Αθλητισμος

Θένια Σαρβανάκη: Ποια είναι η 18χρονη ασημένια πρωταθλήτρια του Τάε Κβον Ντο

«Στο βάθρο σκεφτόμουν ότι δεν με ένοιαζε τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή, ήξερα ότι όλη η σκληρή δουλειά μου ανταμείβεται. Τώρα ξεκινάνε όλα, συνεχίζω με υψηλούς στόχους»

Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Θένια Σαρβανάκη μιλάει στην Athens Voice για το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάε Κβον Ντο, τη ζωή της και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Πιάνει κοτσίδα τα κατάξανθα μαλλιά της, φοράει την ολόλευκη στολή και το μασελάκι της και μπαίνει στο γήπεδο Centro Acquatico Panamericano στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού. Ο διαιτητής τεστάρει την μπλε κάσκα και το προστατευτικό της, η Θένια Σαρβανάκη δίνει τα χέρια με την αντίπαλό της, τη Σάρα Τσάαρι από το Βέλγιο, και ξεκινάει το πρώτο της mirop χτύπημα. Σε κάθε της κλωτσιά βγαίνει και μια κραυγή, εκείνη της θέλησης για την νίκη. Πρώτο σετ για τη Σαρβανάκη με 3-1, στο δεύτερο ισοφάρισε η Τσάαρι με σκορ 3-2 και κατέληξε 7-12. Η 18χρονη αθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη βρισκόταν αρχικά στο Νο14 στο ταμπλό αλλά στις 16 Νοεμβρίου κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των -62 κιλών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Τάε Κβον Ντο σημειώνοντας μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα σε έναν τελικό που, όπως φαίνεται, πρωταγωνίστησε.

Ξεκίνησε από τα πέντε της Τάε Κβον Ντο, δυναμική, φιλόδοξη και φιλόζωη, λατρεύει τα σκυλιά της, Duck και Ίρις, τα οποία με το που επέστρεψε από το Μεξικό, έτρεξαν κατά πάνω της για χάδια. Αφήνοντας πίσω τη νίκη της, τα απολαυστικά burritos και τις κοινές δυνατές εμπειρίες με τους άλλους 14 αθλητές της εθνικής ομάδας επέστρεψε πιο χαρούμενη από ποτέ. «Ο κόσμος εκεί ήταν πολύ υποστηρικτικός. Στον τελικό οι Μεξικανοί που παρακολουθούσαν φώναζαν όταν έχασα. Όλοι οι αγώνες μου ήταν δύσκολοι, οι αντίπαλοί μου αγωναστικά δυνατοί, αλλά πάντα πίστευα πολύ σ' εμένα, ακόμη και στον τελικό έλεγα ότι θα τα καταφέρω. Στο βάθρο σκεφτόμουν ότι δεν με ένοιαζε τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή, ήξερα ότι όλη η σκληρή δουλειά μου ανταμείβεται. Θα ήταν ψέμα αν πω ότι δεν με πείραξε που δεν πήρα το χρυσό, εννοείται πως με πείραξε και το ήθελα για μένα και τη χώρα μου, αλλά κοιτάω μπροστά. Τώρα ξεκινάνε όλα, συνεχίζω με υψηλούς στόχους. Το πρώτο άτομο που πήρα τηλέφωνο μετά τον αγώνα ήταν η Ευαγγελία, η αδερφή μου που ασχολούταν παλιότερα και εκείνη με το άθλημα, για να μοιραστώ μαζί της τη χαρά μου. Οι γονείς μου με στήριξαν από την πρώτη στιγμή σε όλο αυτό, μου έχουν πει κάτι που νομίζω ότι πάντα θα ακολουθώ: "Όπου πηγαίνω να το ευχαριστιέμαι και να μην με νοιάζει τι λένε οι γύρω μου”. Έτσι θεωρώ πλέον ότι έρχονται και τα μετάλλια. Με περίμεναν στο αεροδρόμιο οι δικοί μου, οι φίλες μου, άγνωστοί άνθρωποι που πίστεψαν σ' εμένα, και αυτό μου έδωσε δύναμη και κίνητρο. Είναι πρωτόγνωρο και ταυτόχρονα αγχωτικό όταν στα 18 σου σου ζητάνε να βγεις φωτογραφίες με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις μετά από ένα σημαντικό μετάλλιο ή ακόμη και να υπογράψεις κάτι γι' αυτούς» λέει.

Πριν περίπου 3 μήνες στο G2 στην Ολλανδία πήρε το χρυσό ενώ ο ημιτελικός απέναντι στη Σαντικόβα από το Ουζμπεκιστάν την έφερε πιο κοντά στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου της κατηγορίας των -62 κιλών που αγωνίστηκε στο Μεξικό. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μάντσεστερ είχε κατακτήσει την 5η θέση στην κατηγορία των -62 κιλών, στον γύρο των 32 κέρδισε την Ίβο από την Ακτή Ελεφαντοστού με σκορ 8-1, στον γύρο των 16, ενάντια στη πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2021 στη Σόφια, Μπρούνα Βούλετιτς από την Κροατία, επικράτησε με 1-0. Στα προημιτελικά επίσης, η 18χρονη πρωταθλήτρια έχοντας απέναντί της την Πέτρα Στόλμποβα από την Τσεχία πήρε καθαρή νίκη με 2-0 σετ ενώ την είσοδό της στον τελικό την πέτυχε με 2-0 με αντίπαλό της την πρωταθλήτρια Ασίας του 2021, Φερουζά Σαντικόβα από το Ουζμπεκιστάν. «Έχει τύχει προφανώς να πάω σε αγώνες και να μην τα πάω καλά, σκέφτομαι πως ήταν μια κακιά στιγμή που στιγμιαία με καταβάλει. Μετά σηκώνομαι στα πόδια μου και παλεύω, έτσι έχω μάθει. Η πιο έντονη στιγμή μου μέχρι σήμερα στην πορεία μου, ωστόσο, ήταν ο αγώνας για το μετάλλιο στο τελευταίο Παγκόσμιο που συμμετείχα, τα τελευταία δευτερόλεπτα έβαλα πόντο και είδα στο ταμπλό ότι μπήκα στα μετάλλια. Άρχισα να κλαίω με λυγμούς. Δεν θα το ξεχάσω αυτό το συναίσθημα».

This browser does not support the video element.

Σήμερα η Θένια σπουδάζει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να αράζει στη σοφίτα του σπιτιού παρέα με τις κολλητές της και να περπατούν μετά στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Από Δευτέρα θα συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές δίωρες προπονήσεις της στο αθλητικό κέντρο «Άθλησις» Ευκαρπίας με τον προπονητή της Μιλτιάδη Γουρουφίδη. «Ενδυνάμωση, τρέξιμο, αγώνες - μεταξύ μας, κάπως έτσι κυλάει πάντα. Ευτυχώς δεν είχα μέχρι σήμερα τραυματισμούς».

Με απόφαση της ελληνικής Ομοσπονδίας Τάε Κβον Ντο η Θένια λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου ενσωματώθηκε στην Προολυμπιακή ομάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. «Προετοιμάζομαι για τον επόμενο Πανελλήνιο για να πάρω πρόκριση για το Παγκόσμιο που θα διεξαχθεί σε 6 μήνες αλλά και το World Taekwondo Grand Prix, που θα μου δώσει πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Ο μακροχρόνιος στόχος μου είναι φυσικά το Παρίσι και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να βρίσκομαι εκεί και να εκπροσωπώ τη χώρα μου».