά. Στο 32’ το Βέλγιο «άγγιξε» το 1-0, όταν ο Ντε Μπρόινε εκτέλεσε... πονηρά απευθείας κι από πολύ πλάγια ένα φάουλ, αιφνιδιάζοντας τον Τρουμπίν όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

Η υπό του μετρίου εικόνα του Βελγίου συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Λουκάκου να προσπαθεί να «ζωντανέψει» λίγο την κατάσταση στο 64’ με μία ατομική ενέργεια και πλασέ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Τρουμπίν.
Στο 73’ ο Καράσκο βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή κι «εκτέλεσε» όμως και πάλι ο γκολκίπερ των Ουκρανών ήταν σε καλή θέση κι απέκρουσε στη γωνία του, ενώ στο 75’ ο Ντόβμπικ έχασε την πιο μεγάλη ουκρανική ευκαιρία, καθώς δεν μπόρεσε να νικήσει τον Φαές που έκανε σωτήρια προβολή στο πλασέ του.

Ο Ντόβμπικ είχε άλλη μία τελική στο 79’ που πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 83’ ο Μαλινόφσκι λίγο έλειψε να σκοράρει από εκτέλεση... κόρνερ, όμως ο Καστέλς πρόλαβε την τελευταία στιγμή να διώξει την μπάλα πριν αυτή περάσει τη γραμμή.

Με τη Ουκρανία να έχει βγει μαζικά μπροστά για να βρει γκολ νίκης και... πρόκρισης, οι Βέλγοι βγήκαν στην κόντρα κι έφτασαν κοντά στο γκολ, όμως το πλασέ του Μπακαγιόκο πέρασε λίγο άουτ. Στις καθυστερήσεις ο Μαλινόφσκι με μία ατομική ενέργεια πήγε να βάλει το γκολ της... χρονιάς, όμως η εκτέλεσή του πήγε στο κέντρο της εστίας με τον Καστέλς να μπλοκάρει και να «κλειδώνει» το τελικό 0-0.

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)
Κίτρινες: Ντόβμπικ - Φαές

Οι συνθέσεις:

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Σεργκέι Ρεμπρόφ): Τρουμπίν, Τίμτσουκ, Zαμπάρνι, Σβάτοκ (81’ Γιαρμολένκο), Ματβιγένκο, Μικολένκο (58’ λ.τρ. Ζιντσένκο), Σαπαρένκο (70’ Βάνατ), Μπράζκο (70’ Στεπανένκο), Σουντάκοφ, Γιάρεμτσουκ (70’ Μαλινόφσκι), Ντόβμπικ.
ΒΕΛΓΙΟ (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς, Βερτόνχεν, Φαές, Τεάτε, Καστάνιε, Ντε Μπρόινε, Ονανά, Τίλεμανς (62’ Μανγκαλά), Ντοκού (77’ Μπακαγιόκο), Λουκακού (90’ Οπεντά), Τροσάρ (62’ Καράσκο).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.