Αθλητισμος

Μαγικό γκολ στο ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων - To «ψαλίδι» που θα ζήλευε ο Ρονάλντο (βίντεο)

Με ακροβατικό στιλ σκόραρε ο παίκτης της πολωνικής Βάρτα Πόζναν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων: Τον γύρο του κόσμου κάνει το γκολ του Μαρσίν Ολέκσι σε αγώνα της Βάρτα Πόζναν στην Πολωνία - «Απογειώθηκε» για θεαματικό ψαλίδι.
Το ψαλίδι του παίκτη ποδοσφαίρου ατόμων με ακρωτηριασμό Μαρσίν Ολέκσι άφησε άναυδους τους φιλάθλους © YouTube & Facebook/ Marcin Oleksy

Ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων: Τον γύρο του κόσμου κάνει το γκολ του Μαρσίν Ολέκσι σε αγώνα της Βάρτα Πόζναν στην Πολωνία - «Απογειώθηκε» για θεαματικό ψαλίδι.

Ο Πολωνός ακρωτηριασμένος ποδοσφαιριστής Μαρσίν Ολέκσι σκόραρε με ένα απίστευτο ψαλίδι που άφησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου άναυδο.

Στο βίντεο κλιπ που έγινε viral, ο Ολέκσι εξασκεί εκπληκτική ισορροπία και τεχνική για να σηκώσει το πόδι του, να υποδεχθεί τη σέντρα από την άκρη της περιοχής του πέναλτι και να σκοράρει για την πολωνική ομάδα Βάρτα Πόζναν εναντίον Σταλ Ρζεσζόφ, στην πολωνική λίγκα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων.

Ο προπορευόμενος τερματοφύλακας δεν είχε την παραμικρή ευκαιρία να αποκρούσει το άψογο σουτ και οι συμπαίκτες του Ολέκσι έτρεξαν να τον συγχαρούν στη συνέχεια.

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου στο διαδίκτυο ήταν εξίσου ενθουσιασμένοι με τη θεαματική προσπάθεια του 35χρονου αθλητή, με ορισμένους να αναρωτιούνται αν το γκολ θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για το βραβείο Πούσκας για το 2022, το οποίο πηγαίνει στο καλύτερο γκολ που σημειώθηκε σε οποιαδήποτε διοργάνωση στον κόσμο.

Marcin Oleksy scores amazing goal for Warta Poznan amputee football team

«Πώς το προτείνουμε για το Πούσκας;», σχολίασε ένας χρήστης του Reddit.

«Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα γκολ που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», είπε ένας άλλος.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν υπό δύσκολες συνθήκες. Ωραία σέντρα, επίσης», έγραψε ένας τρίτος.

Ο Ολέκσι, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει επίσης τη χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ακρωτηριασμένων, ήταν τερματοφύλακας στα νεότερα του χρόνια μέχρι που χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ενώ ήταν στη δουλειά.

Ο 23χρονος τότε ταλαντούχος ποδοσφαιριστής νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να του ακρωτηριάσουν το πόδι.

Ο Ολέκσι πέρασε δύο χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι, προτού αρχίσει να χρησιμοποιεί πατερίτσες. Ώσπου το 2019, έμαθε για το ποδόσφαιρο με ακρωτηριασμένους.

Ασχολήθηκε με το άθλημα και είχε τέτοια επιτυχία, που σύντομα κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Πολωνίας.

Αν και ο Ολέκσι είναι επιθετικός στις μέρες μας, του άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας και τώρα εκπαιδεύει νέους που θέλουν να παίξουν στη θέση.

Ποδόσφαιρο Ατόμων με Ακρωτηριασμό - Ορισμένα βασικά δεδομένα για το άθλημα στην Ελλάδα

To ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων υπάρχει και είναι πραγματικά πανέμορφο, επιδεικνύοντας δύναμη ψυχής, θέληση, πείσμα, πάθος και αγάπη για τη ζωή και τον αθλητισμό σε πείσμα οποιουδήποτε εμποδίου.

Στη χώρα μας λειτουργεί επίσημα πρωτάθλημα υπό την επιστασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ατόμων με Ακρωτηριασμό.

Η Ελληνική Εθνική ομάδα ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2016.

Πρωταθλητής Amputee Football League 2022 ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ - Panathinaikos People with Disabilities !!! ☘️⚽🏆 Το...

Posted by Amputee Football Hellas on Sunday, May 15, 2022

Πρωταθλητής του 2022 σε επίπεδο συλλόγων της Amputee Football League αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, του οποίου το τμήμα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων ιδρύθηκε το 2020.

Ποδόσφαιρο Ατόμων με Ακρωτηριασμό - Οι κανονισμοί

Οι παίχτες που αγωνίζονται είναι 7 εναντίον 7. (6+1 τερματοφύλακας)

Στην ομάδα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό, είτε με εκ γενετής ανωμαλία στο κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου εκτός από τον τερματοφύλακα) ή στο άνω άκρο (μόνο τερματοφύλακες).

Οι μέγιστες διαστάσεις του γηπέδου είναι 60 μ. χ 40μ. +/- 5 μ.

Οι διαστάσεις του τέρματος είναι: Ύψος 2,20 μ. και μήκος 5 μ. 

Δεν ισχύει ο κανονισμός του οφσάιντ.

Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι 2 χ 25 λεπτά. 

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1984 ενώ Ευρωπαϊκό το 2017.

Απαγορεύεται η εσκεμμένη επαφή με τις πατερίτσες, ενώ αν γίνει μέσα στην περιοχή  δίνεται πέναλτι. 

Επιτρέπονται απεριόριστες αλλαγές σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

(Με πληροφορίες του Guardian, της Daily Mail και του Sportfacts)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ