Αθλητισμος

Πέθανε ο Τζιμ Ρέντμοντ - Έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες κουβαλώντας τον τραυματία γιο του στον τερματισμό

Πρωταγωνίστησε σε μια αξέχαστη στιγμή αθλητικού ιδεώδους

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Τζιμ Ρέντμοντ, πρωταγωνιστής σε μια αξέχαστη στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων - Βοήθησε τον τραυματία γιο του να τερματίσει.

Ο Τζιμ Ρέντμοντ, ο πατέρας που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας από τις πιο αξέχαστες και συγκινητικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών.

Η είδηση ​​μεταδόθηκε από τη Βρετανική Ολυμπιακή Ένωση και το Reuters.

Το φίλαθλο κοινό τον γνώρισε μέσα από ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο αθλητικής ιστορίας: Ο γιος του, Ντέρεκ, είχε σημειώσει τον καλύτερο χρόνο στα προκριματικά, αλλά έσκισε τον οπίσθιο μηριαίο του στη διάρκεια του ημιτελικού των 400 μέτρων στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Αντί να εγκαταλείψει τον αγώνα, ο Ντέρεκ Ρέντμοντ προσπάθησε να φτάσει στη γραμμή του τερματισμού.

Φτάνοντας στη στροφή, ενώθηκε με τον πατέρα του Τζιμ, ο οποίος πέρασε από τους αξιωματούχους της πίστας και τους απομάκρυνε, κρατώντας τον απαρηγόρητο γιο του και περνώντας μαζί τη γραμμή, καθώς σύσσωμοι οι θεατές τους χειροκροτούσαν όρθιοι.

«Οι σκέψεις μας είναι με τον Ντέρεκ Ρέντμοντ και την οικογένειά του μετά τον θάνατο του πατέρα του, Τζιμ», ανέφερε ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στο Twitter την Τρίτη.

Η ιστορία του γνώρισε την κορύφωσή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη. Ο Ντέρεκ Ρέντμοντ ήταν σπρίντερ της Μεγάλης Βρετανίας, προσπαθώντας να ξεπεράσει τους τραυματισμούς που τον είχαν ταλαιπωρήσει - είχε κάνει πέντε χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας στον αχίλλειο τένοντα του με λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τους Αγώνες. Τα ολυμπιακά του όνειρα είχαν καταρρεύσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα στους Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, όταν έσκισε τον αχίλλειο τένοντά του μια ώρα πριν τον αγώνα.

Η προσπάθεια του Ρέντμοντ για ένα μετάλλιο στη Βαρκελώνη στα 400 μέτρα ξεκίνησε καλά, καθώς σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα προκριματικά και κέρδισε τη νίκη του στον προημιτελικό.

Στους ημιτελικούς, ο Ρέντμοντ χτύπησε έξω από τα μπλοκ και φαινόταν δυνατός στην πρώτη ευθεία. Αλλά λίγο πριν τα μισά του αγώνα, έκανε ξαφνικά ένα μορφασμό από τον πόνο και άρπαξε το πίσω μέρος του δεξιού μηρού του: ο μηριαίος του χιόνιος είχε σκιστεί. Διπλώθηκε στο ταρτάν από πόνο και απογοήτευση, καθώς οι υπόλοιποι αθλητές συνέχισαν να τρέχουν.

Μόνος στην πίστα, ο Ρέντμοντ στάθηκε και άρχισε να χοροπηδά στο αριστερό του πόδι - προσέχοντας να παραμείνει στη λωρίδα του - αποφασισμένος να τερματίσει τον αγώνα. Το πλήθος στάθηκε και ζητωκραύγαζε καθώς ο Ρέντμοντ πήγαινε κουτσαίνοντας αργά προς τη γραμμή του τερματισμού.

Στη συνέχεια, μια φιγούρα εμφανίστηκε δίπλα στην πίστα: ο μπαμπάς του Ρέντμοντ, ο Τζιμ, χαρακτηριστικά ντυμένος με λευκές κάλτσες, αθλητικά παπούτσια και ένα καπέλο Nike με το σλόγκαν «Just Do It».

Απωθώντας τους τεχνικούς που προσπάθησαν να τον βγάλουν από την πίστα, ο Τζιμ Ρέντμοντ έτρεξε προς τον γιο του, βάζοντας ένα χέρι γύρω από τη μέση του. Ο Ντέρεκ γύρισε και έκλαψε στον ώμο του πατέρα του. Μαζί, πατέρας και γιος περπάτησαν τα τελευταία μέτρα ενός αγώνα που έμεινε αλησμόνητος.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή χαρακτήρισε τον τερματισμό «μία από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Τζιμ Ρέντμοντ επιλέχθηκε να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας για τους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

«Είδα τον γιο μου να έχει πρόβλημα και ήταν καθήκον μου να βοηθήσω», είπε στο CBS News το 2012. «Πραγματικά πήγα στην πίστα για να προσπαθήσω να τον σταματήσω να προκαλεί περαιτέρω ζημιά στον εαυτό του. Ήταν ιδέα του Ντέρεκ… Μου ζήτησε να τον ξαναφέρω σε εκείνη τη λωρίδα και του πρόσφερα έναν ώμο να ακουμπήσει».

Ο Ντέρεκ Ρέντμοντ θυμήθηκε ότι στην αρχή, ο πατέρας του προσπάθησε να του αποτρέψει να συνεχίσει την αγωνία του. «Μου έλεγε ότι δεν είχα τίποτα να αποδείξω και ότι δεν χρειαζόταν να το κάνω αυτό, αλλά του είπα ότι θα τελειώσω. Μετά είπε ότι θα το κάνουμε μαζί», είπε στο BBC το 2012.

«Έτσι το κάναμε, και ξεπέρασα τη γραμμή με κλάματα», θυμήθηκε ο γιος.

(Με πληροφορίες από το NPR)