Αθλητισμος

Το μουντιάλ και οι παρθένες

Μουντιάλ και ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα δίδυμο αντίστοιχο ενός ποτηριού και ενός μολυβιού. Μπορεί να τα δεις μαζί, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργάτες που καθαρίζουν έξω από το gatemall στη Ντόχα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022
© James Williamson - AMA/Getty Images

To Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και η ευαισθητοποίηση για τη σχέση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, που εντέχνως καταφέρνω να κρύψω πίσω από βαθιά χασμουρητά, ακούω και διαβάζω ευαίσθητους συμπολίτες οι οποίοι εδώ και λίγες ημέρες στρέφουν τα φαρμακερά βέλη τους εναντίον της διεφθαρμένης ΦΙΦΑ που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο αυταρχικό και καταπιεστικό Κατάρ. Η συγκίνησή μου δεν έχει να κάνει με το ολοφάνερα αυταρχικό και καταπιεστικό Κατάρ ούτε με την προφανώς διεφθαρμένη ΦΙΦΑ, αλλά με την ξαφνική αφύπνιση των συμπολιτών οι οποίοι προφανώς μέχρι προσφάτως νόμιζαν ότι η ΦΙΦΑ είναι ένας φιλελεύθερος οργανισμός ταγμένος στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Μιλάω για ξαφνική αφύπνιση γιατί ομολογώ πως δεν τους θυμάμαι να εξοργίζονται, ούτε καν να σχολιάζουν επικριτικά, το προηγούμενο μουντιάλ. Αυτό που διεξήχθη το 2018 στην επίσης αυταρχική και καταπιεστική Ρωσία. Δεν τους θυμάμαι να σκίζουν τα ρουχαλάκια τους για τον εξωραϊσμό του καθεστώτος Πούτιν, ούτε να γράφουν πύρινα ποστ για τους Ρώσους αντιφρονούντες και τους Ρώσους ομοφυλόφιλους που φυλακίζονται και βασανίζονται. Δεν τους θυμάμαι να βάζουν στην ίδια πρόταση μαζί τη λέξη «μουντιάλ» και τις λέξεις «ανθρώπινα δικαιώματα» κι επειδή αρνούμαι να πιστέψω ότι είναι υποκριτές υποθέτω ότι απλώς δεν είχαν πάρει χαμπάρι είτε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία είτε το μουντιάλ είτε και τα δύο. Υποθέτω ότι προσφάτως ανακάλυψαν ότι οι μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο νοιάζονταν και οι ίδιοι για τους μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς μέχρι την περασμένη εβδομάδα. 

Οι υπόλοιποι ξέραμε καλά ότι μουντιάλ και ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα δίδυμο αντίστοιχο ενός ποτηριού και ενός μολυβιού. Μπορεί να τα δεις και μαζί, όμως το ένα όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο για το άλλο, αλλά δεν έχουν και καμία σχέση μεταξύ τους. Κι αν τα δυο τελευταία μουντιάλ δεν αρκούν, θυμίζω κι εκείνο της Αργεντινής το 1978.

Και δεν είναι μόνο τα μουντιάλ. Ακόμα και οι ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, κάποιες από τις οποίες είμαι σίγουρος ότι οι ευαίσθητοι συμπολίτες υποστηρίζουν ή έστω απολαμβάνουν κάθε εβδομάδα, διοικούνται από ιδιοκτήτες για τους οποίους το να πεις ότι είναι σκοτεινού παρελθόντος και ύποπτου παρόντος είναι κομπλιμέντο (και το θέμα δεν είναι καν ποδοσφαιρικό, αν κάποιος θεωρεί τις αναθέσεις της ΦΙΦΑ προβληματικές τι να πει κανείς για την ΔΟΕ που έχει αναθέσει διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων από τη ναζιστική Γερμανία μέχρι τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα). Πώς διάολο ξαφνικά σε αυτό το μουντιάλ ξύπνησαν οι ευαισθησίες;

Προφανώς η ανύπαρκτη σχέση του Κατάρ με το ποδόσφαιρο, η απροκάλυπτα με το αζημίωτο για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ ανάθεση και το ότι προκειμένου να γίνει εκεί το μουντιάλ σταματάει μεσοχείμωνα κάθε άλλη ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι πράγματα εκνευριστικά, αλλά αυτά έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο και όχι με τις ελευθερίες των Καταριανών. Κι αν το μουντιάλ είναι καλό, θα ξεχαστούν εντελώς.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι όσο ενοχλητική είναι η παραδοπιστία των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ εξαιτίας της οποίας έχουμε μουντιάλ στη μέση της σεζόν που διοργανώνεται από ένα καθεστώς που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο ένας τρομοκράτης τη ζωή, άλλο τόσο ενοχλητική είναι και η υποκριτική ξαφνική ευαισθητοποίηση για τη σχέση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων με τα δικαιώματα ανθρώπων που μέχρι σήμερα όχι μόνο έχουν ανεχτεί αλλά και έχουν χειροκροτήσει τα πάντα. Αυτή η συμπεριφορά της δήθεν σεμνότυφης παρθένας που αναστατώνεται όταν στο ζάπινγκ πέφτει πάνω σε μια ερωτική σκηνή την ώρα που είναι γνωστό ότι σε κάθε ευκαιρία μπαίνει στο pornhub με αγωνία για το τι θα της έχει βγάλει ο αλγόριθμος στα recommended for you. 

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι μακάρι όλα τα μουντιάλ να διοργανώνονταν σε δημοκρατίες και μακάρι τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA να ήταν έντιμοι άνθρωποι. Αλλά, λυπάμαι που το λέω, δεν είναι η ΦΙΦΑ και τα μουντιάλ αυτά που θα αλλάξουν τον κόσμο. Οπότε, αν είναι εύκολο, παρακαλώ σταματήστε την υποκριτική γκρίνια γιατί ξεκινάει το μουντιάλ και θέλουμε να δούμε μπάλα. Και μπράβο μας.   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ