Αθλητισμος

Αρχίζουν τα κρίσιμα και «καυτά» play off της Ευρωλίγκας

Η φετινή Ευρωλίγκα είναι σούπερ

Θόδωρος Σούμας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

EuroLeague 2023-24: Ένας οδηγός για τη φάση των πλέι οφ που ξεκινούν

Για πρώτη φορά φέτος η Ευρωλίγκα αντέγραψε τον θεσμό των play in του ΝΒΑ. Από τα play in προκρίθηκε στην τελική οκτάδα της Ευρωλίγκας η Μακάμπι ως 7η, νικώντας την Μπασκόνια και αυτή κατατάχτηκε 8η γιατί νίκησε την Βίρτους Μπολόνια (που προηγουμένως είχε επικρατήσει της Εφές στο ματς του 9ου με τον 10ο).

EuroLeague 2023-24: Ο οδηγός για τη φάση των πλέι οφ που ξεκινούν

Ας δούμε τώρα τους αγώνες των κανονικών αγώνων των play off που ξεκινούν στις 23 Απριλίου, οι οποίοι τελειώνουν όταν μία ομάδα πετύχει 3 νίκες επί της αντιπάλου της. Σχηματίστηκαν από τα play in 4 ζευγάρια ομάδων. Μια ομάδα, σύμφωνα με τη βαθμολογία, επειδή κατετάγη μέσα στις 4 πρώτες, έχει το πλεονέκτημα έδρας, δηλαδή να παίξει 3 φορές με την αντίπαλό της στη δική της έδρα. Ακόμη κι αν έχει το πλεονέκτημα της έδρας και μπορέσει απλά να κρατήσει απόρθητη την έδρα της στα 3 ματς, το έργο της θα είναι πολύ δύσκολο γιατί φέτος εμφανίστηκαν τουλάχιστον 10-11 δυνατές ομάδες!

Η 1η στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου η πληρέστατη Ρεάλ θα αντιμετωπίσει την 8η Μπασκόνια, έχουμε δηλαδή ισπανικό «εμφύλιο». Η Ρεάλ βγήκε πανεύκολα 1η στη βαθμολογία κι εδώ και καιρό και διαθέτει 3 καλές πεντάδες… Είναι η πιο καλά οπλισμένη ομάδα με μερικούς σούπερ παίκτες, τον Αργεντινό οργανωτή Καμπάτσο και από πίσω του τους Ισπανούς καλούς κι εμπειρότατους πλέι μέικερ Γιουλ και Ροντρίγκεθ. Σούτινγκ γκαρντ παίζει ο θαυμάσιος, Βόσνιος γκαρντ-φόργουορντ, Μούσα. Έχει ως φόργουορντ (3άρια & 4άρια) τους εξής εξαιρετικούς: τον δίμετρο Αργεντινό Ντεκ και τους ψηλότερους Χεζόνια (Κροάτη) και τον θηριώδη, μαύρο Γάλλο, Γιαμπουσέλε. Σέντερ τα στιβαρά, ψηλά κορμιά Ταβάρες (Πράσινο Ακρωτήρι) και Πουαριέ (Γάλλος). Θέλετε κι άλλους; Απέναντί της η μαχητικότατη Μπασκόνια του αυστηρού, πείσμονα, κοτσιδάτου Κροάτη προπονητή Ιβάνοβιτς, με παίκτη του τον νεαρό Έλληνα Ρογκαβόπουλο, και πρώτα βιολιά τους πλεϊμέικερ ΜακΙντάιρ, τον Αμερικανό σουπερσκόρερ Χάουαρντ, τον Σέρβο γκαρντ-φόργουορντ Μαρίνκοβιτς, τα δύο εξαιρετικά φόργουορντ, τον Λιθουανό Σεντεκέρσκις & τον Νιηγηριανό, Μονέκε. Ακόμη τον καλό, λευκό Αμερικανό σέντερ, Κοστέλο. Η Μπασκόνια δεν θα αισθανθεί ως εντελώς ξένη και μακρινή έδρα το γήπεδο του φαβορί Ρεάλ, στη Μαδρίτη. Γι’αυτό οι 2 ισπανικές ομάδες θα πολεμήσουν δυνατά και σκληρά, χωρίς φοβίες…

Τα ματς του 2ου στην κατάταξη Παναθηναϊκού με την 7η Μακάμπι δεν θα είναι εύκολα, γιατί η Μακάμπι έχει καλό ρόστερ, με επικεφαλής δύο εξαιρετικούς Αφροαμερικανούς γκαρντ που είναι ικανοί για σημαντικές αποδόσεις, τον σπουδαίο πασέρ κι οργανωτή Λορέντζο Μπράουν και τον μεγάλο σκόρερ Γουέιντ Μπάλντουιν. Κάτω από τα καλάθια πρωταγωνιστεί και δεσπόζει ο μαύρος Αμερικανός Νέμπο, που δεν είναι μεγάλος σκόρερ μα γερός ριμπάουντερ κι αμυντικός. Αναπληρωματικός του είναι ο καλός Ισραηλινός ψηλός Σόρκιν. Στα «πλάγια» ως σμολ φόργουορντ διακρίνεται ο Αφροαμερικανός σκόρερ Κόλσον.

Τα κύρια όπλα του Παναθηναϊκού είναι ο προικισμένος κι εξαίρετος σούτινγκ γκαρντ και σκόρερ Ναν, Αμερικανός επιπέδου ΝΒΑ και επιτυχημένης εκεί θητείας! Εγκέφαλος της ομάδας είναι ο ευφυέστατος οργανωτής και πασαδόρος Κώστας Σλούκας, που όταν βρίσκεται στο παρκέ καθοδηγεί μαεστρικά την ομάδα! Από δίπλα τους ένα ακόμη πολύ καλό γκαρντ-πασπαρτού ο αποτελεσματικότατος σε όλους τους τομείς σκληροτράχηλος Τζέριαν Γκραντ. Προβάδισμα στα σέντερ έχει ο δυναμίτης Λεσόρ, ο Γάλλος σέντερ της Εθνικής Γαλλίας που διδάχτηκε δύο χρόνια πώς να παίζει στη θέση του σέντερ από τον μεγάλο Ζ.Ομπράντοβιτς στην Παρτιζάν. Δίπλα του ως 4άρι μα και 5άρι όταν χρειάζεται, ένας από τους καλύτερους και πιο ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, ο ευέλικτος και δυναμικός ψηλός 2μ10εκατ., Ντίνος Μήτογλου. Το μειονέκτημα του Παναθηναϊκού είναι πως ο περίφημος Τούρκος προπονητής του Αταμάν, που έχει κερδίσει δυο φορές την κούπα της Ευρωλίγκας, έχει χρησιμοποιήσει πολύ ορισμένους παίκτες που έχουν τρέξει ήδη πολύ στην Ευρωλίγκα και το ελληνικό πρωτάθλημα... Το μειονέκτημα της Μακάμπι είναι σοβαρότερο, λόγω του πολέμου του Ισραήλ τα παιχνίδια της δεν δίνονται με έδρα το Ισραήλ αλλά χρησιμοποιεί ως έδρα της το Βελιγράδι! Για τα play off θα φέρει στο Βελιγράδι, όπου θα παίξει δύο φορές, Ισραηλινούς οπαδούς της για πρώτη φορά σ’ αυτή την έδρα (μα εικάζουμε πως μάλλον θα παρευρίσκονται και λιγότεροι παναθηναϊκοί φίλαθλοι). Λόγω έδρας λοιπόν, ο ΠΑΟ έχει το προβάδισμα.

Η φοβερά αθλητική και ταλαντούχα τρίτη ομάδα της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας, η πρωταθλήτρια Γαλλίας Μονακό, στελεχωμένη από πάμπολλους δυνατούς μαύρους παίκτες, Γάλλους κι Αμερικανούς, συν τον Λιθουανό σέντερ Μοντεγιούνας, μπορεί να εισέλθει για 3η συνεχόμενη φορά στο Final 4! Διαθέτει τον καλύτερο παίκτη της Ευρωλίγκας, τον πληρέστατο υπερπαίκτη, τον Αμερικανό, υπέροχο σκόρερ και πασέρ Μάικ Τζέιμς, που είναι μισή ομάδα μόνος του… Τον πλαισιώνουν 12 εκρηκτικοί μαύροι, 6 Αφροαμερικανοί και 5 Γάλλοι! Και ο έξυπνος Σέρβος προπονητής Σάσα Ομπράντοβιτς…  

Μα σας προειδοποιήσαμε πως η φετινή Ευρωλίγκα είναι σούπερ! Απέναντι στην τρίτη Μονακό παρατάσσεται η εξαιρετική Τούρκικη Φενερμπαχτσέ του σταρ κόουτς Γιασικεβίτσιους! Ομάδα που έστησε επιτυχώς ο Δημήτρης Ιτούδης, που αρχικά είχε πολλούς τραυματίες – και γι’ αυτό πλήρωσε το μάρμαρο – μα όταν επέστρεψαν και την ομάδα καθοδηγούσε πλέον ο νεοπροσληφθείς κι εφευρετικός Γιασικεβίτσιους, η Φενέρ απογειώθηκε! Πρόκειται για τουρκική ομάδα με μπόλικο γαλανόλευκο, ελληνικό χρώμα μιας και 3 πολύ καλοί παίκτες της είναι Έλληνες που έφερε ο Ιτούδης, ο πολύ ώριμος πλεϊμέικερ Καλάθης, ο έγχρωμος σούτιν γκαρντ Ντόρσεϊ κι ο σέντερ Παπαγιάννης, και οι τρεις διεθνείς! Στα γκαρντ συμπρωταγωνιστεί ο Αμερικανός Γουίλμπεκιν, και δύο Γιουγκοσλάβοι, ο Σέρβος σουτέρ Γκούντουριτς και ο Βόσνιος Μπιμπέροβιτς. Έχει ένα δυνατό 3άρι, έναν Αφροαμερικανό σμολ φόργουορντ για όλες τις δουλειές, τον Πιερ· και δίπλα στον Παπαγιάννη, άλλα δύο καλά 5άρια, ήτοι σέντερ, τον Αφροαμερικανό Μόντλεϊ και τον ψηλό Τούρκο Σανλί. Η μάχη θα είναι άρα αμφίρροπη.

Ας περάσουμε στο ίσως πιο ισοβαρές ζευγάρι που θα δώσει δύσκολους κι αμφίρροπους αγώνες για τις νίκες, το ζευγάρι της τέταρτης στην βαθμολογία Μπαρτσελόνα και του πέμπτου Ολυμπιακού! Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα πολύ δουλεμένη από έναν κόουτς, καλό οργανωτή και έμπειρο στα play off και τα final 4, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που τελικά έφτιαξε την καλοκουρδισμένη ομάδα του όπως την ήθελε. Με την ένσταση όμως πως λόγω των πολλών φετινών τραυματισμών, ο Ολυμπιακός, ομάδα συνόλου, άργησε να αποκτήσει τη γνωστή χημεία, ομοιογένεια, μαχητικότητα και συνεκτικότητά του, και έτσι άρα έτρεχε στην αρχή ξεκούρδιστος και με πολλές απουσίες. Ύστερα αγόρασε 3 καλούς παίκτες που αναπλήρωσαν τα κενά… Οι σημαντικοί παίκτες του κλειδιά είναι  οι γκαρντ (περιφερειακοί) Γουόκαπ, Κάναν, Γουίλιαμ-Γκος, το all around, πολυεργαλείο και αρχηγός, Κ. Παπανικολάου, ο μεγάλος σκόρερ πάουερ φόργουορντ, 4άρι, Πίτερς, και τρία σούπερ σέντερ, οι μαύροι Φαλ (Γάλλος γίγαντας), ο ταχύς κι ευλύγιστος Αμερικανός Ράιτ και ο τρομερός (μα προερχόμενος από τραυματισμό), Σέρβος ψηλός  Μιλουτίνοφ. Μα η Μπαρτσελόνα δεν αστειεύται! Ο προπονητής της, Γκριμάου, παλιά δόξα της ομάδας ως παίκτης, στερείται ακόμη πολλών και μεγάλων παραστάσεων ως κόουτς. Η Μπάρτσα συμπεριλάμβανε στο ρόστερ, στη 12άδα της, 4 παίκτες που δεν ήταν από το πάνω ράφι. Πρόσφατα όμως, η ομάδα ενισχύθηκε με ένα αστέρι του ΝΒΑ, τον Ισπανό Ρίκι Ρούμπιο, που άφησε την Αμερική κι επέστρεψε στην Ισπανία λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Η Μπάρτσα είναι πλέον έτοιμη. Μα και ο Ολυμπιακός, έτοιμος για όλα. Το σίγουρο είναι πως θα δούμε σκληρές και δυνατές μάχες δυο ομάδων με το μέταλλο του πρωταθλητή!

Εν κατακλείδι, νομίζω πως ο ΠΑΟ, αποκλείοντας την ισχυρή και ιστορική πρωταθλήτρια Ισραήλ, Μακάμπι, μάλλον θα μπει στο Final 4, όπως εικάζεται. Για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας, δεν θεωρώ εύκολο το σπάσιμο της έδρας, το break θα είναι δύσκολο μα όχι απίθανο...