Αθλητισμος

Κατερίνα Στεφανίδη: «Το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα είναι το πατριαρχικό καθεστώς»

Τι δήλωσε για οικογένεια, καριέρα, γυναικοκτονίες, την πίεση να κάνει παιδιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη μίλησε σε συνέντευξη για την επαγγελματική και προσωπική της ζωή, ενώ αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες και την πατριαρχία.
Η πατριαρχία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, ανέφερε σε συνέντευξή της η πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη © Eurokinissi / Μαρίλια Βασιλακοπούλου

Η συνέντευξη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας Κατερίνα Στεφανίδη σε  για την επαγγελματική και προσωπική της ζωή - Οι γυναικοκτονίες και η οικογένεια 

Για τη χρονιά που πέρασε, τα μετάλλια, τις επιδόσεις της αλλά και τους μελλοντικούς στόχους της μίλησε η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, σε εκπομπή του Open.«Κάνω αυτό που αγαπάω και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου επιτρέπει το σώμα μου», τόνισε η Ελληνίδα αθλήτρια.

Κάνοντας τον απολογισμό της φετινής χρονιάς στο αμιγώς αθλητικό σκέλος, η Κατερίνα Στεφανίδη ανέφερε: «Ξεκινήσαμε τη χρονιά με τον Μιτς έχοντας ως πρώτο στόχο με διαφορά να μην πονάω. Είχαμε περάσει 2μιση χρόνια με πολλούς τραυματισμούς οπότε μας βγήκε τέλεια αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Θεωρώ ότι αν είχα πιστέψει λίγο περισσότερο εγώ ότι με αυτή την λιγότερη και πιο προσεκτική προπόνηση μπορούσα να είχα φτάσει στο ίδιο επίπεδο, πιστεύω ότι είχα ένα 4.80- 4.85 μέσα μου, αλλά νομίζω δεν άφησα τον εαυτό μου να το καταφέρει. Ε και βέβαια το ότι ήρθε ακόμα ένα μετάλλιο δε μπορώ να πω ότι δε με ευχαριστεί!».

Για τη γενικότερη πορεία της, η ίδια πρόσθεσε πως δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε εδώ. «Θυμάμαι να λέω στη Ζυρίχη το 2014 στο πρώτο μετάλλιο, ότι αυτό είναι το πρώτο από πολλά μετάλλια. Αλλά είχα στο μυαλό μου 3-4 μετάλλια, 3-4 από όλες τις διοργανώσεις εννοώ. Τώρα που φτάσαμε στα 11, σίγουρα το λέω και δεν το συνειδητοποιώ, μου φαίνεται λίγο τρελό».

«Το φθινόπωρο - χειμώνας το 2022 και το ξεκίνημα το 2023 θα είναι πιο δυνατά σε ό,τι έχει να κάνει με την προπόνηση ώστε να αφήσουμε το σώμα μου να είναι πιο υγιές στην Ολυμπιακή χρονιά. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε στο Ευρωπαϊκό κλειστού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα είναι ο πρώτος στόχος για το 2023. Σίγουρα σκέφτομαι και το Παγκόσμιο ανοιχτού στη Βουδαπέστη το καλοκαίρι, να επιστρέψω στα μετάλλια και σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε για τους επόμενους στόχους της η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Στην ερώτηση περί του έως πότε θα ασχολείται με τον αθλητισμό, η ίδια δήλωσε πως θεωρεί ότι αυτό «θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το πως θα πάνε τα επόμενα 2 χρόνια. Και αν αισθανθώ ότι αυτό είναι ένα καλό σημείο τερματισμού για μένα (μετά το Παρίσι)… Κάνω αυτό που αγαπάω και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου επιτρέπει το σώμα μου».

Τέλος, η αθλήτρια μίλησε για την οικογένεια, την πίεση πολλών να κάνει παιδιά αλλά και την πατριαρχία στην Ελλάδα. «Αν πας πίσω στις συνεντεύξεις που δίναμε το 2016 λέγαμε θέλουμε να κάνουμε παιδάκια, να γίνουμε νέοι γονείς. Τώρα που έχουμε φτάσει πιο κοντά ηλικιακά σ’ αυτό λέμε και οι δύο πλέον δεν θέλουμε παιδιά, θέλουμε σκυλάκια, γατάκια, κατσίκια άλογα. Και θεωρώ ένας από τους λόγους είναι πόσο πίεση έχουμε αρχίσει να αισθανόμαστε από έξω. Σε σημείο να μου φέρνει και εκνευρισμό. Πέρσι στα 31 μετά το Τόκιο και φέτος στα 32 να μου λένε να σταματήσω την καριέρα μου για να κάνω παιδιά. Ε, πλέον, θέλω να πω ότι δεν θέλουμε να κάνουμε παιδιά, δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε ποτέ, όμως δεν είναι ο στόχος μας και για να πω την αλήθεια έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές να υιοθετήσουμε», είπε και πρόσθεσε πως το χειρότερο πράγμα στην Ελλάδα είναι το πατριαρχικό καθεστώς, σημειώνοντας: «Με αυτά που έχουμε ζήσει βλέποντας συνέχεια μια νέα γυναικοκτονία μου είναι δύσκολο να σκεφτώ κάτι διαφορετικό από το πατριαρχικό καθεστώς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ