Αθλητισμος

Γιώργος Μπούγλας: «Έζησα ένα μήνα “καταστροφής” στην οικογένειά μου αλλά επέστρεψα με το κύπελλο»

Μιλήσαμε με τον σπρίντερ πρωταθλητή της SKODA Cycling Team για το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France και την ζωή του

Γιώργος Μπούγλας
© Νάσος Τριανταφύλλου

Γιώργος Μπούγλας, ο πρωταθλητής ποδηλάτης της SKODA Cycling Team μιλάει στην ATHENS VOICE για το 1ο L’Étape Greece by Tour de France presented by SKODA, τους αγώνες και την ζωή του 

Φοράει το κράνος του και τα γάντια ποδηλάτου και ετοιμάζεται, λίγο πριν πατήσει τα πετάλια του. Συμμετέχει με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, ανεβαίνει δυναμικά τις 4 στροφές ανηφόρας 4κμ και βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό στην κορυφή του μικρού βουνού -που οι κλίσεις του αγγίζουν και το 18%-. «Ζει» τον αγώνα, προσηλωμένος στο στόχο όπως και κάθε άλλη φορά, ξεπερνάει τα όρια του, αφήνει πίσω τους αντιπάλους και κατακτά την 4η θέση. Το χαμόγελο στο πρόσωπο του τώρα είναι διάπλατο. Ο 32χρονος ποδηλάτης Γιώργος Μπούγλας στο μονήμερο αγώνα αντοχής «Syedra Ancient City» 149.2χλμ στην κατηγορία 1.2 της UCI στην Αλάνια της Τουρκίας στις 27 Μαρτίου, εξασφάλισε 20 βαθμούς για τον δρόμο της πρόκρισης των Ολυμπιακών αγώνων του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Από την άλλη μεριά του τηλεφώνου μου-όσο βρίσκεται και στο δρόμο της επιστροφής-, ακούγεται χαρούμενος και αρκετά ικανοποιημένος με την απόδοση του. Λίγο πριν φτάσει στα Τρίκαλα όμως ανυπομονεί για την συμμετοχή του στο 1ο L’Étape Greece by Tour de France presented by SKODA*, του μεγάλου event που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 1-2 Απριλίου 2023 στην Αρχαία Ολυμπία

Γιώργος Μπούγλας
© Νάσος Τριανταφύλλου

To 1ο L’Étape Greece by Tour de France και η συμμετοχή του Γιώργου Μπούγλα

Στο 1ο L’ Étape Greece by Tour de France θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τις 08.30 το πρωί και για 9 περίπου ώρες, το Σάββατο 1η  Απριλίου, οι ερασιτέχνες ποδηλάτες θα απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, ακολουθώντας μία από τις δύο αγωνιστικές διαδρομές γύρω από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων: The Race 150km (υψομετρικά 2.300m) και The Ride 75km (υψομετρικά 1.150m). Με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία, θα ποδηλατήσουν σε μια απαιτητική κυκλική διαδρομή που διαπερνά τοπία σπάνιας ομορφιάς, όπως το δρυοδάσος της Φολόης, οι πηγές της Νέδας, οι αρχαίοι ναοί και τα αρχαία μονοπάτια της περιοχής ενώ η αγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος της ημέρας που θα αναδειχθούν οι νικητές, άνδρες και γυναίκες, σε τέσσερις κατηγορίες (total, sprinter, rider, youth), κερδίζοντας δώρα και προνόμια για επόμενες διοργανώσεις κ.ά. Την επόμενη μέρα, σειρά έχουν το FamilyRide και το KidsRace. Στο πλαίσιο του FamilyRide, από τις 09.00 έως τις 12.00, μικροί και μεγάλοι θα κάνουν ποδήλατο παρέα, απολαμβάνοντας μια ήπια βόλτα 28 χιλιομέτρων ενώ μετά, ακολουθεί το KidsRace από τις 12.00 έως τις 14.00 όπου παιδιά 6-12 ετών θα αγωνιστούν σε μια εύκολη και επίπεδη διαδρομή 500 μέτρων. «Νιώθω περήφανος που θα βρίσκομαι στην εκκίνηση μιας τόσο σπουδαίας “γιορτής” με την ομάδα της SKODA cycling team που αποτελεί για την ακρίβεια μια από τις μεγαλύτερες ποδηλατικές διοργανώσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα (22η χώρα που φιλοξενεί το δημοφιλές αθλητικό event). Χαίρομαι γιατί στην πραγματικότητα θα αναδείξει το άθλημα της ποδηλασίας ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική φύση, την ιστορία και να ζήσουν μια περιπέτεια που θα τους μείνει αξέχαστη».

L’Étape Greece by Tour de France presented by SKODA
L’Étape Greece by Tour de France presented by SKODA

Η διαδρομή προς την επιτυχία

Ο Γιώργος Μπούγλας είναι μέχρι σήμερα δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος στην ποδηλασία δρόμου (2014, 2022), ενώ μετρά περισσότερα από 25 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα και πολλές νίκες σε βαλκανικούς και επαγγελματικούς αγώνες πρώτης κατηγορίας. Φέτος μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πλασαριστεί αρκετές φορές στην πρώτη δεκάδα σε αγώνες στο εξωτερικό αλλά και στον γύρο Ρόδου έχοντας τις 2 από τις 3 ημέρες την φανέλα του πρωτοπόρου των πόντων από τα ενδιάμεσα σπριντ. Ξεκίνησε ωστόσο, την ποδηλασία σε ηλικία των 12 ετών και από τότε για εκείνον έγινε τρόπος ζωής. «Κατάγομαι άλλωστε και από την πόλη των Τρικάλων στην οποία έχω το προνόμιο να προπονούμε όχι μόνο σε όμορφες διαδρομές αλλά και δρόμους με χαμηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων. Στην χειμερινή προετοιμασία δούλεψα σκληρά και μεθοδικά διανύοντας ώρες προπόνησης, συγκεκριμένα 4-6 ώρες καθημερινά στις προπονήσεις με όγκο χιλιομέτρων. Η ικανοποίηση είναι μεγάλη όταν βλέπεις καλά αποτελέσματα στους αγώνες, ασχέτως αν έχει βγει το πλάνο των προπονήσεων “κατά γράμμα”» .

Πριν από κάθε αγώνα προσπαθεί να απομονώνεται για να μην σπαταλάει ενέργεια σε οτιδήποτε άλλο από την καθημερινότητα του έτσι ώστε να βρίσκεται προσηλωμένος στον κύριο του στόχο, την νίκη. «Κάτι το οποίο δεν είναι και το καλύτερο για το ευρύ περιβάλλον μου(γελάει). Σαν τώρα το θυμάμαι, το 2018 θα έτρεχα ένα γύρο πρώτης κατηγορίας έχοντας στην εκκίνηση πολλά φαβορί που είχα πρότυπα πιο μικρός. Στέφθηκα όμως νικητής στο πρώτο ΕΤΑΠ (Tour of Qinghailake, ProSeries, stage 1) που σε τέτοιου επιπέδου αγώνα δεν μπορούσα να το πιστέψω ούτε ο ίδιος. Έχοντας κερδίσει πολλούς επαγγελματικούς αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα εκείνη η στιγμή θα είναι για μένα αξέχαστη. Έτρεχαν δάκρυα χαράς που δεν τα είχα ξανά βιώσει ως αθλητής σε τέτοιο μεγάλο βαθμό».

Γιώργος Μπούγλας

Το δυο φορές πρωταθλητής Ελλάδος ωστόσο στο αγώνισμα δρόμου αντοχής δεν τον βαραίνει πολύ γιατί έχει στην καριέρα του σημαντικές κατακτήσεις. «Σίγουρα θα προσπαθήσω να σημειώσω περισσότερες επιτυχίες για να γραφτεί το όνομα μου και περισσότερες φορές στην ποδηλατική οικογένεια για το συγκεκριμένο αγώνισμα -που είναι και το κύριο για μένα-. Πέρασα μια χρονιά το 2015 που πήγα να σταματήσω τον πρωταθλητισμό γιατί ένιωθα “πολιορκία” από κάποια άτομα του χώρου αλλά τελικά  “έχασαν” γιατί επανήλθα πολύ σύντομα και κέρδισα σε αγωνίσματα πίστας 4 χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Νιώθω τυχερός που η καριέρα μου έχει αναδειχτεί και στην Ασία κάτι το οποίο μου έχει ανοίξει άλλους ορίζοντες. Ο πιο δύσκολος αγώνας της καριέρας μου ήταν σε ένα πανελλήνιο κύπελλο δρόμου το 2021 που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν σχετικά κάτι πολύ εύκολο και εφικτό. Τότε έζησα ένα μήνα “καταστροφής” στην οικογένεια μου αφού διαγνώστηκε ο πατέρας μου σε τελικό στάδιο καρκίνου. Mας ήρθε όλους πολύ ξαφνικό γιατί πιο πριν δεν γνωρίζαμε τίποτα. Μέσα σε αυτό το διάστημα εγώ όχι να προπονηθώ δεν μπορούσα αλλά ούτε να ανταπεξέλθω στην καθημερινότητα μου. Εκείνος πάλι μόλις άκουσε για τον συγκεκριμένο αγώνα μου είπε “θέλω να πας για να μου φέρεις το κύπελλο” και εγώ γνωρίζοντας περισσότερα για την υγεία του ήθελα να τον κάνω χαρούμενο στις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Βρίσκοντας μηδαμινό κουράγιο κατάφερα να πάω και να επιστρέψω πίσω με το κύπελλο».

Γιώργος Μπούγλας
© Νάσος Τριανταφύλλου

Οι φιλίες μεταξύ ποδηλάτων για εκείνον είναι αδερφικές. «Περνώντας σχεδόν περισσότερες ημέρες με τους συναθλητές σου από ότι με την οικογένεια σου δείχνει από μόνο του ότι δένει τους συναθλητές πιο πολύ. Σαν εθνική ομάδα θα ήθελα λίγη περισσότερη προσπάθεια από τα διοικητικά μέλη αλλά έχοντας πλέον αυτό το δέσιμο με τους συναθλητές μου ξέρουμε ότι μπορούμε να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο. Οι αθλητές στην Ελλάδα γενικότερα έχουμε μηδαμινή στήριξη από την πολιτεία. Αν δεν υπήρχε η λατρεία και το πάθος που έχουμε για τον αθλητισμό δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε. Προσωπικά νιώθω τυχερός που έχω συμβόλαιο με την επαγγελματική ομάδα της Ιαπωνίας (Matrix Paowertag Cycling Team)αλλά και χορηγούς που με βοηθάνε ο καθένας με τον τρόπο του».

Ο κύριος του στόχος θα συνεχίσει τη φετινή σεζόν να είναι η συγκομιδή βαθμών μέσω των αγώνων για την συμμετοχή στους ερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Λίγο πριν κλείσουμε ανανεώνουμε το ραντεβού μας δια ζώσης στο L’ Étape Greece by Tour de France presented by SKODA από την ΕΥ ΖΗΝ Greece και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

*Το Tour de France, ο δημοφιλέστερος ποδηλατικός αγώνας στον κόσμο με βαθιά ιστορία από το 1903, θέλοντας να προσφέρει την εμπειρία των επαγγελματιών ποδηλατών του Tour de France στους χιλιάδες ερασιτέχνες φίλους του αθλήματος, δημιούργησε τη σειρά L’ Étape. Η διοργάνωση που διεξάγεται σε 21 χώρες όλου του κόσμου δίνει την ευκαιρία σε κάθε ποδηλάτη ανά τον κόσμο να διασχίσει μοναδικές ποδηλατικές διαδρομές κάτω από παρόμοιες συνθήκες που βιώνουν οι πρωταθλητές του Tour de France.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ