Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρόκληση το κύμα αντισημιτισμού για την προστασία των Ισραηλινών αθλητών

Άνευ προηγουμένου τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρόκληση το κύμα αντισημιτισμού για την προστασία των Ισραηλινών αθλητών
Για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η ασφάλεια είναι σημαντική, ειδικά γύρω από το χωριό των αθλητών © Getty Images / Matthias Hangst

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρόκληση το κύμα αντισημιτισμού για την προστασία των Ισραηλινών αθλητών με τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι να χαρακτηρίζονται άνευ προηγουμένου 

Η αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας έχει θέσει νέες προκλήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, δήλωσε η επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ, Γιαέλ Αράντ.

«Το τρέχον κύμα παγκόσμιου αντισημιτισμού έχει δημιουργήσει μοναδικές απαιτήσεις ασφαλείας και προκλήσεις για τους αθλητές μας καθώς προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε η Αράντ. «Δυστυχώς, ορισμένοι από τους αθλητές μας αντιμετώπισαν εμπόδια ακόμη και με τη συμμετοχή στους αγώνες που είναι απαραίτητοι για τα Ολυμπιακά κριτήρια», ανέφερε σε γραπτή δήλωση στο Reuters.

Iconic Paris sites get ready to take center stage for 2024 Olympics

Τα περιστατικά αντισημιτισμού έχουν αυξηθεί σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε, έχει σημειωθεί μια έξαρση των αντισημιτικών  δράσεων, με τη Γερμανία τον περασμένο μήνα να ανέφερε αύξηση 240% την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι υπήρξε 14πλάσια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού τις τρεις εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου. Η Γαλλία κατέγραψε 1.159 αντισημιτικές πράξεις τον μήνα από τις 7 Οκτωβρίου, υπερτριπλάσιες από τον αριθμό τέτοιων πράξεων το 2022.

Η ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει σε αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Κατάρ, λόγω φόβων για την ασφάλεια.

Η Αράντ, πρώτη Ολυμπιονίκης του Ισραήλ, είπε ότι κανένα από τα μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας δεν ήταν ενεργό σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα: «Τα μέλη της Ολυμπιακής μας ομάδας δεν στρατολογήθηκαν και δεν εμπλέκονται σε καμία μάχη ή στρατιωτική δραστηριότητα. Η Ολυμπιακή ομάδα είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στην προπόνησή της και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εκπροσώπηση του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε η Αράντ.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

Οι διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας για την κορυφαία διοργάνωση, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024, θα ήταν «άνευ προηγουμένου». Ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια των Αγώνων ανέρχεται στα 320 εκατομμύρια ευρώ.

«Όλες οι απειλές, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών απειλών, έχουν ληφθεί υπόψη από το κράτος από την έναρξη των συζητήσεων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε εκπρόσωπος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική, ειδικά γύρω από το χωριό των αθλητών και τους χώρους αγώνων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, έγιναν επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής ομάδας από ένοπλους που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» μέσα στο χωριό των αθλητών. Έντεκα μέλη της ισραηλινής ομάδας σκοτώθηκαν καθώς και ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε από τους τρομοκράτες.

«Η ασφάλεια σε οποιαδήποτε διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τη ΔΟΕ», είπε εκπρόσωπός της όταν ρωτήθηκε εάν τα σχέδια για την ισραηλινή ομάδα είχαν ενισχυθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα. «Είμαστε σε τακτική επαφή με το Παρίσι 2024 και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Οργανωτικής Επιτροπής και των γαλλικών αρχών να παραδώσουν ασφαλείς και επιτυχημένους Αγώνες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ