Αθλητισμος

Europa League: Ξεκινάει απόψε η knockout φάση

Οι ομάδες που θα περάσουν θα συμπληρώσουν το «παζλ» των «16» του θεσμού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Europa League
Europa League © EPA

Europa League: Ξεκινάει απόψε η knockout φάση - Οι ομάδες που θα περάσουν θα συμπληρώσουν το «παζλ» των «16» του θεσμού

To Europa League «συναντιέται» με το Champions League προκειμένου να αναδειχθούν οι οκτώ ομάδες οι οποίες θα συμπληρώσουν το παζλ της φάσης «16» της διοργάνωσης UEL, στο δρόμο για τον τελικό του Δουβλίνου (22/5).

Οι δεύτερες των ομίλων του Europa League και οι τρίτες ομάδες του Champions League αγωνίζονται στα play-off των νοκ άουτ του Φεβρουαρίου σε παιχνίδια αστέρων.

Μίλαν, Φέγενορτ, Ρόμα, Μαρσέιγ και Μπεφίκα ανάμεσα σε αυτές που θα διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή τους συνέχεια, σε ένα στάδιο που έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους ομάδες όπως Μπράιτον, Αταλάντα, Λίβερπουλ, Βιγιαρεάλ, και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Φέγενορντ και Ρόμα συναντιούνται ξανά στο Europa League

Γνωστά πρόσωπα θα έρθουν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά όταν η Φέγενορντ και η Ρόμα συναντηθούν για τρίτη διαδοχική σεζόν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η Ρόμα κέρδισε την πρώτη διοργάνωση του Europa Conference League το 2022 νικώντας τους Ολλανδούς αντιπάλους της με 1-0 στα Τίρανα χάρη στο γκολ του Νικολό Τζανιόλο.

Θριάμβευσε επίσης με συνολικό σκορ 4-2 στους προημιτελικούς του Europa League της περασμένης σεζόν.

Περισσότερος ενθουσιασμός αναμένεται αυτή τη φορά στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της Ρόμα μετά την αποχώρηση του προπονητή Ζοσέ Μουρίνιο και την άφιξη του σπουδαίου πρώην μέσου της Ρόμα Ντανιέλε Ντε Ρόσι ως αντικαταστάτη του.

«Δεν σταμάτησα ποτέ να ακολουθώ τη Ρόμα», είπε ο πρώην αρχηγός της. «Το να παρακολουθώ τα βράδια του Europa League πέρυσι με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι κάτι ξεχωριστό χτίζεται ξανά όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της ομάδας και των φιλάθλων».

Πάντως η Ρόμα, υπό τον Ζοσέ Μουρίνιο, έφτασε στον τελικό της περσινής διοργάνωσης όπου έχασε από τη Σεβίλλη στα πέναλτι, ενώ η Φέγενορντ σήκωσε το τρόπαιο του Europa League το 2002, νικώντας την Μπορούσια Ντόρτμουντ στον τελικό και κέρδισε επίσης το 1974 το...παλιό UEFA Cup.

Η Γαλατασαράι ονειρεύεται πορεία στο Europa League

Η Γαλατασαράι έφτασε τόσο κοντά στην πρόκριση σε έναν γύρο των «16» του Champions League από το 2013/14, αλλά ηττήθηκε σε μια αναμέτρηση με την Κοπεγχάγη την 6η αγωνιστική για να την στείλει στο Europa League. Παρά την απογοήτευση, η ομάδα της Τουρκίας ονειρεύεται ότι 23 χρόνια μετά τη δραματική νίκη τους στα πέναλτι επί της Άρσεναλ στον τελικό αυτής της διοργάνωσης, μπορεί να συνεχίσει ξανά μέχρι το τέλος.

Η Σπάρτα Πράγας στέκεται εμπόδιο στο δρόμο της. Η ομάδα της Τσεχίας σίγουρα θα αποδειχθεί μια σκληρή δοκιμασία αφού νίκησε τη Μπέτις για να τερματίσει δεύτερη στη Ρέιντζερς στον 3ο όμιλο.

«Έχουμε έναν ελκυστικό αντίπαλο», αναφέρει ο εξτρέμ της Σπάρτα, Λούκας Χαρασλίν. «Η Γαλατασαράι είναι πολλές φορές πρωταθλητές Τουρκίας, οπότε μας περιμένει ένας ενδιαφέρον και απαιτητικός αγώνας».

Η όγδοη προσπάθεια της Καραμπάγκ

Στην όγδοη προσπάθεια, η Καραμπάγκ κατάφερε να τερματίσει δεύτερη στον 8ο όμιλο του Europa League και να συνεχίσει α ονειρεύεται την πρόοδο στα νοκ άουτ.

Οι πρωταθλητές του Αζερμπαϊτζάν απέδωσαν θαυμάσια στον όμιλό τους, και μάλιστα έφτασαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το να κερδίσουν έναν βαθμό από τη Λεβερκούζεν.

Μπροστά τους έχουν ένα δύσκολο αγώνα play-off με την Μπράγκα και ο προπονητής Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ είναι γεμάτος περηφάνια για τις προσπάθειες της ομάδας του:

«Έχει επιτευχθεί μια πολυαναμενόμενη επιτυχία», είπε. «Η άφιξη μεγάλων, καλών ομάδων στο Μπακού μπορεί μόνο να ωφελήσει το ποδόσφαιρο του Αζερμπαϊτζάν. Είμαι πολύ χαρούμενος.»

Η Μίλαν, η Μαρσέιγ και η Μπενφίκα

H Μίλαν, που έχει κερδίσει επτά φορές το Champions League, θα αντιμετωπίζει τη γαλλική Ρεν, η οποία προέρχεται από τον όμιλο του Παναθηναϊκού. Οι Ιταλοί κέρδισαν τη Νιούκαστλ στον τελευταίο αγώνα των ομίλων του Champions League αυτή τη σεζόν, αλλά τερμάτισαν τρίτοι πίσω από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Παρί Σεν Ζερμέν.

Η Μαρσέιγ, επίσης προερχόμενη από τον όμιλο του Παναθηναϊκού, θα έχει μία διπλή αναμέτρηση με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ-ξεκινώντας από το Αμβούργο, έδρα των Ουκρανών-, η οποία κέρδισε την Μπαρτσελόνα στη φάση των ομίλων του Champions League, με συνέπεια να μην αποτελεί προφανώς...δώρο.

Αποκλεισμένη στο γαλλικό Κύπελλο, 8η στο πρωτάθλημα, με μόλις μία νίκη-επί της Τιόνβιλ- σε δύο μήνες, αναζητά ευρωπαϊκή...διέξοδο.«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια μίνι κρίση. Δεν έχουμε κερδίσει εδώ και πέντε ματς», παραδέχτηκε την Παρασκευή ο Τζενάρο Γκατούζο.

Η Μπενφίκα, δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώ (1961, 1962) επωφελείται από μια πιο ευνοϊκή κλήρωση, απέναντι στην Τουλούζ, που βρέθηκε δεύτερη πίσω από τη Λίβερπουλ.

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου, με τους επαναληπτικούς μια εβδομάδα αργότερα στις 22 Φεβρουαρίου.

Τα ζευγάρια της knock out φάσης του Europa League

19:45 Φέγενορντ (Ολλανδία)-Ρόμα (Ιταλία)
19:45 Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)
19:45 Γαλατασαράι (Τουρκία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
19:45 Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Μαρσέιγ (Γαλλία)
22:00 Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Τουλούζ (Γαλλία)
22:00 Μπράγκα (Πορτογαλία)-Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)
22:00 Μίλαν (Ιταλία)-Ρεν (Γαλλία)
22:00 Λανς (Γαλλία)-Φράιμπουργκ (Γερμανία)

Οι οκτώ νικήτριες των ομίλων από το Europa League που έχουν ήδη προκριθεί στους «16» είναι οι: Γουέστ Χαμ, Μπράιτον, Ρέιντζερς, Αταλάντα, Λίβερπουλ, Βιγιαρεάλ, Σλάβια Πράγας και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Ο τελικός του Europa League θα διεξαχθεί στο Dublin Arena στις 22 Μαΐου 2024.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ