Αθλητισμος

Ποιο είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου όπου οι παίκτες παίζουν με μάσκες οξυγόνου

Σε υψόμετρο 4.378 το στάδιο Daniel Alcides Carrion

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιο είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου όπου οι παίκτες παίζουν με μάσκες οξυγόνου
Οι παίχτες της Βραζιλίας χρησιμοποιούν οξυγόνο για αντέξουν το μεγάλο υψόμετρο του Περού © Instagram/neymarjr

Στο στάδιο Daniel Alcides Carrion του Περού οι παίκτες παίζουν με μάσκες οξυγόνου

Το στάδιο Daniel Alcides Carrion του Περού είναι το ψηλότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο. Το γήπεδο βρίσκεται στην κορυφή των περουβιανών Άνδεων και είναι ένα από τα πιο τρομακτικά εκτός έδρας γήπεδα που θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ομάδα στον πλανήτη.

Alisson, Rodrygo & Silva among Brazil players who receive oxygen after win at altitude in Bolivia

Σε υψόμετρο 4.378 το στάδιο Daniel Alcides Carrion

Είναι πολύ επικίνδυνο για να διεξαχθούν εκεί τα περισσότερα διεθνή παιχνίδια, λόγω του απίστευτα μεγάλου υψόμετρου.

Το γήπεδο αυτό βρίσκεται στην πόλη Cerro del Pasco και βρίσκεται σε υψόμετρο 4.378 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό το καθιστά το γήπεδο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Γη.

Σε αυτό το υψόμετρο οι παίκτες παίζουν στα όρια της λιποθυμίας, με το οξυγόνο γύρω τους να αραιώνει και πολλοί «απαίδευτοι» χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα ομαδικά αθλήματα, αλλά ειδικά στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο του ποδοσφαίρου, ένας παίκτης απαιτεί πολύ οξυγόνο μετά από 90λεπτα συνεχούς σκληρού τρεξίματος και ακραίων σπριντ.

Ως αποτέλεσμα η κόπωση εμφανίζεται της πριν καν ολοκληρωθείτο πρώτο ημίχρονο.

Το στάδιο Daniel Alcides Carrion χρησιμοποιείται λίγες φορές το χρόνο

Συγκριτικά, το Έβερεστ βρίσκεται σε ύψος 8.848 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και το ψηλότερο βουνό της Βρετανίας, το Μπεν Νέβις, είναι μόλις στα 1.345 μέτρα.

Λόγω των αντίξοων συνθηκών, το στάδιο Daniel Alcides Carrion χρησιμοποιείται μόνο για τη φιλοξενία αγώνων του Κυπέλλου Περού και σε διεθνές επίπεδο σε λίγες μόνο περιπτώσεις το χρόνο.

Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια των αγώνων κυπέλλου, καθώς δίνει την ευκαιρία στους αντίπαλους παίκτες να εγκλιματιστούν στο υψόμετρο πριν από τη σέντρα.

Oxygen given to Lionel Messi and Argentina teammates ahead of Bolivia World Cup Qualifiers

Union Minas: Μια ομάδα τρίτης κατηγορίας

Ωστόσο, το γήπεδο ανήκει σε μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας του περουβιανού πρωταθλήματος που ονομάζεται Union Minas.

Παίζοντας επίσημα στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας πριν από λίγο καιρό, η Union Minas έχει αποκτήσει τη φήμη ότι έχει μία από τις πιο τρομακτικές εκτός έδρας μέρες στον κόσμο.

Το γήπεδο έχει ένα πολύ όμορφο θέαμα ατενίζοντας τα βουνά των Άνδεων στο Cerro de Pasco και μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 οπαδούς στους αγώνες, ενώ χρησιμοποιεί τεχνητό χλοοτάπητα που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο

Η FIFA απαγορεύει τα γήπεδα σε μεγάλο υψόμετρο

Το 2007, η FIFA προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη απαγόρευση για τα γήπεδα που βρίσκονταν ψηλότερα από 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου Daniel Alcides Carrion.

Η FIFA έλαβε την απόφαση αφού είπε ότι οι γηπεδούχες ομάδες είχαν ένα «αθέμιτο πλεονέκτημα» και δήλωσε ότι φοβόταν για την ασφάλεια των παικτών μετά από αρκετές καταγγελίες.

Με μάσκες οξυγόνου πολλές φιλοξενούμενες ομάδες

Αρκετοί παίκτες εθεάθησαν μάλιστα να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο οξυγόνο ως μέσο επιβίωσης στα παιχνίδια επειδή γινόταν τόσο δύσκολο γι’ αυτούς.

Η απόφαση σόκαρε τις εθνικές ομάδες χωρών, καθώς η Βολιβία, το Εκουαδόρ και η Κολομβία δεν μπόρεσαν να φιλοξενήσουν προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις πρωτεύουσές τους.

Ο Μαραντόνα διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση             

 Όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα έμαθε για την απαγόρευση, πήγε μαζί με μια ομάδα πρώην παικτών της Αργεντινής να παίξουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο στάδιο Hernando Siles στη Λα Παζ.

Το γήπεδο αυτό βρισκόταν σε υψόμετρο 3.600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έδειξε ότι αν ο Μαραντόνα, ένας 47χρονος τότε ποδοσφαιριστής, μπορούσε να παίξει για πάνω από μία ώρα σε αυτό το υψόμετρο, τότε το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και γυμνασμένοι, νέοι επαγγελματίες.

Λιονέλ Μέσι: Είναι τρομερό να παίζεις εδώ

Παρόλα αυτά ο Λιονέλ Μέσι μίλησε κάποτε για τις προκλήσεις του να παίζεις στο γήπεδο της Λα Παζ λέγοντας: «Δεν μπορείς να παίξεις πολύ μέσα σε αυτό που σου επιτρέπει τέτοιο υψόμετρο.

Είναι τρομερό να παίζεις εδώ. Είναι δύσκολο. Όταν κάνεις μια προσπάθεια ή τρέχεις λίγο, είναι δύσκολο να ανακάμψεις».

Και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εθνική Αργεντινής που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο υψόμετρο πριν από την αναμέτρηση με τη Βολιβία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ