Αθλητισμος

Mundial 2022: Τα Next Big Things που πρέπει να δεις στο Κατάρ

Δέκα νέοι ποδοσφαιριστές που θα τραβήξουν τα βλέμματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
ΤΕΥΧΟΣ 849
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ
Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ © EPA

Mundial 2022: Τα δέκα worth to watch ταλέντα που θα παίξουν στο Κατάρ - Από τους αστέρες της Ισπανίας, στα «διαμάντια» της Γκάνας και της Ολλανδίας

Tο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα της ιστορίας, βρίσκεται προ των πυλών. Οι εθνικές ομάδες προετοιμάζονται για αυτή την τεράστια διεθνή διοργάνωση που για πρώτη φορά στα χρονικά θα διεξαχθεί μεσούσης της σεζόν, με τους παίκτες να έχουν διανύσει ήδη αρκετά... χιλιόμετρα στα πρωταθλήματα των ομάδων που αγωνίζονται.

Δεκάδες αστέρια θα βρεθούν στο Κατάρ, θα φορέσουν το εθνόσημο των χωρών τους και θα δώσουν τη δική τους μάχη να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάποια από αυτά θα αγωνιστούν για τελευταία φορά στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων ενώ εξίσου πολλά θα είναι τα next big things του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που θα τραβήξουν τα βλέμματα στον δρόμο τους να εδραιώσουν τα ονόματά τους στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους 10 κορυφαίους νέους που θα μπορούσαν να λάμψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

1 Τζαμάλ Μουσιάλα (Εθνική Γερμανίας, Μπάγερν Μονάχου)

Ο Τζαμάλ Μουσιάλα
Ο Τζαμάλ Μουσιάλα © EPA

Μόλις στα 19 του χρόνια, ο Τζαμάλ Μουσιάλα έχει καταφέρει να κάνει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να στρέψει τα φώτα πάνω του.

Η Μπάγερν Μονάχου του έδειξε εμπιστοσύνη και εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Οργώνει το γήπεδο, δημιουργεί φάσεις, διαβάζει συμπαίκτες και αντιπάλους ενώ μπορεί να γίνει και εξαιρετικά επικίνδυνος με τη μπάλα στα πόδια.

Παρά την ύπαρξη μεγάλων σταρ στην Εθνική Γερμανίας, ο Μουσιάλα έχει αποδείξει πως μπορεί να σηκώσει τη βαριά φανέλα με το εθνόσημο, πραγματοποιώντας 17 εμφανίσεις από το 2021.

Στο Κατάρ, θέλει να πάρει χρόνο συμμετοχής, να αποδείξει πως η ηλικία του δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας και να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει μακριά στη διοργάνωση.

2 Ραφαέλ Λεάο (Εθνική Πορτογαλίας, Μίλαν)

Ο Ραφαέλ Λεάο
Ο Ραφαέλ Λεάο © EPA

Παρότι μόλις 23 χρονών, ο Ραφαέλ Λεάο έχει κατορθώσει να κάνει γνωστό το όνομά του στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Η άνεσή του να κυκλοφορεί μέσα στο γήπεδο, να ντριμπλάρει κάθε αντίπαλο και –κυρίως– να επιδεικνύει χαρακτηριστική ψυχραιμία σε αρκετά κομβικές καταστάσεις έχουν εκτοξεύσει την αξία του στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου.

Η Μίλαν του έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο να αποδείξει πως δεν πρόκειται για ακόμα ένα ταλέντο-πυροτέχνημα και ο ίδιος τη βγάζει ασπροπρόσωπη. Πλέον, στα γήπεδα του Κατάρ, ο Λεάο καλείται να στηρίξει την ομάδα του, που θέλει να επιστρέψει στα τρόπαια μετά το Euro και το Nations League, στο «αντίο» του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

3 Τζουντ Μπέλινγχαμ (Εθνική Αγγλίας, Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ
Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ © EPA

Ακόμα περισσότερη συζήτηση έχει σηκώσει γύρω από το όνομά του ο Τζουντ Μπέλινγχαμ. Μετά τους Σάντσο και Χάαλαντ, ακόμα ένα τεράστιο όνομα που βγάζει η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Όντας Άγγλος βρίσκεται ψηλά στις μεταγραφικές λίστες των «γιγάντων» της Πρέμιερ Λιγκ (και όχι μόνο) και δεν αποκλείεται μετά το τέλος του Μουντιάλ να τον δούμε να φοράει τη φανέλα άλλης ομάδας.

Τα «λιοντάρια» παρότι διαθέτουν πολλές λύσεις σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας δύσκολα θα πάρουν τη φανέλα βασικού από τον Μπέλινγχαμ για να τη δώσουν σε άλλο παίκτη. Τόσα πολλά ποντάρει ο Σάουθγκεϊτ σε αυτόν και τόσα πολλά μπορεί και ο ίδιος να προσφέρει.

4 Γκάβι (Εθνική Ισπανίας, Μπαρτσελόνα)

Ο Γκάβι
Ο Γκάβι © EPA

Νέος Τσάβι, νέος Ινιέστα, νέος μαέστρος της Εθνικής Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα. Το βάρος που φέρει ο Γκάβι στις πλάτες του είναι εξαιρετικά μεγάλο ήδη από τα πρώτα του αγωνιστικά βήματα. Στο πρόσωπό του βλέπουν όλοι το νέο παιδί θαύμα των «Φούριας Ρόχας» και οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Λίγες εβδομάδες από την ανακήρυξή του σε Golden Boy της χρονιάς, ο Γκάβι αναμένεται να παίξει μείζονος σημασίας ρόλο στην πορεία της Ισπανίας στο Μουντιάλ του Κατάρ. Τουλάχιστον αυτό περιμένουν όλοι.

5 Φιλ Φόντεν (Εθνική Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Φιλ Φόντεν
Ο Φιλ Φόντεν © EPA

Ο Φιλ Φόντεν, στα 22 του χρόνια, είναι ήδη ένας ταλαντούχος μέσος με όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο στα πόδια του. Η ικανότητά του να ηγείται, να σκοράρει και να ξεχωρίζει τον καθιστά αναντικατάστατο.

Καθαρό προϊόν της Μάντσεστερ Σίτι, ο Φόντεν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του αγγλικού συλλόγου το 2017. Κατά τη διάρκεια της 5ετούς καριέρας του στη Σίτι, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, πέντε Leaguetrophies και ένα Κύπελλο Αγγλίας.

Ο νεαρός Άγγλος έχει 18 συμμετοχές στην εθνική ομάδα, έχοντας πετύχει δύο γκολ σε διεθνές επίπεδο και είναι ένας mustwatch παίκτης στο προσεχές Μουντιάλ.

6 Κόντι Γκάκπο (Εθνική Ολλανδίας, Άγιαξ)

Ο Κόντι Γκάκπο
Ο Κόντι Γκάκπο © EPA

Από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους παίκτες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Μπορεί να βρίσκεται στη σκιά του Έρλινγκ Χάαλαντ, αλλά οι επιδόσεις του είναι εξίσου σπουδαίες με του αστέρα της Μάντσεστερ Σίτι.

Δεινός εκτελεστής και με φοβερή αντίληψη του παιχνιδιού, ο Γκάκπο  φιγουράρει στις λίστες των «θέλω» κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων και φυσικά στο Κατάρ  θα επιδιώξει να οδηγήσει την Ολλανδία όσο το δυνατόν πιο μακριά.

7 Μοχάμεντ Κούντους  (Εθνική Γκάνας, Άγιαξ)

Ο Μοχάμεντ Κούντους
Ο Μοχάμεντ Κούντους © EPA

Ακόμα ένα αστέρι που γεννιέται στο Άμστερνταμ. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό αριστερό του πόδι και την άνεση να διαβάζει τους αντίπαλους αμυντικούς και να βρίσκει το κατάλληλο positioning στην περιοχή.

Η Γκάνα μπορεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο όμιλο (Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα) αλλά ποντάρουν στη συνεισφορά του Κούντους στο εγχείρημά τους.

8 Πέδρι (Εθνική Ισπανίας, Μπαρτσελόνα)

Ο Πέδρι
Ο Πέδρι © EPA

Ο Πέδρο είναι από τους πιο γνωστούς και συνάμα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα παγκοσμίως, αναγκάζοντας την ίδια τη FIFA να τον ανακηρύξει ως έναν από τους νέους που πρέπει να παρακολουθήσει κανείς στο Κατάρ. Ο Ισπανός είναι γνωστός για την ταχύτητά του στα άκρα και την ικανότητά του να περνάει τους αντιπάλους του με σχετική άνεση.

Μπορεί η Εθνική Ισπανίας να είναι γεμάτη από αστέρια αλλά σίγουρα ο Πέδρι είναι ένας παίκτης που αξίζει την προσοχή μας στη διοργάνωση.

9 Ορελιέν Τσουαμενί (Εθνική Γαλλίας, Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Ορελιέν Τσουαμενί
Ο Ορελιέν Τσουαμενί © EPA

Ο Τσουαμενί έκανε όνομα όσο αγωνιζόταν στην Μπορντό, όπου ξεχώρισε και κλήθηκε στην Εθνική Γαλλίας. Ο 22χρονος μέσος αγωνίστηκε στα τρία τελευταία παιχνίδια των «τρικολόρ» στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ευρώπης (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Φινλανδία).

Τον Ιούνιο, η Ρεάλ Μαδρίτης αγόρασε τον Τσουαμενί από τη Μονακό κάνοντάς τον δικό της με εξαετές συμβόλαιο. Η «βασίλισσα» έχει ποντάρει πολλά στον Γάλλο άσο, θεωρώντας τον ιδανικό αντικαταστάτη των Μόντριτς, Κρόος και Κασεμίρο. Πλέον, θέλει να εδραιωθεί μεταξύ των κορυφαίων μέσων του κόσμου και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

10 Ανσού Φατί (Εθνική Ισπανίας, Μπαρτσελόνα)

Ο Ανσού Φατί
Ο Ανσού Φατί © EPA

Ο παίκτης που τόλμησε να πάρει το «10» μετά την αποχώρηση του Μέσι από την Μπαρτσελόνα. Το όνομα του Φατί ακούστηκε περισσότερο για αυτό, παρά για το εξωπραγματικό του ταλέντο. Ταχύς, ευφυής και ποδοσφαιρικά ώριμος, είναι αρκετά ψηλά στη λίστα των next big things του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι.

Οι τραυματισμοί του τον έχουν κρατήσει πίσω κατά καιρούς αλλά όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος «το Κατάρ είναι μία ευκαιρία για να αποδείξω την αξία μου, τι μπορώ να κάνω». Οι απαιτήσεις είναι πολλές. Η Ισπανία θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τρόπαιου και το νεαρής ηλικίας σύνολό της δίνει ελπίδες αλλά συγκρατημένες στους Ίβηρες.

Εξίσου πολλά υποσχόμενοι παίκτες που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει στο Μουντιάλ είναι ο Καμαβινγκά (Γαλλία), ο Ζοάο Φέλιξ (Πορτογαλία) και φυσικά ο Άντονι (Βραζιλία).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ