Αθλητισμος

Αλλάζει χέρια η Λίβερπουλ; Έτοιμη να πουλήσει η Fenway Sports Group

Ταράζει τα νερά στο Άνφιλντ αποκλειστικό ρεπορτάζ του The Athletic

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Athletic, η Λίβερπουλ πωλείται από τη Fenway Sports Group – Ποια τα σενάρια για το μέλλον του ιστορικού συλλόγου.
Δημοσίευμα έγκυρης ιστοσελίδας θέλει τη Λίβερπουλ να πωλείται από τη Fenway Sports Group © EPA/Peter Powell

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Athletic, η Λίβερπουλ πωλείται από τη Fenway Sports Group - Ποια τα σενάρια για το μέλλον του ιστορικού συλλόγου.

Έτοιμη για αλλαγή ιδιοκτησίας η Λίβερπουλ; Δημοσίευμα της συνδρομητικής αθλητικής ιστοσελίδας The Athletic, ταράζει τα νερά στα αγγλικό ποδόσφαιρο και στις τάξεις ενός από τους δημοφιλέστερους συλλόγους του κόσμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου δημοσιογράφου Ντέιβιντ Όρνστιν, η Λίβερπουλ πωλείται από τη Fenway Sports Group.

«Η Fenway Sports Group (FSG) έβαλε προς πώληση τη Λίβερπουλ», ξεκινά το άρθρο του Όρνστιν στη σημερινή έκδοση του The Athletic.

«Έχει δημιουργηθεί μια πλήρης παρουσίαση πωλήσεων για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η FSG εξέτασε ευκαιρίες στο παρελθόν, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει με αυτές. Δεν είναι σαφές εάν θα γίνει τελικά μια συμφωνία ή όχι, αλλά η FSG ζητά προσφορές.

»Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν στη διαδικασία».

Μια δήλωση από την FSG, η οποία κατέχει επίσης τη Boston Red Sox, ανέφερε: «Υπήρξαν αρκετές πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και φήμες για αλλαγές στην ιδιοκτησία σε συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ και αναπόφευκτα μας ρωτούν τακτικά για την ιδιοκτησία της Fenway Sports Group στο Λίβερπουλ.

«Η FSG έχει λάβει συχνά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να γίνουν μέτοχοι της Λίβερπουλ. Η FSG έχει πει στο παρελθόν ότι υπό τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις θα εξετάζαμε νέους μετόχους, εάν ήταν προς το συμφέρον της Λίβερπουλ ως συλλόγου.

»Η FSG παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία της Λίβερπουλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Ο όμιλος κατέχει τη Λίβερπουλ από τον Οκτώβριο του 2010, όταν αγόρασε τον σύλλογο από τον Τζορτζ Τζίλετ Τζούνιορ και τον Τομ Χικς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Λίβερπουλ προσέλαβε τον Γιούργκεν Κλοπ ως προπονητή.

Κέρδισαν τον πρώτο τους τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ το 2019-20, που ήταν και το πρώτο τους πρωτάθλημα εδώ και 30 χρόνια. Κατέκτησαν επίσης το FA Cup, το Carabao Cup και το Champions League.

Κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας της FSG, το Anfield έχει ανακαινιστεί, με μια νέα κεντρική κερκίδα αξίας 110 εκατομμυρίων λιρών, ενώ το Anfield Road Stand ανακατασκευάζεται. Αυτό το έργο των 80 εκατομμυρίων λιρών θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι και θα αυξήσει τη χωρητικότητα του σταδίου σε περίπου 61.000.

Η FSG έχει επίσης επιβλέψει τη μετακίνηση του συλλόγου από το Μέλγουντ σε μια νέα προπονητική εγκατάσταση £50 εκατομμυρίων στο Κέρκμπι.

Η Fenway Sports Group ανήκει πρωτίστως στον Τζον Γ. Χένρι, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο ιδρυτές, μαζί με τον πρόεδρο Τομ Γουέρνερ. Η FSG κατέχει επίσης τους Red Sox, το τηλεοπτικό δίκτυο NESN, το 50% των Roush Fenway Racing, καθώς και τη Fenway Sports Management.

Η FSG πούλησε ένα μερίδιο 11 τοις εκατό της εταιρείας για 750 εκατομμύρια δολάρια στην RedBird Capital Partners πέρυσι και στη συνέχεια αγόρασε μερίδιο ελέγχου στην κορυφαία ομάδα χόκεϊ επί πάγου του πρωταθλήματος NHL, τους Pittsburgh Penguins.

Υπάρχουν αμφιλεγόμενες απόψεις για την ιδιοκτησία του συλλόγου από την FSG. Το 2019, ο όμιλος επικρίθηκε όταν επιχείρησε να κατοχυρώσει νομικά το όνομα «Λίβερπουλ», με την ομάδα υποστηρικτών Spirit of Shankly να εκστρατεύει κατά της κίνησης.

Η Λίβερπουλ ήταν επίσης μία από τις έξι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της αποτυχημένης ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγ πέρυσι. Μετά από διαμαρτυρίες, αποχώρησαν από το εγχείρημα, ενώ ο Χένρι ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους οπαδούς της ομάδας.

Όταν ο Γουέρνερ μίλησε στο The Athletic τον Μάιο, επέμεινε ότι η FSG δεν πήγαινε πουθενά. Είπε: «Ναι, εξακολουθούμε να το βλέπουμε ως ένα μακροπρόθεσμο έργο. Είμαστε πεινασμένοι να κερδίσουμε περισσότερα τρόπαια για τον σύλλογο».

Η πιο πρόσφατη εξαγορά μιας μεγάλης ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ ήταν η αγορά της Τσέλσι υπό την προεδρία του Τοντ Μπόελι, η οποία κόστισε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες.

(Με πληροφορίες του The Athletic)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ