Αθλητισμος

Final 8: «Μίλησαν» οι άμυνες και στο τέλος ο Ολυμπιακός

Ένα μπράβο στο αθλητικό κοινό της Κρήτης, με πολλούς νέους, παιδιά και γυναίκες, που σε μια τόσο κρίσιμη αναμέτρηση έδειξαν κοσμιότητα, ήθος και ηρεμία

thodoros-soumas.jpg
Θόδωρος Σούμας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
© Klodian Lato / Eurokinissi

Final 8: Μετά από έναν τελικό για «γερά νεύρα» ο Ολυμπιακός επικράτησε του Παναθηναϊκού με 69-58 στα «Δύο Αοράκια» της Κρήτης

Ο τελικός του Final 8 τελείωσε στο Ηράλειο Κρήτης, με μεγάλο νικητή τον Ολυμπιακό με 11π. διαφορά και τελικό σκορ 69-58, πολύ χαμηλό λόγω των πολύ δυνατών αμυνών. Ειδικά η ποιοτική και γεμάτη ταλέντο, επίθεση του Παναθηναϊκού βραχυκυκλώθηκε από τη χαλύβδινη και καλά οργανωμένη άμυνα των ερυθρόλευκων.

Στην αρχή του ματς ο Ολυμπιακός έπαθε ένα σοκ γιατί ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ του Κάνααν χτύπησε το κεφάλι του πέφτοντας και έφυγε για τα αποδυτήρια. Λίγο λίγο άρχισαν να ξεχωρίζουν οι πιο ενεργητικοί και επιδραστικοί στο παιγνίδι, παίκτες. Από τον ΠΑΟ ξεκίνησαν αρκετά καλά, ο Αμερικανός σταρ, το σούτινγκ γκαρντ (δηλ. το δυάρι) Κ.Ναν και ο Γάλλος σέντερ Λεσόρ, που μάλιστα έπαιξαν κι οι δυο πολλή ώρα.

Όμως λίγο λίγο μετά την επιστροφή του Κάνααν από το ιατρείο στον πάγκο του Ολυμπιακού, οι ερυθρόλευκοι βαθμιαία έστρωσαν, με βάση και αφετηρία τους τη δυνατή άμυνα. Από τον Ολυμπιακό ήταν πολύ καθοριστικός όσο έπαιξε, ο δικός του Γάλλος σέντερ, ο Μ.Φαλ, και κατόπιν, σταδιακά, αφ’ότου μπήκε στο παρκέ, ο Σέρβος, τεχνίτης ψηλός, Πετρούσεφ.

Οι άμυνες σε όλο το α’ ημίχρονο ήταν δυνατές γιατί οι δυο σπουδαίες ομάδες μας της Ευρωλίγκας προσπάθησαν να (κατ)οχυρώσουν πρώτα τα μετόπισθεν και την άμυνά τους για να μην τους προδώσει και μετά να οικοδομήσουν τις καλές επιθέσεις τους και να συσσωρεύσουν τους πόντους που θα βάλουν· οπότε προς το τέλος του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός τα κατάφερε λίγο καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε συνολικά, λίγα πράγματα στην επίθεση, αφού έβαλε μόνο 58π.

Στον Ολυμπιακό προσέφερε αρκετά ο βασικός πλεϊμέικερ του, ο λευκός Αμερικανός Γουόκαπ χάρη στη σκληρή άμυνά του κυρίως πάνω στον Ναν και στην πετυχημένη οργάνωση του παιγνιδιού, αν και επιθετικά ήταν πολύ άστοχος. Ακόμη, πολλά προσέφερε ο πανταχού παρών, αρχηγός του Ολυμπιακού Παπανικολάου, σε άμυνα και επίθεση, με 9π, 5 ασίστ, 5 ριμπάουντ. Στο β’ ημίχρονο, αφού συνήλθε από το χτύπημα, απέδωσε καλά ο Κάνααν, βάζοντας 2 τρίποντα.

Από το τέλος του α’ ημιχρόνου και έπειτα, ο Ολυμπιακός ρολάρησε πολύ καλύτερα, ήταν πιο συντονισμένος, πιο πλήρης σε καλούς, ικανοποιητικούς παίκτες και σε παίκτες-κλειδιά, έδειξε πιο έτοιμος πνευματικά και αθλητικά και διατήρησε μια διαφορά από 5-6π. έως 14π., με σχετική σταθερότητα. Επίσης πήρε πολύ περισσότερους πόντους από τον πάγκο των αναπληρωματικών του, από όσους ο ΠΑΟ.

Η νίκη του Ολυμπιακού βασίστηκε στην υπεροχή των ψηλών του, Φαλ 13π., 7 ριμπ., ο νεοαποκτηθείς, μαύρος Αμερικανός ψηλός Μ.Ράιτ είχε 11π. & 6 ριμπ. σε δεκατριάμισι λεπτά και το ταλαντούχο τεσσαροπεντάρι Πετρούσεφ, 10π. Ο λευκός Αμερικανός πάουερ φόργουορντ (4άρι) Πίτερς έβαλε άλλους 6π. Συνολικά τα 4άρια και 5άρια του Ολυμπιακού έβαλαν 40π., ενώ του ΠΑΟ μόνο 28π., χωρίς να μπορούν να σταματήσουν αμυντικά τον τεράστιο Φαλ που καθόρισε το ματς και ήταν ο MVP του!

Άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν πως ο Ολυμπιακός είχε λίγα λάθη, μόνο 10, και ο ΠΑΟ πολλά, 17, κάτι που στο μπάσκετμπολ αποβαίνει μοιραίο για τον …λαθεμένο. Νικάει συνήθως όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη και πάρει τα περισσότερα ριμπάουντ. Σημειωτέον πως ο Ολυμπιακός είχε περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ, 12, και ο ΠΑΟ λίγα, 5. Άρα, συνυπολογίζοντας και τα λάθη, συμπεραίνουμε πως η σκληροτράχηλη και συμπαγής ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα είχε περισσότερες κατοχές της μπάλας κατά τη διάρκεια του αγώνα· με κάποια σχετικά καλά ποσοστά ευστοχίας (αν και στα τρίποντα είχε το ισχνότατο 18%), δεν γίνεται παρά να κερδίσεις το παιγνιδάκι! Να προσθέσουμε την υπεροχή του Ολυμπιακού στις τελικές πάσες, τις ασίστ, με 10 περισσότερες. Αυτό δείχνει πως υπήρξε πιο δεμένη κι ομοιογενής ομάδα από τον ΠΑΟ, με καλύτερη χημεία και συνεκτικότητα (γιατί έχει σαφώς λιγότερους καινούργιους παίκτες, 5, από τον πρόσφατα οικοδομημένο ΠΑΟ).

Από τον ΠΑΟ καλύτεροι κι ευστοχότεροι ήταν οι μαχητικοί Μήτογλου (16π., 7 ριμπ., με 4/6 τρίποντα), Λεσόρ (με 12π. και πολλή άμυνα) και ο Αφροαμερικανός από το ΝΒΑ, Τζ.Γκραντ με 11π, 5 ριμπ., 5 ασίστ. Ο έτερος Αφροαμερικανός γκαρντ (κοντός), ο σούτινγκ γκαρντ που προέρχεται από το ΝΒΑ, ο Ναν, μαρκαρίστηκε εξοντωτικά και με 10π ήταν άστοχος στα τρίποντα (είχε και 4 ασίστ).

Τέλος, κι ο Αταμάν δεν μου φάνηκε να κάνει το καλύτερο δυνατόν κοουτσάρισμά του στο ροτέισιον, στη χρονική διάρκεια των αλλαγών των παικτών του, π.χ. δεν βρήκε κανένα τρόπο να σταματήσει τον Φαλ, ενώ ίσως να μπορούσε να του ρίξει τον ψηλό Πολωνό σέντερ Μπαλτσερόφσκι, και χρησιμοποίησε πολύ ορισμένους, μάλλον κουράζοντάς τους (αλλά εγώ είμαι κριτικός ταινιών και βιβλίων, όχι παιγνιδιών μπάσκετ, ούτε προπονητής, αυτός θα ξέρει καλύτερα!)

Αυτό ήταν το 12ο Κύπελλο του Ολυμπιακού (κέρδισε τα 3 τελευταία), αλλά ο ΠΑΟ έχει πάρει σαφώς περισσότερα, 20!

Να δώσουμε ένα μπράβο στο αθλητικό κοινό της Κρήτης, με πολλούς νέους, παιδιά και γυναίκες, που σε μια τόσο κρίσιμη αναμέτρηση έδειξαν κοσμιότητα, ήθος και ηρεμία και δεν …πλακώθηκαν στο ξύλο ή δεν βριστήκανε όπως γίνεται συνήθως σε ένα ματς με τους οπαδούς (σωστότερα, χούλιγκανς) των αιωνίων αντιπάλων στην εξέδρα… Συγχαρητήρια λοιπόν (για τα αυτονόητα, για την ειρήνη).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ