Αθλητισμος

Ο Μάρκος Παγδατής στην ΑΤΗΕΝS VOICE: «Όταν ξεκινάς το τένις το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασκεδάζεις»

Mιλήσαμε με τον Κύπριο τενίστα και διευθυντή του IMG Future Stars αλλά και με τέσσερα νέα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάρκος Παγδατής

Τουρνουά IMG Future Stars στο ΤΑΤΟΪ Club: Συνέντευξη με τους Μάρκο Παγδατή, Ιάσονα Σπύρου, Ιωάννα Τσεπετονίδου, Αναστάση Μωσαϊκό και Γιάννη Λεοντή 

Θυμάται ακόμη πόσο πολύ διασκέδασε μπαίνοντας για πρώτη φορά, σε ηλικία 3 ετών, σε τένις κλαμπ της Παραμύθας της Κύπρου. Όταν βρισκόταν μεταξύ των υπόλοιπων παιδιών που έτρεχαν με μια ρακέτα και στη συνέχεια, όταν έκανε τα πρώτα του σερβίς, forehand, backhand, όταν έπαιζε και δημιουργούσε νέες φιλίες. «Αυτό θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου» μου λέει ο σπουδαίος τενίστας Μάρκος Παγδατής. Ο 39χρονος Κύπριος κατά τη διάρκεια της καριέρας του αντιμετώπισε μεγάλους αθλητές, όπως τους Ράφαελ Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς, τον οποίο ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει στο Wimbledon, αλλά και τον Ρότζερ Φέντερερ. Στις 4 Ιουλίου του 2019, μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον Ματέο Μπερετίνι, εγκατέλειψε το τερέν και έβαλε τέλος στην καριέρα του – γεγονός που σχολιάστηκε ακόμη και από τον ίδιο τον Φέντερερ, με ανάρτησή του στο Τwitter, όπου τον αποθέωσε, «Ήσουν υπέροχος για το τένις. Σ’ ευχαριστούμε. Από έναν φαν σου». Ωστόσο, σήμερα εξακολουθεί να ασχολείται με το άθλημα, έχοντας όμως διαφορετικό ρόλο.

Ο «πειρατής του τένις», όπως αποκαλούσαν τον τενίστα οι φίλαθλοί του, είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διευθυντής του IMG Future Stars, του τουρνουά που υποδέχεται τους καλύτερους αθλητές τένις στον κόσμο κάτω των 12 ετών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 28 Απριλίου 2024 στις αθλητικές εγκαταστάσεις του TATΟΪ Club. Μιλήσαμε με τον Μάρκο Παγδατή για το επιτυχημένο τουρνουά, τους νέους αθλητές, τη ζωή του, τον Τσιτσιπά, τη Σάκκαρη και το μέλλον της νέας του ακαδημίας. 

Μάρκος Παγδατής: H ιστορία της ζωής του

Μάρκος Παγδατής

Τον ρωτάω για αρχή, πόσο εύκολο ήταν για ένα 14χρονο αγόρι να ζει μόνο του σε μια ξένη χώρα στα πρώτα σημαντικά βήματα της καριέρας του και τι του δίδαξε αυτή η εμπειρία. «Καθόλου εύκολο, έζησα πολύ δύσκολες στιγμές όταν έφυγα από το σπίτι μου για να πάω στη Γαλλία. Ήμουν 14 ετών, δεν μιλούσα τη γλώσσα, όλα ήταν ξένα και καινούργια. Στάθηκα βέβαια αρκετά τυχερός, είχα μια υπέροχη οικογένεια υποδοχής η οποία με φιλοξενούσε. Αυτό μου δίδαξε τι σημαίνει "υπευθυνότητα" σε νεαρή ηλικία. Έμαθα ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά για να πετύχεις τα όνειρά σου και ότι πρέπει να κάνεις θυσίες για τους στόχους σου. Αυτό τα λέει όλα!»

Είχε πολλές σπουδαίες νίκες, από τότε που έγινε το νούμερο 1 στα juniors. Θυμάται όμως, εκείνη τη χρονιά που έπαιξε τους περισσότερους αγώνες. Θυμάται την πορεία του στο Australian Open το 2006 ως την πιο ιδιαίτερη στιγμή της καριέρας του – και σπουδαιότερη για πολλούς. Από το πρώτο τουρνουά της χρονιάς, στην Ντόχα, όπου νίκησε το Νο.33 του κόσμου, τον Feliciano Lopez, για να μπει στα προημιτελικά μέχρι την ήττα του από το Φέντερερ, κάθε στιγμή συνέβαλε στο να μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων των φίλων του τένις σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στο να ανοίξει ο δρόμος για την άνθιση του αθλήματος στις δύο χώρες. «Το πιο δύσκολο κομμάτι στην πορεία μου ήταν οι τραυματισμοί από τους οποίους χρειάστηκε χρόνος για να αναρρώσω, αλλά και η μοναξιά των τουρνουά. Το να είμαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου και να απομονώνομαι συνεχώς, μια και το τένις είναι πολύ μοναχικό άθλημα, ήταν δύσκολο επίσης. Τα συνεχόμενα ταξίδια, οι προπονήσεις και τα τουρνουά όλον τον χρόνο ήταν κουραστική διαδικασία».

Ο Μάρκος Παγδατής παίζει τένις σε μικρή ηλικία
Ο Μάρκος Παγδατής παίζει τένις σε μικρή ηλικία

Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια συγκεκριμένα λόγια ή φράσεις από κάποιον που σας επηρέασαν έντονα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τους αγώνες;

«Είναι μια φράση που μου είπε ο προπονητής Jean Paul Dann, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη φροντίδα μου όταν πρωτοήρθα στο Παρίσι, σε ηλικία 14 ετών, για να παρακολουθήσω την Ακαδημία Τένις Bob Brett. Μαζί με τον πατέρα μου μας πήγε στο ξενοδοχείο. Μου είπε, λοιπόν, ένα πράγμα που μου έχει μείνει σε όλη μου τη ζωή: "Μπορείς να κάνεις λάθη, δεν θα σε τιμωρήσω ποτέ για ένα λάθος, αλλά αν κάνεις το ίδιο λάθος δύο φορές, σημαίνει ότι είσαι ηλίθιος". Κι αυτή ειλικρινά ήταν μια από τις φράσεις που αγαπώ και κρατάω μέχρι σήμερα γιατί είναι ένα μάθημα ζωής».

Αναρωτιέσται τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχατε νικήσει τον Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον; 

«Τα "τι θα γινόταν αν" είναι πάντα στο μυαλό σας, αλλά δεν είμαι άνθρωπος που κολλάει σε αυτές τις σκέψεις. Τα "αν" δεν υπάρχουν. Έπαιξα με τον Τζόκοβιτς πολλές φορές και μου ήταν δύσκολο. Ήταν ο παίκτης που έβρισκε πάντα λύσεις στο γήπεδο. Ήταν ο παίκτης που με κούρασε περισσότερο στην καριέρα μου».

Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του έχει τονίσει, μεταξύ άλλων, τη σημασία όχι μόνο του ταλέντου, αλλά και της διαχείρισης της καριέρας και της πρόληψης των τραυματισμών στο τένις. Αν έπρεπε να αξιολογήσει σήμερα τη δική του καριέρα –πέντε χρόνια μετά την απόσυρσή του από το επαγγελματικό παιχνίδι–θα ήταν περισσότερο προσεκτικός στο κομμάτι των τραυματισμών. «Όσον αφορά την καριέρα μου στο τένις, αυτό που θα διαχειριζόμουν διαφορετικά ήταν οι τραυματισμοί που είχα από νεαρή ηλικία. Από το 2004 και το 2005 είχα μακροχρόνιους τραυματισμούς, παρ’ όλο που ο κόσμος με γνώρισε κυρίως το 2006. Οπότε για μένα η πρόληψη των τραυματισμών είναι το κλειδί της επιτυχίας. Σήμερα οι παίκτες έχουν περισσότερες γνώσεις και εμπειρία σε αυτό το κομμάτι. Αν ήξερα καλύτερα κάποια πράγματα θα μπορούσα να είχα κινηθεί αναλόγως».

Μάρκος Παγδατής

Σήμερα του λείπει η συμμετοχή του σε τουρνουά τένις. Του λείπει η αδρεναλίνη, ο ανταγωνισμός, η κούραση κατά τη διάρκεια των αγώνων, και μετά τους πόντους το αίσθημα της νίκης και της μάθησης. Του λείπει φυσικά το κοινό και οι οπαδοί. Αυτή «η συναισθηματική πτυχή της αλληλεπίδρασης». Είναι όμως όλα καλά στη ζωή του. Απολαμβάνει τη ρουτίνα του, πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο και ετοιμάζει τα γεύματά τους, παίζει λίγο τένις με τη γυναίκα του ή πηγαίνει στο γυμναστήριο και μετά περνάει χρόνο με τα παιδιά.

«Πρέπει να βρεις τρόπους να ανταγωνίζεσαι την ίδια τη ζωή. Συμμετέχω σε κάποιες διοργανώσεις στο senior tour, οπότε όταν βρίσκομαι στο γήπεδο τένις ανταγωνίζομαι και θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να κερδίσω. Επίσης, μου αρέσει που κάνουμε πράγματα με την οικογένειά μου και χαλαρώνω με τους φίλους μου. Απολαμβάνω πολύ τον χρόνο που δεν είχα ως επαγγελματίας με τα αγαπημένα μου πρόσωπα». Στον ελεύθερό του χρόνο απολαμβάνει επίσης να παίζει ή να παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Είναι λάτρης του αγγλικού πρωταθλήματος και η αγαπημένη του ομάδα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Μάρκος Παγδατής μιλάει για τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη

Στη συνέχεια συζητάμε για δύο νέα πρόσωπα με σημαντικές επιτυχίες στη χώρα μας, που έχουν ανοίξει τον δρόμο για το άθλημα, τον Στέφανο και την Μαρία.

Τον ρωτάω τι συμβουλή θα έδινε σήμερα στον Στέφανο Τσιτσιπά για τη διαχείριση της καριέρας του. «Νομίζω ότι ο Στέφανος έχει καταπληκτικά αποτελέσματα και τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, να δώσεις μια συμβουλή σε κάποιον όταν δεν ξέρεις πραγματικά τι συμβαίνει στη ζωή του ή στην καριέρα του, απλώς και μόνο παρακολουθώντας τον στην τηλεόραση ή ακολουθώντας τον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η Μαρία Σάκκαρη δήλωσε πρόσφατα: «Ελπίζω ο Τσιτσιπάς να αλλάξει γνώμη και να παίξουμε μαζί στο μικτό διπλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό; «Το ελπίζω! Μακάρι να είχα κι εγώ περισσότερες ευκαιρίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα με έναν παρτενέρ στο διπλό ή στο μικτό διπλό για να παίξω για τη χώρα μου και να διεκδικήσω ένα μετάλλιο. Δεν μπορώ να πω ότι παρακολουθώ καθημερινά τους αγώνες των Τσιτσιπά και Σάκκαρη, αλλά ενημερώνομαι για τα αποτελέσματά τους».

Marcos Baghdatis Wins 2003 Alkmaar Futures Title

Η Marcos Bagdhatis Tennis Academy του τενίστα

Το 2024 ίδρυσε τη Marcos Bagdhatis Tennis Academy, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην επαγγελματική του πορεία που θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη της χρονιάς και θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώτου πολυθεματικού θέρετρου της Ευρώπης, το City of Dreams Mediterranean. Οι τενιστικές εγκαταστάσεις θα διαθέτουν 12 γήπεδα τένις, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντρικού γηπέδου με δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών τουρνουά. «Σημαίνει πολλά για μένα η ακαδημία αυτή. Είναι ένα όνειρο που έχω εδώ και πολύ καιρό. Το όνειρό μου δεν έχει να κάνει με το να αφήσω κληρονομιά, αλλά με τη βαθιά επιθυμία μου να εμπνεύσω τη νέα γενιά αθλητών και την Κύπρο. Χάρη στη συνεργασία με το City of Dreams Resort στη Λεμεσό στοχεύουμε να πετύχουμε ψηλά».

Μάρκος Παγδατής

Ο Μάρκος Παγδατής είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διευθυντής του IMG Future Stars στο ΤΑΤΟΪ Club

Οι μέρες ωστόσο, πλησιάζουν και θα βρεθεί σύντομα ξανά στον χώρο του ΤΑΤΟΪ Club. Τις δύο προηγούμενες χρονιές όσοι βρέθηκαν εκεί θαύμασαν τους κορυφαίους διεθνείς τενίστες Hubert Hurkacz και Carlos Alcaraz και τους Taylor Fritz και Frances Tiafoe, σε δύο ανεπανάληπτους αγώνες επίδειξης του αθλήματος. Φέτος, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή φιλική αναμέτρηση μεταξύ δύο αθλητών που διαπρέπουν σήμερα παγκοσμίως στο τένις, των Holger Rune και Francisco Cerundolo.

Πώς αισθάνεστε που είστε για ακόμη μια χρονιά διευθυντής; Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος; «Είναι τιμή μου να είμαι διευθυντής του τουρνουά IMG Future Stars, η IMG υπήρχε στην καριέρα μου ως παίκτης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επιστρέψω στο άθλημα, να είμαι κοντά στα μελλοντικά αστέρια και να μοιράζομαι την εμπειρία μου με αυτούς και τις οικογένειές τους. Να έχω δηλαδή  αντίκτυπο στην καριέρα τους. Oπότε αισθάνομαι τιμή που βρίσκομαι στη θέση αυτή. Υπάρχουν κάποιες λειτουργικές αλλαγές που μαθαίνουμε να βελτιώνουμε χρόνο με τον χρόνο και είμαι αρκετά σίγουρος ότι η διοργάνωση θα είναι ακόμη καλύτερη.

» Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου για να καθοδηγήσω τους παίκτες και τις οικογένειές τους ώστε να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους. Έχουμε μια καταπληκτική σχέση με το TATOΪ Club και είναι πραγματικά το τέλειο μέρος για να φιλοξενήσουμε μια τέτοια εκδήλωση κύρους για την επόμενη γενιά. Ο Όμιλος οραματίστηκε τον συνολικό μας στόχο όταν ήταν απλώς μια ιδέα και εμπιστεύτηκε την IMG για να βοηθήσει στη δημιουργία αυτού που είναι σήμερα το IMG Future Stars. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε έναν τόσο σπουδαίο συνεργάτη».

Εκεί θα δούμε και 48 κορυφαίους αθλητές τένις στον κόσμο, κάτω των 12 ετών (24 κορίτσια και 24 αγόρια), που θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να αγωνιστούν στα γήπεδα τένις του TATΟΪ Club, αλλά και να παρακολουθήσουν, με τους γονείς αλλά και τους προπονητές τους, ειδικά διαμορφωμένα για τις απαιτήσεις του αθλήματος εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ομιλίες από ηγετικές προσωπικότητες του επαγγελματικού τένις, συμπεριλαμβανομένων στελεχών από τις WTA, ATP, Nike, Wilson και της IMG. Ανάμεσά τους οι: Ιάσονας Σπύρου, Ιωάννα Τσεπετονίδου, Αναστάσης Μωσαϊκός και Γιάννης Λεοντής. «Τα παιδιά είναι μικροί επαγγελματίες που κυνηγούν τα όνειρά τους. Όταν ξεκινάς το τένις το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασκεδάζεις, οπότε αυτή είναι και η μοναδική συμβουλή μου».

Οι αθλήτριες και αθλητές της ηλικιακής κατηγορίας U12, από όλο τον κόσμο, δημιούργησαν και έστειλαν μαζί με την αίτησή τους video, με στόχο να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο IMG FUTURE STARS. Όσοι αθλητές και αθλήτριες τελικά επιλέχτηκαν, ενημερώθηκαν για την επιτυχία τους μέσω video που δημιούργησαν διεθνείς αστέρες του τένις, όπως οι Iga Świątek, Daniil Medvedev, Holger Rune, Casper Ruud, Marta Kostyuk, Mirra Andreeva κ.ά. Μιλήσαμε με τους 4 μικρούς αθλητές για τη συμμετοχή τους.

Ιάσονας Σπύρου, Ιωάννα Τσεπετονίδου, Αναστάσης Μωσαϊκός και Γιάννης Λεοντής: Οι μικροί πρωταγωνιστές του τουρνουά

Ιάσονας Σπύρου
Ιάσονας Σπύρου

Ο Ιάσονας Σπύρου είναι 11 ετών

Ζει στον Βόλο και πηγαίνει στην ΣΤ’ τάξη. Στον ελεύθερο χρόνο του, συναντιέται με φίλους, παίζουν video games, επιτραπέζια και κάνουν βόλτες με το ποδήλατο. Η ενασχόλησή του με το τένις ξεκίνησε όταν ήταν 6 ετών, ωθούμενος από τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε τένις από μικρή ηλικία. Προπονείται στο Staikos Tennis Club στον Βόλο, με προπονητή τον Κωνσταντίνο Στάικο, περίπου 2 ώρες την ημέρα. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο τένις είναι τα πολλά ταξίδια στα τουρνουά», μου λέει χαρούμενος.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει κατακτήσει 2 Εθνικά Πρωταθλήματα Επιπέδου 1 (Ε1) στην ηλικιακή κατηγορία Α12, καθώς και 4 Open Ενωσιακά Πρωταθλήματα στην μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία A14. Επίσης, συμμετείχε με την Εθνική ομάδα αγοριών κάτω των 12 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων Winter Cup 2024. Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του μέχρι σήμερα ήταν όταν η διατροφολόγος τού είπε ότι πρέπει να κόψει… τις σοκολάτες και τα δημητριακά με ζάχαρη!

Λίγες μέρες έμειναν για να συμμετάσχει στην κορυφαία τενιστική διοργάνωση στην ηλικιακή κατηγορία των U12. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ανυπομονησία. Ο στόχος μου είναι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε αγώνα και να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ στη διοργάνωση. Θαυμάζω τον Rafael Nadal και φυσικά τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ανυπομονώ όμως να γνωρίσω τον Holger Rune και να του ζητήσω να κάνουμε μαζί προπόνηση.

»Mετά τον αγώνα θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι αγωνιστικά και να κατακτήσω σημαντικά τουρνουά. Ακολουθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στη συνέχεια συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά του Tennis Europe Junior Tour».

Ιωάννα Τσεπετονίδου
Ιωάννα Τσεπετονίδου

Η Ιωάννα Τσεπετονίδου είναι 11 χρόνων

Πάει στην ΣΤ’ τάξη και στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να ασχολείται με το σκυλάκι της. Θαυμάζει τον Federer, τον Τσίτσιπα και την Σάκκαρη. Ξεκίνησε να παίζει τένις 6 χρόνων με δίκη της επιλογή διότι δεν ασχολούνταν κανένας από την οικογένεια με το συγκεκριμένο άθλημα. Προπονείται σήμερα στον Panserraiko tennis academy περίπου 3 με 4 ώρες την ημέρα και αυτό που της αρέσει περισσότερο στο τένις είναι «να βγαίνει πρώτη στα τουρνουά».

Οι πιο σημαντικές κατακτήσεις της μέχρι σήμερα είναι το Πανελλήνιο, η συμμετοχή στην Εθνική ομάδα, η δεύτερη θέση σε Tennis Europe και η κατάκτηση του Ε1. Η πιο δύσκολη στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα της πάλι, ήταν όταν έχασε 9 matchpoint σε έναν αγώνα. «Θα το θυμάται για πάντα», μου λέει με πείσμα.

Την ρωτάω πώς αισθάνεται για τη συμμετοχή της στην κορυφαία τενιστική διοργάνωση στην ηλικιακή κατηγορία των U12 και τι θέλει να πετύχει. «Αισθάνομαι περήφανη και ανυπομονώ να ζήσω την εμπειρία πετυχαίνοντας τους υψηλότερους στόχους μου. Θέλω να γνωρίσω τον Holger Rune και να τον ρωτήσω πώς κατάφερε να έχει αυτήν τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη». Mετά τον αγώνα αναλύουν με τον προπονητή της τι ακριβώς συνέβη και βάζουν στόχους για τον επόμενο.

Αναστάσης Μωσαϊκός
Αναστάσης Μωσαϊκός

Ο Αναστάσης Μωσαϊκός είναι 11 χρονών

Πάει στην ΣΤ’ τάξη σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας. Ξεκίνησε το τένις σε ηλικία 5 χρονών με τον πατέρα του που είναι επιχειρηματίας, αλλά και προπονητής τένις στο δικό τους τένις κλαμπ (Lemon park). Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το ποδόσφαιρο, το κολύμπι, την τέχνη και το playstation. Θαυμάζει τον Μάρκο Παγδατή και τον Στέφανο Τσιτσιπά και ενθουσιάζεται με τα παιγνίδια του Carlos Alcaraz. Προπονείται στο Lemon Park και έχει εβδομαδιαίο πρόγραμμα 12 ωρών στο γήπεδο και 4 ωρών στο γυμναστήριο/στίβο. «Αυτό που μου αρέσει στο τένις είναι ότι μπορώ να εκφραστώ. Μου αρέσουν τα εντυπωσιακά χτυπήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού».

Σημαντικές κατακτήσεις είχε στα Tennis Europe U12 όντας δύο φορές φιναλίστ στα διπλά, και πρόσφατα την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ωστόσο έχει κατακτήσει και 5 εθνικά πρωταθλήματα τον τελευταίο χρόνο. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για το τωρινό τουρνουά και ένιωσα περήφανος για τον εαυτό μου που επιλέχθηκα από τους εξειδικευμένους μάνατζερ της IMG, ανάμεσα στους καλύτερους 24 παίκτες.  Φτάνοντας σε ένα από τα ομορφότερα κλαμπ της Ευρώπης, στο Τατόι, θέλω να πετύχω αγωνιστικά τα καλύτερα αποτελέσματα και να γνωρίσω τους ανθρώπους που θα με καθοδηγήσουν στο ταξίδι που ονειρεύομαι. Σίγουρα ανυπομονώ να γνωρίσω τον Rune και τον Cerundolo. Μελλοντικά θέλω να βρω την ομάδα που θα με καθοδηγήσει στο επόμενο στάδιο του επαγγελματικού τένις. Ονειρεύομαι κάποια μέρα να κερδίσω το Roland Garros».

Γιάννης Λεοντής
Γιάννης Λεοντής

Ο Γιάννης Λεοντής είναι 12 ετών

Κατάγεται από τη Λευκωσία της Κύπρου, είναι μαθητής της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού και στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, να παρακολουθεί τένις και να βρίσκεται με τους φίλους του. Θαυμάζει τον Ρότζερ Φέντερερ για τον τρόπο παιχνιδιού του και την ψυχραιμία που πάντα είχε στα γήπεδα.

Ξεκίνησε το τένις σε ηλικία 4,5 χρονών και έκτοτε συνεχίζει να παίζει καθημερινά. Ο πατέρας του, Δημήτρης Λεοντής, ο οποίος ήταν πρωταθλητής Κύπρου για πολλά χρόνια και παίκτης του Davis Cup, τον ώθησε να δοκιμάσει το άθλημα. Σήμερα προπονείται στην Approach Tennis Academy καθημερινά 2-3 ώρες.

Tι είναι αυτό που σoυ αρέσει περισσότερο στο τένις; «Μου αρέσει ο ατομικός ανταγωνισμός και ότι βασίζομαι πάντα στον εαυτό μου. Απολαμβάνω το παιχνίδι. Την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερα να κερδίσω για πρώτη φορά τουρνουά Tennis Europe U12 στο μονό στη Λεμεσό. Επίσης, σε ηλικία 10 ετών είχα κερδίσει Παγκύπριο Πρωτάθλημα στα 12άρια και 11 ετών στα 14άρια».

Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του μέχρι σήμερα ήταν τη φετινή χρονιά που αντιμετώπισε την τεράστια πρόκληση να συνδυάσει το τένις με τα μαθήματα, αφού έπρεπε να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις σε ένα από τα κορυφαία Γυμνάσια της Κύπρου – κάτι που απαιτούσε πολλές ώρες διαβάσματος και προετοιμασία. Μάλιστα τη μέρα πριν τις εξετάσεις, αγωνιζόταν σε τελικό τουρνουά μέχρι τις 8 το βράδυ. «Ευτυχώς κατάφερα να περάσω τις εξετάσεις.  

»Αισθάνομαι μεγάλη περηφάνεια και ικανοποίηση που κατάφερα να επιλεγώ στο Future Stars. Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες από τη διοργάνωση μέσα και έξω από το γήπεδο και να γνωρίσω τους καλύτερους παίκτες του κόσμου στην ηλικία μου. Ανυπομονώ να δω τον Holger Rune».

Mια φράση του προπονητή του που δεν ξεχνά ποτέ είναι η εξής «Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα σε αυτή την ηλικία, αλλά ο τρόπος που παίζεις», ενώ οι φίλοι του και τα παιδιά στο σχολείο του λένε πως αν πάει κάποτε στο Wimbledon θέλουν να πάνε να τον δουν.

Τα σχέδιά του για το μέλλον αφορούν τη βελτίωση των προσωπικών του επιδόσεων  ώστε να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Μετά το Future Stars θα αγωνιστεί σε αρκετά τουρνουά Tennis Europe στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Οι νικητές των δύο κατηγοριών (αγόρια και κορίτσια κάτω των 12 ετών) του IMG FUTURE STARS by TATOΪ Club εξασφαλίζουν την πρόσκλησή τους στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρωτάθλημα Eddie Herr International Junior Championship (κάτω των 14 ετών), το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2024 στην Ακαδημία IMG, στο Bradenton της Florida στις ΗΠΑ.

Τα παιδικά όνειρα «λένε» και «γράφουν» τις δικές τους ιστορίες. Και πάντα πρέπει να παίρνουν σάρκα και οστά, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά του TATOΪ Club, ένα από τα πιο όμορφα country clubs στον κόσμο, στον χώρο που έχουν παίξει και έχουν προπονηθεί μερικοί από τους μεγαλύτερους τενίστες παγκοσμίως… Καλή επιτυχία, παιδιά! 

*Τα εισιτήρια για τον φιλικό αγώνα επίδειξης IMG FUTURE STARS 2024 στις 22 Απριλίου 2024, αλλά και για τους ημιτελικούς και τους τελικούς αγώνες που θα διεξαχθούν το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου, είναι διαθέσιμα προς πώληση εδώ.

Για όλα τα τελευταία νέα σχετικά με τους αγώνες, τους συμμετέχοντες αθλητές και τα εισιτήρια, επισκεφτείτε τον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο imgfuturestars.com και ακολουθείστε μας στο Instagram @imgfuturestars, @tatoiclub και @imgtennis.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ