Αθλητισμος

Europa League: Απόψε «κλειδώνει» το ζευγάρι του τελικού

Στις 10 οι αναμετρήσεις Αταλάντα-Μαρσέιγ και Λεβερκούζεν-Ρόμα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Europa League: Απόψε «κλειδώνει» το ζευγάρι του τελικού - Στις 10 οι αναμετρήσεις Αταλάντα-Μαρσέιγ και Λεβερκούζεν-Ρόμα

Η Λεβερκούζεν βρίσκεται στην... "pole position" κόντρα στη Ρόμα, αλλά πρέπει να παρουσιαστεί σοβαρή για να μην εφησυχάσει, ενώ όλα είναι ανοικτά στο Μπέργκαμο, όπου η Αταλάντα υποδέχεται τη Μαρσέιγ. Την Πέμπτη (9/5) το βράδυ θα γίνουν γνωστές -μετά από εκείνες του Champions League- οι ομάδες που θα πάρουν τα «εισιτήρια» για τον τελικό του Europa League που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στο Δουβλίνο, όπου θα βρεθούν οι δύο που θα... επιβιώσουν από τις επαναληπτικές «μονομαχίες» της ημιτελικής φάσης.

Ασταμάτητη η Λεβερκούζεν θέλει και το Europa League

«Αυτή είναι η χρονιά της Λεβερκούζεν» παραδέχθηκε ο προπονητής της Ρόμα, Ντανιέλε Ντε Ρόσι, μετά τη νίκη της νέας πρωταθλήτριας Γερμανίας με 2-0 στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στην Ιταλία. «Κατέκτησαν την Bundesliga, δεν έχουν μόνο ποιότητα, αλλά και μεγάλη σωματικότητα και αντοχή».

Πώς μπορείς άραγε να σταματήσεις κάτι τέτοιο; Δεν το κάνεις, ελπίζεις να σταματήσει από μόνο του. Ωστόσο, μετά από μερικά Σαββατοκύριακα, όταν το αήττητο ρεκόρ τους απειλήθηκε σοβαρά στη Γερμανία, οι παίκτες του Τσάμπι Αλόνσο επιστρέφουν για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα.

Το... δικό της «τρεμπλ» 

Σε μια σεζόν-ρεκόρ, η Λεβερκούζεν σημείωσε την πρώτη νίκη της σε δέκα αγώνες εναντίον ιταλικών ομάδων (2 ισοπαλίες, 7 ήττες) στη Ρώμη και πλησιάζει σε μια πρώτη εμφάνιση στον τελικό του Europa League (μολονότι κατέκτησε το Κύπελλο UEFA το 1988). Και θα προσπαθήσει να πανηγυρίσει το δικό της... «τρεμπλ».

«Δεν θέλουμε να σταματήσουμε» είπε ο Αλόνσο και συνέχισε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι μέχρι το τέλος της σεζόν. Το 2-0 είναι ένα καλό αποτέλεσμα, είμαστε χαρούμενοι αλλά και προσεκτικοί. Αυτό που κάνουμε αυτή τη σεζόν είναι εξαιρετικό. Έχουμε ποιοτικούς παίκτες με πολύ υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Το πιο δύσκολο είναι να έχεις συνέπεια».

Ο Λόταρ Ματέους... διεύρυνε το συναίσθημα του Ντε Ρόσι, όταν χαρακτήρισε τη Λεβερκούζεν «έτοιμους πρωταθλητές», και είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί του.

Ο Ντε Ρόσι και ο δεύτερος σερί τελικός στο Europa League

Έχοντας χάσει εντός έδρας μόλις για δεύτερη φορά σε 33 αναμετρήσεις διοργανώσεων της UEFA, η Ρόμα θα επιδιώξει να «απαντήσει», καθώς προσπαθεί να... «αναστήσει» την υποψηφιότητά της για να προκριθεί σε έναν τρίτο διαδοχικό ευρωπαϊκό τελικό, δεύτερο στη σειρά στο Europa League.

Η Ρόμα έχει δυσκολευτεί μπροστά στην αντίπαλη εστία τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας μόλις 11 γκολ στους τελευταίους 11 αγώνες της. Ωστόσο, με τους Ρομέλου Λουκάκου, Πάουλο Ντιμπάλα, Τάμι Έϊμπραχαμ και Λορέντσο Πελεγκρίνι στις τάξεις τους, οι «τζιαλορόσι» δεν υστερούν σε επιθετικές απειλές.

«Θα είναι ένα επίτευγμα, να πάμε και να νικήσουμε 2-0 στο γήπεδο μιας ομάδας που δεν έχει χάσει αυτή τη σεζόν» είπε ο Ντε Ρόσι.

«Θα πρέπει να πάμε και να επιτεθούμε περισσότερο, "πιάνοντας" μια απόδοση παρόμοια με αυτή του πρώτου μέρους (στη Ρώμη). Προσπαθήσαμε να πιέσουμε ψηλά, αλλά έπρεπε να είμαστε τέλειοι. Είχαμε ευκαιρίες».

Η μάχη της Αταλάντα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της κι ας είναι στο Europa League

Νικήτρια επί της Λίβερπουλ στα προημιτελικά, η Αταλάντα έμεινε όρθια (1-1) στη Μασσαλία και βρίσκεται ένα παιχνίδι μακριά από τον «παρθενικό» ευρωπαϊκό τελικό της Ιστορίας της, ενώ την ίδια ώρα δίνει «μάχη» με τη Ρόμα για την κατάκτηση της πέμπτης θέσης στη Serie A, ο «κάτοχος» της οποίας θα δώσει τη νέα σεζόν το «παρών» στο Champions League.

Πάντως, με άλλη μια καλή εμφάνιση στη Γαλλία επέκτεινε το εκτός έδρας αήττητο σερί της στην Ευρώπη στους 11 αγώνες.

«Ήταν ένα υπέροχο γκολ, καλή κίνηση και η πάσα με το σωστό timing» είπε ο προπονητής της Αταλάντα, Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι για το γκολ, με το οποίο ο Σκαμάκα «άνοιξε το σκορ» στη Μασσαλία, τέρμα που ήταν το έκτο σε ισάριθμα παιχνίδια για τον Ιταλό επιθετικό, και πρόσθεσε:

«Θα έχουμε πλεονέκτημα έδρας στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη Μαρσέιγ στις αντεπιθέσεις. Θα χρειαστεί να παίξουμε ποιοτικό παιχνίδι, ειδικά στην επίθεση, αλλά θα έχουμε τους φιλάθλους μας μαζί μας και μπορούμε να τα πάμε καλύτερα από ό,τι στο πρώτο παιχνίδι».

Η... απάντηση με τον Ομπαμεγιάνγκ

Η Μαρσέιγ έχει φυσικά έναν δικό της... επικίνδυνο επιθετικό, τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος πλησιάζει τα 30 τέρματα στη σεζόν 2023/24. Ο επιθετικός από την Γκαμπόν βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στο γκολ στο πρώτο παιχνίδι και θα μπορούσε να τα καταφέρει, αν του δοθεί επιπλέον χώρος με την Αταλάντα να πιέζει στο Μπέργκαμο.

«Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί είχαμε δύο ή τρεις ευκαιρίες να κερδίσουμε τον αγώνα με 2-1, τότε θα ήμασταν ικανοποιημένοι» δήλωσε ο προπονητής της Μαρσέιγ, Ζαν-Λουί Γκασέ, μετά τον πρώτο αγώνα. «Αλλά είμαστε μόνο στο ημίχρονο στο ζευγάρι και θα πάμε να δώσουμε τα πάντα στην Ιταλία. Είδαμε ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε επικίνδυνοι για εκείνους» πρόσθεσε.

Οι τρεις κερδισμένοι ημιτελικοί και οι... προβληματικές επισκέψεις

Η Μαρσέιγ προκρίθηκε τις τελευταίες τρεις φορές που έπαιξε σε ημιτελικό στο Europa League, αλλά θα χρειαστεί να βελτιώσει το εκτός έδρας ρεκόρ της, προκειμένου να έχει πιθανότητες για να ταξιδέψει στο Δουβλίνο για τον τελικό της 22ας Μαΐου. Η φιναλίστ της σεζόν 2017/18 στο Europa League έχει νικήσει μόνο σε ένα από τα έξι εκτός έδρας παιχνίδια της στη διοργάνωση στην τρέχουσα σεζόν, χάνοντας από τη Βιγιαρεάλ στους «16» και την Μπενφίκα στα προημιτελικά.

Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς για την ημιτελική φάση του Europa League

Πέμπτη 9/5

22:00 Αταλάντα (Ιταλία)-Μαρσέιγ (Γαλλία) 1-1

22:00 Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Ρόμα (Ιταλία) 2-0

ΤΕΛΙΚΟΣ (22 Μαΐου, Δουβλίνο)