Αθλητισμος

Η Σκωτία απαγορεύει τις κεφαλιές σε ποδοσφαιριστές πριν και μετά τους αγώνες

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την απόφαση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Καρλ Στάρλεφτ της Σέλτικ
O Καρλ Στάρλεφτ της Σέλτικ © EPA/Dan Himbrechts/Φωτογραφία Αρχείου

Στη Σκωτία αναμένεται να απαγορευθεί η χρήση ασκήσεων που περιλαμβάνουν κεφαλιές στις προπονήσεις πριν και μετά τους αγώνες - Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την απόφαση

Στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη Σκωτία αναμένεται να απαγορευτεί η κεφαλιά της μπάλας στην προπόνηση την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα ενός αγώνα.

Οι σύλλογοι καλούνται επίσης να περιορίσουν τις ασκήσεις που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κεφαλιές σε μία προπόνηση την εβδομάδα.

Οι νέες οδηγίες έρχονται μετά από έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που έδειξε ότι οι πρώην ποδοσφαιριστές είχαν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλική νόσο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την επαναλαμβανόμενη κεφαλιά της μπάλας.

Η Σκωτσέζικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SFA) έχει ήδη θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο των νέων, με απαγόρευση των κεφαλιών στην προπόνηση για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 12 ετών.

Η Σκωτία ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε ένα ενιαίο σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τις διάσειση για όλα τα αθλήματα.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εισάγονται μετά από διαβούλευση με τους 50 συλλόγους του επαγγελματικού ανδρικού και γυναικείου παιχνιδιού στη Σκωτία και μετά από έρευνα της SFA στους συλλόγους για τη μέτρηση των τάσεων στις κεφαλιές.

Πώς συνδέονται οι κεφαλιές με τη διαταραχή της μνήμης

Ο Δρ Τζον ΜακΛιν είναι γιατρός της SFA για περισσότερα από 20 χρόνια και συμμετείχε στην επιτόπια μελέτη του 2019 που ανέδειξε τη σχέση μεταξύ άνοιας και πρώην επαγγελματιών παικτών.

«Ενώ η έρευνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αυτά που ήδη γνωρίζουμε για την κεφαλιά και τις επιπτώσεις της στον εγκέφαλο δείχνουν ότι υπάρχει μετρήσιμη εξασθένιση της μνήμης που διαρκεί 24-48 ώρες μετά από μια σειρά κεφαλιών και ότι οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο μπορούν να ανιχνευθούν σε δείγματα αίματος για μικρό χρονικό διάστημα μετά την κεφαλιά», δήλωσε.

«Έχουν επίσης αναφερθεί αλλαγές σε εγκεφαλογραφήματα ποδοσφαιριστών που μπορεί να συνδέονται με την κεφαλιά. Ως εκ τούτου, ο στόχος είναι να μειωθεί οποιαδήποτε πιθανή σωρευτική επίδραση της κεφαλιάς με τη μείωση της συνολικής έκθεσης στην κεφαλιά στην προπόνηση».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα σημάνουν αλλαγή για πολλές προπονήσεις που περιλαμβάνουν ασκήσεις με στημένες φάσεις, την ημέρα πριν από έναν αγώνα.

«Πήραμε το χρόνο μας με αυτό, επειδή θέλαμε να συνεργαστούμε πραγματικά με τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλο το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο ΜακΛιν.

«Θέλαμε να προσδιορίσουμε πόσο συχνά ακριβώς γίνονται κεφαλιές στην προπόνηση για να έχουμε μια βασική ιδέα. Στη συνέχεια υπήρξε η διαδικασία εμπλοκής με τους παίκτες, μέσω της PFA Scotland, αλλά και με τους συλλόγους, τους μάνατζερ και τους προπονητές μέσω της Scottish FA. Όλα αφορούσαν τη συλλογική ευθύνη και τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των παικτών», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ