Αθλητισμος

Μουντιάλ 2022: Ισόπαλες Ισπανία και Γερμανία, ήττα έκπληξη το Βέλγιο - Σήμερα ολοκληρώνεται η δεύτερη αγωνιστική

Βραζιλία και Πορτογαλία ψάχνουν τις δεύτερες νίκες τους

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μουντιάλ 2022: Εκπλήξεις ήταν γεμάτη και η χθεσινή ημέρα - Η ισοπαλία Ισπανίας και Γερμανίας - Η ήττα Βελγίου και Ιαπωνίας - Η άνετη νίκη της Κροατίας - Το σημερινό πρόγραμμα

Ισπανία και Γερμανία μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις, το Βέλγιο ηττήθηκε από το Μαρόκο σε μία ακόμα έκπληξη του θεσμού, η Κροατία «σκόρπισε» τον Καναδά και η Κόστα Ρίκα «πάγωσε» την Ιαπωνία. Αυτά συνέβησαν στην δεύτερη αγωνιστική του πέμπτου και έκτου ομίλου την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Σήμερα, στη «μάχη» ρίχνονται Πορτογαλία και Βραζιλία που θα αντιμετωπίσουν τις Ουρουγουάη (21:00) και Ελβετία (18:00) αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα ματς της ημέρας, Νότια Κορέα και Γκάνα αναμετρώνται για τον όγδοο όμιλο στις 15:00 ενώ το Καμερούν-Σερβία για τον έβδομο όμιλο θα ανοίξει το σημερινό πρόγραμμα.

Αναλυτικά τι έγινε στα ματς του 5ου ομίλου

Ιαπωνία-Κόστα Ρίκα 0-1

Με μία σημαντική έκπληξη, συνεχίσθηκε το Μουντιάλ του 2022, καθώς για την 2η αγωνιστική του τουρνουά, η Κόστα Ρίκα, που είχε γνωρίσει συντριβή με 7-0 από την Ισπανία, στην πρεμιέρα, νίκησε με 1-0 την Ιαπωνία, που είχε κάνει την έκπληξη, επικρατώντας της Γερμανίας με 2-1. Το «χρυσό» γκολ, σημείωσε ο Κέϊσερ Φούλερ στο 81ο λεπτό (σ.σ. αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του ματς), ενώ πλέον, η Κόστα Ρίκα «έπιασε» την Ιαπωνία στους τρεις βαθμούς και όλα είναι «ανοικτά» για την πρόκριση.

Ο αγώνας, διεξήχθη στην πόλη Αλ Ραγιάν και στο χωρητικότητας 45.032 θεατών «Ahmad Bin Ali Stadium», ενώ η 2η αγωνιστική του ομίλου, θα ολοκληρωθεί απόψε (27/11, 21:00) με το ντέρμπι Ισπανία-Γερμανία.

Ο Χάϊμε Μοριγιάσου, έκανε πέντε αλλαγές στην αρχική 11άδα της εθνικής Ιαπωνίας, σε σχέση με την ομάδα που νίκησε 2-1 την Γερμανία, στην πρεμιέρα, σε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Θέση στο βασικό σχήμα, πήραν οι Ντοάν, Σόμα, Ουέντα, Γιαμάνε και Μορίτα, ενώ ο προπονητής της Κόστα Ρίκα, Λουϊς Φερνάντο Σουάρες, προχώρησε σε μόλις δύο αλλαγές, από την ομάδα που παρέταξε στην συντριβή με 7-0 από την Ισπανία, καθώς τα «νέα πρόσωπα», είναι ο Τόρες και ο Γουάστον.

Ισπανία-Γερμανία 1-1

Ο 29χρονος επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης, Νίκλας Φίλκρουγκ, κράτησε «ζωντανό» το όνειρο της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Μουντιάλ για τη Γερμανία.

Δεκατρία λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς (πέρασε στο 70΄ αντί του Μίλερ) «εκτέλεσε» τον Σιμόν κι «έγραψε» το τελικό 1-1 με την Ισπανία στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου που διεξήχθη στο «Αλ Μπαϊτ» της Αλ Κορ.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό, μετά και τη νίκη της Κόστα Ρίκα νωρίτερα επί της Ιαπωνίας (1-0); Σημαίνει ότι και οι τέσσερις ομάδες του ομίλου διεκδικούν τα δύο «εισιτήρια» για τα νοκ άουτ, με την Ισπανία μετά το βαθμό που πήρε απόψε να έχει το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Με 4 πόντους η «φούρια ρόχα» προπορεύεται και της αρκεί μία ισοπαλία στο τελευταίο ματς με τους Ιάπωνες για να περάσει. 

Το άλλο ματς του γκρουπ, ανάμεσα σε Γερμανία και Κόστα Ρίκα θα είναι «τελικός». Η «νασιονάλμανσαφτ», με μόλις ένα βαθμό μετά την ήττα από τους «Μπλε Σαμουράι», θέλει το «τρίποντο» πάση θυσία για να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση, η οποία σε τέτοια περίπτωση θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων, εάν η Ιαπωνία καταφέρει να πάρει έστω ένα βαθμό από την Ισπανία. 

Αναλυτικά τι έγινε στα ματς του 6ου ομίλου

Βέλγιο-Μαρόκο 0-2

Το Μαρόκο δεν άφησε, όπως ο Καναδάς, το κακό Βέλγιο να ξεφύγει και πήρε τη σπουδαία νίκη με 2-0, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ.

Με τους τρεις αυτούς βαθμούς το Μαρόκο έφθασε τους τέσσερις, έχοντας και αυτόν της ισοπαλίας από την πρεμιέρα με την Κροατία, και διεκδικεί βάσιμα την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η ομάδα της Βόρειας Αφρικής άνοιξε το σκορ με το γκολ του Αμπντελχαμίντ Σαμπιρί στο 73ο λεπτό και σφράγισε την τεράστια αυτή νίκη με το τέρμα του Ζακάρια Αμπουχάλ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Να σημειωθεί πως και οι δύο παίκτες μπήκαν ως αλλαγές στο τελευταίο ημίωρο και έμελλε να είναι αυτοί που θα διαμόρφωναν το τελικό σκορ.

Κροατία-Καναδάς 4-1

Η εκτελεστική δεινότητα του Αντρέι Κράμαριτς οδήγησε την Κροατία στην ανατροπή επί του Καναδά και στη μεγάλη νίκη με 4-1, αποτέλεσμα που ήταν καταδικαστικό για την ομάδα της Βόρειας Αμερικής (δεύτερη μετά το Κατάρ που αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση), η οποία στην πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 1986 γνώρισε τον αποκλεισμό από την 2η κιόλας αγωνιστική του 6ου ομίλου.

Αντίθετα, η «Χρβάτσκα», μετά το 0-0 με το Μαρόκο στην πρεμιέρα και τη μέτρια εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει, στο αποψινό καθοριστικό ματς στο στάδιο «Καλίφα» και παρότι δέχτηκε γκολ από τ΄ αποδυτήρια, κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω και με 4 βαθμούς να ισοβαθμεί στην κορυφή του γκρουπ με το Μαρόκο (υπερτερεί έναντι των Αφρικανών), κρατώντας την τύχη στα χέρια της για να συνεχίσει στα νοκ άουτ.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της Κροατίας στο ματς ήταν ο στράικερ της Χοφενχάιμ, Αντρέι Κράμαριτς ο οποίος πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο 36΄ (είχε προηγηθεί ο Καναδάς με τον Ντέιβις στο 2΄) και αυτό που «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του στο 70΄. Ενδιάμεσα ο Μάρκο Λιβάγια είχε κάνει το 2-1, στο 40΄, ενώ στο 90΄+4 ο Μάγερ έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».