Αθλητισμος

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος

Μιλήσαμε με τους κορυφαίους αθλητές μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Κλικ από τον τελικό ανάμεσα σε Κόλα - Τζιουμάκα και Ντάλλα - Χατζηνικολάου.© Matthew Miller

Athens Golden Cup: Η ATHENS VOICE βρέθηκε στο Σύνταγμα το τριήμερο 13-16 Ιουλίου και μίλησε με τους καλύτερους παίκτες μπιτς βόλεϊ στη χώρα.

Μπορεί το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο υδράργυρος να «χτύπησε κόκκινο» με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν πολύ υψηλά νούμερα, όμως αυτό δεν εμπόδισε την Ελληνική Ομοσπονδία Βόλεϊ να διοργανώσει το Athens Golden Cup στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τον Δήμο Αθηναίων. Οι καλύτεροι αθλητές της χώρας βρέθηκαν εκεί και παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε γεμάτες κερκίδες. Η ATHENS VOICE ήταν εκεί και μίλησε με τους παίκτες και τους ανθρώπους ενός αθλήματος το οποίο γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
© Timos Athanasopoulos
Κόλα/Τζιουμάκας - Ντάλλας/Χατζηνικολάου 2-0 ΣΕΤ |HIGHLIGHTS | 16/04/2023 | EΡΤ

Πολλοί λένε ότι για να μπορέσεις να είσαι επιτυχημένος πρέπει να διαθέτεις την αρετή του να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις. Η νέα πραγματικότητα, που έβαλε στην ομοσπονδία ο καύσωνας, ανάγκασε τα στελέχη της να σκεφτούν μία σειρά από διάφορους τρόπους για να καταφέρουν την ομαλή διεξαγωγή του τριημέρου. Μέσα στην εβδομάδα, που προηγήθηκε, αποφασίστηκε να μην γίνουν καθόλου παιχνίδια τις μεσημεριανές ώρες, «σπάζοντας» έτσι το τουρνουά σε περισσότερες ημέρες. Το κλασικό φορμάτ θέλει τους ομίλους να γίνονται την Παρασκευή και τα νοκ-άουτ Σάββατο και Κυριακή. Αυτή τη φορά οι αναμετρήσεις ξεκίνησαν από την Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν κανονικά το βράδυ της Κυριακής. Η επιλογή αυτή γέμισε τις εξέδρες που έφτιαξε η ομοσπονδία με την αρωγή του δήμου με μικρούς και μεγάλους να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα άθλημα που στην Ελλάδα δεν έχει μεγάλη προβολή, όμως πάντα καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον με το θέαμα που προσφέρει.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Το ζευγάρι των Κανέλλου - Τερζόγλου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. © Matthew Miller
Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
© Matthew Miller

«Αν και η αγαπημένη μου διοργάνωση στην Ελλάδα είναι αυτή της Ξάνθης, επειδή εκεί το γήπεδο γεμίζει πάντα με κόσμο, οι αγώνες της Αθήνας ήταν φέτος πάρα πολύ ξεχωριστοί. Σε όλα μας τα παιχνίδια παίξαμε χωρίς άδεια καθίσματα και όταν συμβαίνει αυτό νιώθουμε πολύ καλά» μας είπε μετά την ολοκλήρωση των αναμετρήσεων η περσινή Πανελλήνια πρωταθλήτρια Δήμητρα Καραγκούνη.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Η Δήμητρα Καραγκούνη πανηγυρίζει με τη Χρυσάνθη Χριστοδούλου. © Matthew Miller

Μπιτς βόλεϊ: Τα πρώτα βήματα του αθλήματος και η διάδοσή του

Για να βρει κάποιος τις ρίζες του μπιτς βόλεϊ θα πρέπει να πάει πολύ πίσω και συγκεκριμένα στα 1920’s. Η πατρότητα του αθλήματος ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οικογένειες ήταν αυτές που γέννησαν το άθλημα τότε παίζοντας 6 εναντίον 6 στις παραλίες της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στη Σάντα Μόνικα το 1927. Το 1930 διοργανώθηκε η πρώτη επίσημη διοργάνωση στις ΗΠΑ στο Μανχάταν και τότε ήταν που πέρασε και τα σύνορα του Ατλαντικού. Στα χρόνια που ακολούθησαν άρχισε να μπαίνει έντονα το σπορ και στο παγκόσμιο λάιφσταιλ με είδωλα της τότε εποχής να το προμοτάρουν συχνά όπως οι Beatles, η Μέριλιν Μονρό και ο Τζον Κένετι. Το 1996 γίνεται τελικά Ολυμπιακό Άθλημα.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
© Matthew Miller

Στην Ελλάδα η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που παίχτηκε μπιτς βόλεϊ είναι στην παραλία του ΕΟΤ στη Βάρκιζα το μακρινό 1988 με τη συμμετοχή 32 ομάδων και 128 παικτών σε ένα τουρνουά που παίχτηκε 4 εναντίον 4. Από τότε και χρόνο με τον χρόνο το άθλημα κερδίζει σε δημοτικότητα και πολλοί αρχάριοι, που δεν είχαν καμία επαφή με τη μπάλα του βόλεϊ στο παρελθόν, το επιχειρούν ακόμα σε πιο μεγάλες ηλικίες. «Τα τελευταία δέκα χρόνια η δημοτικότητα του μπιτς βόλεϊ έχει ανέβει με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς με πολλούς ερασιτέχνες ακολουθούν το άθλημα σε όλη τη χώρα. Είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεσκάσουν από τα άγχη και τα βάρη της καθημερινότητας. Ο διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασής του αποτελεί μία όμορφη διαφυγή από τη ρουτίνα και πολλοί το προτιμούν ανεξάρτητα τις συνθήκες. Οι αρχάριοι είναι και αυτοί που το προωθούν, καθώς το εξασκούν σαν σπορ τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι» μας είπε ο ιδιοκτήτης του 4Sports Club στο Χαλάνδρι Νίκος Πολυμερόπουλος. Εκεί δόθηκαν και τα τελευταία εισιτήρια για το κυρίως ταμπλό του συγκεκριμένου τουρνουά μέσω της διαδικασίας των προκριματικών.

Οι διαφορές του με το βόλεϊ σάλας είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς. Αρχικά γιατί τη δουλειά που κάνουν 6 άτομα στο κλειστό γήπεδο στην άμμο καλούνται να την κάνουν μόνο δύο. Η ενέργεια που χρειάζεται σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες είναι ο λόγος που το κάνει τόσο απαιτητικό σαν άθλημα. Σύμφωνα με την παλιά πρωταθλήτρια Ελλάδος και ζευγάρι της Βίκυς Αρβανίτη, Πέννυ Καραγκούνη, αυτός είναι και ο συνδυασμός που οδηγεί πολλούς ερασιτέχνες να το αφήσουν. «Κάποιες φορές οι συνθήκες δυσκολεύουν τους αθλούμενους και μπορεί να είναι λόγοι να σταματήσουν να το εξασκούν. Όσοι ξεπεράσουν αυτό το σημείο τότε θα μπορούν να απολαύσουν στο έπακρο τον συνδυασμό ανταγωνισμού και ομαδικότητας που προσφέρει, ενώ θα μείνουν έκπληκτοι από τα skills που θα ξεκλειδώσουν όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά» συμπλήρωσε. Η Πέννυ μαζί με την αδερφή της Δήμητρα Καραγκούνη έχουν τη δική τους εγκατάσταση στην Πεντέλη και προπονούν αρχάριους οι ίδιες.

 Athens Golden Cup: Η αγωνιστική δράση στην πλατεία Συντάγματος

Εν μέσω ενός πολύ δυνατού καύσωνα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα έγιναν τα παιχνίδια για το τρίτο Masters ραντεβού του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Μετά τις Θεσσαλονίκη και Ξάνθη ήρθε η ώρα της Αθήνας να φιλοξενήσει τα καλύτερα ζευγάρια του αθλήματος σε ένα περίεργο Σαββατοκύριακο λόγω της ζέστης. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και σε συνεννόηση ανάμεσα σε παίκτες και Ομοσπονδία αποφασίστηκε όλες οι αναμετρήσεις να παιχτούν σε σετ των 15 κερδισμένων πόντων αντί των 21 εκτός από τους ημιτελικούς και τους τελικούς.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
© Matthew Miller
Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
© Matthew Miller

Στους άνδρες το ζευγάρι των Αντιόλ Κόλα και Στέλιου Τζιουμάκα επανέλαβε ό,τι είχε κάνει και στη Θεσσαλονίκη φτάνοντας σε μία ακόμα κατάκτηση με 2-0 σετ (21-19, 22-20) απέναντι στους Σταύρο Ντάλλα και Δημήτρη Χατζηνικολάου. «Ήταν ένα παιχνίδι για εμάς με ξεχωριστά και έντονα συναισθήματα. Τα παιδιά της άλλης ομάδας ξεκίνησαν πολύ καλά αλλά συνήλθαμε γρήγορα και καταφέραμε να κερδίσουμε. Τώρα ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος που πρέπει να τα δώσουμε όλα και ελπίζω να πανηγυρίσω εγώ στο τέλος» μας είπε γελώντας μετά την απονομή ο Αντιόλ Κόλα. Από την άλλη ο Στέλιος Τζιουμάκας στάθηκε στη συνεργασία του με τον Κόλα, η οποία προέκυψε στην αρχή της σεζόν. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που η καλή μας χημεία βγαίνει στο γήπεδο και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι μέχρι το τέλος. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο ο Άγιος Νικόλαος» μας εκμυστηρεύτηκε ο έτερος νικητής. Από την πλευρά των φιναλίστ ήταν έκδηλη η πικρία τους, διότι έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό, όμως τη μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα του τελευταίου παιχνιδιού της χρονιάς.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Ο Στέλιος Τζιουμάκας ετοιμάζεται για ένα εντυπωσιακό σερβίς. © Matthew Miller

Ο Σταύρος Ντάλλας δήλωσε όταν έπεσαν οι σφυγμοί ότι «Το Slam της Αθήνας είναι πολύ ξεχωριστό για εμένα. Είναι η πόλη μου και έχω στο πλάι μου την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Είδαμε γεμάτες κερκίδες σε όλα τα παιχνίδια και πολύ κόσμο να περιμένει σε ουρά για να μας παρακολουθήσει. Αυτές είναι πρωτόγνωρες εικόνες για εμάς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Αθηναίων και στην ομοσπονδία που παρά τις δυσκολίες διοργάνωσαν ένα απόλυτα άρτιο event. Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε στον τελικό και για τον τρόπο που παίξαμε, όμως φυσικά μας μένει πίκρα για το ότι χάσαμε στο τέλος οριακά και τα δύο σετ. Στόχος τώρα να τα πάμε όσο καλύτερα μπορούμε στον Άγιο Νικόλαο σε δύο εβδομάδες και να μείνουμε σε υψηλό επίπεδο στις διεθνείς διοργανώσεις, που θα πάρουμε μέρος τον Αύγουστο».

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Ο Σταύρος Ντάλλας σε εντυπωσιακή άμυνα κατά τη διάρκεια του τελικού. © Matthew Miller
Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου. © Matthew Miller
Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Το ζευγάρι των νικητών στους άνδρες Αντιόλ Κόλα και Στέλιος Τζιουμάκας. © Matthew Miller

Στις γυναίκες δεν έχει καταφέρει να κάνει κάποια ομάδα το repeat και σε κάθε διοργάνωση προκύπτει και διαφορετική νικήτρια. Μετά τις ΤριανταφυλλίδηΜάτιου και ΛάβδαΣαμπάτη ήρθε η ώρα των ΚαραγκούνηΧριστοδούλου να πανηγυρίσουν νικώντας με 2-0 (21-16, 21-16) σετ τις περσινές νικήτριες της Αθήνας ΑντωνακάκηΠερδικάκη. «Είμαστε πολύ χαρούμενες για τον τρόπο που αγωνιστήκαμε. Θέλουμε να το επαναλάβουμε αυτό και στην Κρήτη στοχεύοντας στις υψηλές θέσεις» τόνισε η Χρυσάνθη Χριστοδούλου. Η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ελλάδος Δήμητρα Καραγκούνη κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο με την Ηλέκτρα Αγριοδήμου και φέτος θέλει να κάνει το ίδιο με άλλη συμπαίκτρια. Για εκείνη όπως και σε όλους τους παίκτες αυτού του επιπέδου οι δύσκολες συνθήκες είναι μία ακόμα μέρα στη δουλειά. «Η υψηλές θερμοκρασίες και ο αέρας είναι ένα μέρος του παιχνιδιού και όποιος ανταπεξέρχεται σε αυτά, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει» μας είπε η Δήμητρα Καραγκούνη.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Η Χρυσάνθη Χριστοδούλου. © Matthew Miller
Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
© Matthew Miller
Αντωνακάκη/Περδικάκη - Καραγκούνη/Χριστοδούλου 0-2 ΣΕΤ | HIGHLIGHTS | 16/04/2023 | EΡΤ

Η απονομή στους νικητές έγινε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Ο δήμος είναι πάντα δίπλα στην ομοσπονδία για την πραγμάτωση του τουρνουά. Οι τελικοί μεταδόθηκαν ζωντανά από τη Δημόσια Τηλεόραση σε εικόνα και περιγραφή υψηλής ποιότητας.

Athens Golden Cup: Μπιτς Βόλεϊ με φόντο τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος
Η βράβευση των νικητών έγινε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. © Matthew Miller

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ: Όλα για όλα στον Άγιο Νικόλαο

Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Άγιο Νικόλαο και την Κρήτη σε δύο εβδομάδες, όπου θα παιχτεί η τελευταία πράξη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ. Εκεί μπορούν να συμβούν μεγάλες εκπλήξεις και ομάδες που δεν βρίσκονται στα ραντάρ των περισσότερων να βρεθούν στις υψηλές θέσεις της κατάταξης.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το πώς πήγε η διοργάνωση στην Αθήνα και τους θεατές που γέμισαν το γήπεδο παρά την πολλή ζέστη. Ελπίζουμε να συμβεί κάτι ανάλογο και στην Κρήτη σε 15 μέρες. Σας περιμένουμε όλους εκεί να κλείσει η φετινή σεζόν με όμορφες αναμνήσεις για όλους μας» μας είπε ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της ΕΟΠΕ Τίμος Αθανασόπουλος.

Το μπιτς βόλεϊ γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία και η θεαματική του φύση αξίζει μεγαλύτερης προσοχής. Οι αθλήτες του σπορ αγωνίζονται με πάθος και μπόλικο μεράκι ακόμα και αν δεν έχουν τα έσοδα των παικτών του εξωτερικού. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ