Αθλητισμος

39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Γενικές οδηγίες από τον ομοσπονδιακό προπονητή Σταύρο Καρρέ

Από τα δυσκολότερα και πιο κρίσιμα σημεία της διαδρομής είναι πριν το 25ο χλμ. και μέχρι το 30ό χλμ.

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
ΤΕΥΧΟΣ 848
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας
© Eurokinissi/ Αντώνης Νικολόπουλος

Σταύρος Καρρές, ο ομοσπονδιακός προπονητής μάς δίνει βασικές οδηγίες για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας.

Η καθοδήγηση από έναν προπονητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξουμε με ασφάλεια και επιτυχία έναν μαραθώνιο όπως αυτός της Αθήνας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σταύρος Καρρές μάς δίνει μερικές βασικές οδηγίες, πολύ χρήσιμες.

  • Το να βρεθείς στην εκκίνηση του μαραθωνίου δεν είναι απόφαση τελευταίας στιγμής, θα χρειαστείς τουλάχιστον μια προετοιμασία περίπου 3 έως 4 μηνών, η οποία εξαρτάται πάντα από τους προσωπικούς στόχους και το επίπεδο που έχεις ως δρομέας.
  • Η επιλογή ενός αγώνα όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας απαιτεί μια περίοδο προετοιμασίας μέσα στο καλοκαίρι – δύσκολες συνθήκες προπονήσεων με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο της επικράτειας.
  • Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι από τις δυσκολότερες διαδρομές γιατί υπάρχει υψομετρική διαφορά στη διαδρομή εκκίνησης από τον Μαραθώνα με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο.
  • Από τα δυσκολότερα και πιο κρίσιμα σημεία της διαδρομής είναι πριν το 25ο χλμ. και μέχρι το 30ό χλμ. επειδή υπάρχουν απότομες και παρατεταμένες ανηφόρες.
  • Η καλή διαχείριση των δυνάμεων και ο έλεγχος του ρυθμού για το πρώτο μισό του αγώνα είναι να διατηρήσουμε έναν πιο συντηρητικό ρυθμό.
  • Συνήθως οι κλιματολογικές συνθήκες του Νοεμβρίου στη χώρα μας έχουν υψηλές θερμοκρασίες συνοδευόμενες από υγρασία, γεγονός που προκαλεί έντονη εφίδρωση. Οι δρομείς σίγουρα χρειάζονται από την αρχή να έχουν καλή ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά όπως νερό, ηλεκτρολύτες, και gel για να αποφευχθεί η εξάντλησή τους από πιθανή αφυδάτωση.
  • Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της δεν συνοδεύεται από κόσμο που παρακολουθεί και ενθαρρύνει τους μαραθωνοδρόμους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι ίδιοι συνεχώς να επιστρατεύουν μέσα τους θετικά συναισθήματα ηρεμίας και συγκέντρωσης μέχρι τον τερματισμό.

H μαγεία της αυθεντικής διαδρομής του μαραθωνίου της Αθήνας κάνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους δρομείς να θέλουν να την νιώσουν την ιστορικότητά της αλλά και τη δυσκολία. Εύχομαι σε όλους να ζήσουν το μεγαλείο του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο. Καλή επιτυχία και καλό τερματισμό!

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σταύρος Καρρές

Σταύρος Καρρές. Ομοσπονδιακός Προπονητής Στίβου, Προπονητής Παννεληνίου Γ.Σ. (Ολυμπιάδα 2016, Πανευρωπαϊκοί αγώνες 2018-2019-2021, Ευρωπαϊκά κύπελλα 2017-2019-2021, Διεθνής μαραθώνιοι Βερολίνου,Αμβούργου, Πράγας, Κοπενγχάγης).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ