Αθλητισμος

Τζορτζ Καρλάφτης: Το Super Bowl είχε ελληνικό ενδιαφέρον

Greek Freak και στο NFL

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζορτζ Καλαφτής
Cooper Neill / Getty Images

Τζορτζ Καρλάφτης: Η ιστορία του Rookie από την Αθήνα, που κατέκτησε σε ηλικία 21 ετών το Super Bowl.

Το Super Bowl είναι το αθλητικό γεγονός που καταφέρνει να μαζεύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον του αθλητικού κόσμου, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν καμία σχέση ή δεν γνωρίζουν τίποτα για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Πριν μερικές ώρες σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και καθηλωτικούς τελικούς όλων των εποχών για το σπορ οι Κάνσας Σίτι Τσιφς επικράτησαν των Φιλαδέλφεια Ιγκλς με 38 - 35 και στέφθηκαν πρωταθλητές για τη σεζόν 2022 – 23 του NFL.

Kansas City Chiefs vs. Philadelphia Eagles | 2023 Super Bowl Game Highlights

Θα μπορούσαν να αναλυθούν πολλά για το χθεσινό παιχνίδι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του τίτλου. Για την κατακόρυφη άνοδο στην απόδοση του MVP Πάτρικ Μαχόμς στο δεύτερο ημίχρονο, τη μεγάλη εμφάνιση επιθετικά του Κέλσι για χάρη των Τσιφς και το πως όλα πήγαν τόσο στραβά για τους Ιγκλς για να αποχωρήσουν ηττημένοι και απογοητευμένοι από την αναμέτρηση. Ο χθεσινός όμως αγώνας είχε και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Ο αμυντικός των Τσιφς, Τζορτζ Καρλάφτης, κατάγεται από την Ελλάδα και σε ηλικία 21 μόλις ετών έγινε πρωταθλητής, ενώ παράλληλα αναφέρεται από πολλούς ως ο επόμενος μεγάλος παίκτης του American Football.

Football What?

Η ασχολία του Καρλάφτη με το American Football δεν έγινε καθόλου καρμικά και προέκυψε. Στην οικογένεια του μικρού τότε Γιώργου ο αθλητισμός κατείχε περίοπτη θέση στο σπίτι. Ο πατέρας του, Μαθιός, υπήρξε all around αθλητής και τα γονίδια μεταπήδησαν στον Τζορτζ. Γέννημα θρέμμα Αθηναίος αναζήτησε την τύχη του σε αρκετά σπορ με πρώτα το μπάσκετ και το πόλο λόγω της σωματικής του διάπλασης. Μάλιστα στο πόλο ήταν ανερχόμενο αστέρι στις μικρές ηλικίες και έφτασε μέχρι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νέων.

Ο τραγικός και αιφνίδιος θάνατος του πατέρα του όμως το 2013 άλλαξε άρδην τα σχέδια της οικογενείας, η οποία αποφάσισε να μετακομίσει στην Αμερική και το μέρος όπου η μητέρα του Καρλαφτή είχε συγγενείς. Το 2014 γράφτηκε σε σχολείο της περιοχής Γουέστ Λάφαγιετ της Ιντιάνα και τότε ήταν που ανακάλυψε το αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Ο ίδιος είχε μιλήσει στη Mirror γι΄αυτό το διάστημα της ζωής του λέγοντας «Μετακομίσαμε πιο κοντά στην οικογένεια της μητέρας μου επειδή στην Ελλάδα δεν υπήρξε κάτι να μας στηρίζει. Αυτό βέβαια μπορεί να συνέβαινε έτσι κι αλλιώς γιατί στην Αμερική υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες. Είναι πιο εύκολο να ζεις στην Ιντιάνα παρά σε μία μεγαλούπολη όπως η Αθήνα».

 Furious George

Ο νεαρός Καρλάφτης προσπαθούσε να βρει τα πατήματα του στην Αμερική και έψαχνε ένα άθλημα για να προπονείται. Από το σχολείο είδαν τη φυσική του κατάσταση και τον προέτρεψαν να δοκιμάσει στην ομάδα Football. «Στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου σαν σπορ αλλά οι καθηγητές επέμεναν να ξεκινήσω ώστε να κάνω φίλους και γνωριμίες. Μετά από λίγο καιρό είδα ότι είμαι πιο δυνατός, πιο γρήγορος και πιο εκρηκτικός από τους άλλους έτσι είπα να επικεντρωθω σε αυτό περισσότερο» ανέφερε σχετικά για τα πρώτα του βήμα και πρόσθεσε «Πήγαινα σε πολλά camps με παιδιά στην ίδια ηλικία με εμένα και ενώ υποτίθεται πως ήταν οι καλύτεροι στη χώρα, εγώ ήμουν ένα κλικ καλύτερος. Δεν ήξερα πολλά για το παιχνίδι τότε, οπότε έπρεπε να βάλω το 100% μου και ίσως να είχα μία ευκαιρία για το NFL στο μέλλον».

Με ύψος 1.95, σωματοδομή που πολλοί θα ζήλευαν και ταχύτητα δοκιμάστηκε στην άμυνα και πιο συγκεκριμένα στη θέση του defensive end. Λόγω της αυτοπεποίθησής του μάζεψε πολλά βλέμματα πάνω του και διάσημα κολλεγιακά προγράμματα ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους με πλήρη υποτροφία. Τελικά επέλεξε το πανεπιστήμιο του Περντιού, με το οποίο είχε μια αξιοπρόσεκτη πορεία και κέρδισε και το προσωνύμιο «Furious George». Είχε το δικό του στιλ κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων, έγινε από τους επιδραστικούς αμυντικούς στο κολλεγιακό πρωτάθλημα και μάλιστα μέτρησε 14 συνολικά sacks σε μία πορεία που κράτησε τρία χρόνια και τον οδήγησε στο draft του NFL.

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Τα draft στην Αμερική σε όλα τα αθλήματα μαζεύει το ενδιαφέρον του κοινού, όμως παράλληλα υπάρχουν πολλές οικογένειες που αναμένουν να δουν, αν οι κόποι των παιδιών τους θα ανταμειμφούν με μία καλή θεση pick και ακολούθως ένα εγγυημένο συμβόλαιο σε μία όμαδα της λίγκας. Από αυτή τη διαδικασία πέρασε και ο Καρλάφτης μαζί με τους δικούς του ανθρώπους το 2022 αν και γνώριζε από πριν ότι οι εμφανίσεις του στο κολλέγιο θα τον έχει ψηλα στις επιλογές. Το άκουσμα του ονόματός του στο νούμερο 30 για χάρη των Κάνσας Σίτι Τσιφς του άφησε γλυκόπικρη γεύση, καθώς πίστευε ότι θα είχε πάει ψηλότερα. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο όμως και ίσως το περιβάλλον του Κάνσας Σίτι να τον βοήθησε να εξελιχτεί περισσότερο.

George Karlaftis Gets "The Call" and Becomes a Kansas City Chief | 2022 NFL Draft

Ο Καρλάφτης μίλησε με τον κόουτς Σπανιόλο και για το ότι τον προορίζει ως ένα από τα πρόσωπα που θα στηρίξει την αμυντική του γραμμή μελλοντικά. «Είναι πολύ σημαντικό να έρχεσαι σε έναν τόσο οργανισμένο οργανισμό με μέταλλο πρωταθλητή» είπε όταν έγινε μέλος των Τσίφς και η συνεργασία τους δικαιώνει απόλυτα τις δύο πλευρές. Μαζί με τους Κρις Τζόουνς και Φρανκ Κλάρκ έφτιαξαν μία πολύ δυνατή αμυντική γραμμή, που κάνουν την ομάδα από τις καλύτερες του πρωταθλήματος. Πολλές φορές είναι δύσκολο για έναν πρωτάρη στο NFL να μπει και να συνεισφέρει σε μια ομάδα πρωταγωνίστρια και μοναδικό στόχο το Super Bowl, όμως ο Καρλαφτής έκανε μία εξαιρετική Rookie σεζόν με 6 συνολικά sacks.Τζορτζ Καλαφτής

Greek Freak

Αν και δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες φίλαθλοι, που παρακολουθούν φανατικά το αμερικάνικο ποδόσφαιρο στη γεννέτειρα του Καρλαφτή, αυτός δεν ξεχνάει τις ρίζες του και εκεί που πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στο μυαλό του έχει πως θα ήθελε να αποτελεί για την Ελλάδα ότι αποτελεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για τη χώρα και τους κατοίκους της. «Η ζωή μου είχε πολλά πάνω και πολλά κάτω όπως και πολλών άλλων ανθρώπων, όμως το να είμαι εδώ είναι ευλογία» είπε αναφέρομενος στη συμμετοχή του στον φετινό τελικό και συνέχισε «Δεν θέλω απλά να κερδίσω για να πάρω αγκαλιά την ελληνική σημαία στο τέλος του αγώνα αλλά και ταυτόχρονα να μεγαλώσω το legacy της ομάδας που παίζω, το δικό μου και να κάνω υπερήφανη όλη μου την οικογένεια».

Ο μικρός χθες τα κατάφερε. Έγινε πρωταθλητής σε ηλικία 21 ετών όντας ενεργό μέλος μίας δυνατής ομάδας, δίπλα σε πολύ καλούς παίκτες και έγινε πρωταθλητής ως rookie. Η ιστορία του μπορεί να παραδειγματίσει πολλούς νέους και νέες, που θέλουν μια καριέρα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Πολλές φορές δεν έχει σημασία πως και που ξεκίνησες αλλά το πόσο πολύ το θέλεις. Ίσως στο μέλλον εμπνεύσει και άλλους Έλληνες να περάσουν τον Ατλαντικό και να παίξουν στο NFL.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ