Αθλητισμος

Ατάκες και ξεσπάσματα: Ο εκρηκτικός Γιάννης Ιωαννίδης άφησε εποχή στα γήπεδα

Χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων θα παραμείνει για πάντα το στιγμιότυπο στο ΣΕΦ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ατάκες και ξεσπάσματα: Ο εκρηκτικός Γιάννης Ιωαννίδης άφησε εποχή στα γήπεδα
Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε εποχή στα γήπεδα ©Eurokinissi

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένας θρυλικός προπονητής που λατρεύτηκε όσο λίγοι στον Ολυμπιακό και οι φίλαθλοι θα τον θυμούνται για πάντα όχι μόνο επειδή κατάφερε να αναστήσει τους «ερυθρολεύκους» αλλά και τις εκρήξεις, τα τσιγάρα του και τα ξεσπάσματά του στα τάιμ άουτ που έχουν γράψει ιστορία.

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ με την είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών έπειτα από μάχη με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Θρυλικός προπονητής που λατρεύτηκε όσο λίγοι στον Ολυμπιακό, οι φίλαθλοι θα τον θυμούνται για πάντα όχι μόνο επειδή κατάφερε να αναστήσει τους «ερυθρολεύκους» αλλά και τις εκρήξεις, τα τσιγάρα του και τα ξεσπάσματά του στα τάιμ άουτ που έχουν γράψει ιστορία.

Ο «Ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ - και τις πολιτικής - γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1945 και συνέδεσε την μπασκετική του καριέρα ως αθλητής αποκλειστικά με τον Άρη, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1959 μέχρι το 1978.

Ως προπονητής κατέκτησε συνολικά 12 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα και θεωρείται από τους κορυφαίους της χώρας μας. 

Στην πολιτική υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Η επική ατάκα και άλλα ξεσπάσματα του θρυλικού προπονητή

Για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων θα παραμείνει το στιγμιότυπο στο ΣΕΦ όπου παίρνει το μικρόφωνο και με ψυχραιμία «τα χώνει» στους οπαδούς του Ολυμπιακού με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα. 

Γιάννης Ιωαννίδης :Μην βρίζετε γαμω το στανιό μου

Ό «Ξανθός» έμεινε στην ιστορία για τα γούρια του, τις επικές του ατάκες αλλά και για τους καυγάδες με παίκτες και με διαιτητές.

Αξέχαστη θα μείνει η σκηνή με το μπουκάλι που πέταξε στον Γιώργο Σιγάλα στον αγώνα της Τρεβίζο με τον Ολυμπιακό, επειδή ο Κούκοτς έκανε... όργια μέσα στο γήπεδο και ο Σιγάλας είχε χρεωθεί με φάουλ και δεν μπορούσε να βοηθήσει.

Ο Ιωαννίδης πετάει μπουκάλι στον Σιγάλα στο Τρεβίζο

Σημειώνεται πως με τον Νίκο Γκάλη είχαν μια ιδιαίτερη σχέση, καθώς υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές.

«Του ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του ελληνικού μπάσκετ και των επιτυχιών του. Είχα τη χαρά να συνεργασθώ για δέκα χρόνια μαζί του. Δεν του αρμόζει τέτοιο τέλος. Όπως οι Φασούλας, Γιαννάκης και Χριστοδούλου, έτσι και ο Νίκος Γκάλης έχει πράξει τα μέγιστα για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ» είχε πει ο Ιωαννίδης για τον «Gangster».

Δικό του είναι και το... γκαλόσημο: «Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ θα έπρεπε να πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, το… Γκαλόσημο»

Ο Άρης, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και η Εθνική Ελλάδος

Ο θρυλικός προπονητής συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη, τον Ολυμπιακού, αλλά και την ΑΕΚ.

Ως προπονητής η πρώτη του δουλειά ήταν στον πάγκο του Άρη τη σεζόν 1978-79, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε στον Γ.Σ. Λάρισας και το 1982 επέστρεψε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1990 δημιουργώντας μαζί με τους Γκάλη και Γιαννάκη μία αυτοκρατορία. 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ.mpg

Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού του Σωκράτη Κόκκαλη, βοηθώντας στο να… κατέβουν οι τίτλοι στο “λιμάνι”, χωρίς όμως να ανέμει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, κάτι που δεν κατάφερε ούτε και με τους Θεσσαλονικείς.

Η επόμενη διετία τον βρήκε στον πάγκο της ΑΕΚ με το πέρασμα να είναι σαρωτικό καθώς οδήγησε την Ένωση μέχρι τον τελικό της Euroleague.

Η τελευταία του δουλειά σε σύλλογο ήταν την σεζόν 1999/00, όπου επέστρεψε στον πάγκο των «ερυθρολεύκων». 

Τέλος, ο Γιάννης Ιωαννίδης τις σεζόν 1980-81 και 2002-03 ήταν προπονητής της Εθνικής ομάδας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY