Αθλητισμος

Ο Παναθηναϊκός και το «πράσινο» Dog City

Ένας από τους χώρους του προπονητικού κέντρου σχεδιάστηκε για την προστασία και φιλοξενία του «καλύτερου φίλου του ανθρώπου»

Γιάννης Μπελεσιώτης
ΤΕΥΧΟΣ παναθηναϊκός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παναθηναϊκός - Dog City: Στο προπονητικό κέντρο Γεώργιος Καλαφάτης» σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα

Το 2024 στο επίκεντρο έρχονται οµάδες που δείχνουν ευαισθησία σε διάφορα κοινωνικά ζητήµατα. Η προστασία των ζώων είναι ανάµεσα σε αυτά και υπάρχουν πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι που πραγµατοποιούν ανάλογες δράσεις. Ένας από αυτούς και ο Παναθηναϊκός – και πώς θα γινόταν διαφορετικά, καθώς είναι γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, είναι φιλόζωος. Γνωστή είναι και η µεγάλη του αγάπη στα σκυλιά. Αυτός είναι ο λόγος της δηµιουργίας του Dog City, µιας πολύ πρωτοποριακής ιδέας για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στο προπονητικό κέντρο «Γεώργιος Καλαφάτης» σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε ένα καταφύγιο για την προστασία αδέσποτων σκύλων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γιάννη Αλαφούζο και το καταφύγιο άνοιξε επίσηµα το προηγούµενο καλοκαίρι. Για την ανάγκη αυτή αξιοποιήθηκε ένας από τους χώρους του προπονητικού κέντρου µε σκοπό να προστατεύει και να φιλοξενεί τον καθ’ οµολογία «καλύτερο φίλο του ανθρώπου».

Η αρχή έγινε µε 5-6 σκυλάκια τα οποία διασώθηκαν από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και φυλάσσονταν σε έναν ειδικό χώρο περιµένοντας τη δηµιουργία του Dog City στο Κορωπί. Τα σκυλιά αυτά είχαν πολλά θέµατα υγείας, τα οποία ανέλαβε να αντιµετωπίσει η ίδια η οµάδα και το ειδικό επιτελείο που διαθέτει.

Ο Νίκος Αδαμόπουλος και η Δέσποινα Σκαραμάγκου © Τάσος Ανέστης

Τα ζώα που φιλοξενούνται στον χώρο είναι κατά βάση αδέσποτα και πολλά από αυτά κακοποιηµένα. Οι ιθύνοντες του καταφυγίου µάς είπαν ότι σχεδόν όλα, όταν πρωτοέρχονται, είναι φοβικά και χρειάζονται τον χρόνο τους µέχρι να συνηθίσουν στην παρουσία του ανθρώπου δίπλα τους χωρίς κάποιο πρόβληµα. Τα έχουν µαζέψει από πολλές περιοχές της Αθήνας, µέχρι και από τον Ασπρόπυργο. Στο καταφύγιο υπάρχουν άνθρωποι που αναλαµβάνουν την εκπαίδευσή τους και την καθηµερινή τους φροντίδα και προσαρµογή σε έναν φιλικό τρόπο ζωής.

Ο σκοπός του προγράµµατος είναι τα σκυλιά να ξεπεράσουν τον φόβο τους, να αρχίσουν πάλι να εµπιστεύονται και να γίνουν υιοθετήσιµα. Ο κόσµος µπορεί να µεταβεί στο προπονητικό κέντρο για να τα δει. Πέραν από την αρχική γνωριµία, οι υπάλληλοι του χώρου ενηµερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του κάθε σκύλου δίνοντας συµβουλές. Αν κάποιος ή κάποια βρει έναν σκύλο που του ταιριάζει µπορεί να ξεκινήσει και επίσηµα η διαδικασία υιοθεσίας.

Αυτή τη στιγµή στους δύο ορόφους του καταφυγίου βρίσκονται 18 ξεχωριστά σκυλάκια τα οποία µας περιµένουν να τα γνωρίσσουµε.

Το προπονητικό κέντρο είναι πάντα το Α και το Ω για µια µεγάλη οµάδα όπως ο Παναθηναϊκός. ∆εν είναι µόνο το ποδόσφαιρο και οι συγκινήσεις που µπορεί να προσφέρει, αλλά και οι αξίες που επιθυµεί να περάσει ένας σύλλογος. Αξίες που, όπως είδαµε, δεν αφορούν µόνο τα νέα παιδιά της Ακαδηµίας και την πρώτη οµάδα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.