Αθλητισμος

Η εθνική ομάδα γυναικών ράγκμπι επέστρεψε πιο δυνατή από ποτέ

Πρώτη νίκη τους επί της Τουρκίας και επόμενος αντίπαλος η Σερβία

Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εθνική ομάδας γυναικών ράγκμπι "Greek Rugby League Federation": Η αρχηγός Ράνια Κούτσικου και οι παίκτριες Βάλια Κουτσιούμπα και Ασημίνα Μαστοράκη μιλούν στην ΑTHENS VOICE για την πρώτη νίκη της ομάδας επί της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και τα μελλοντικά σχέδια.

Στο Στάδιο του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, οι 19 γυναίκες (Μαρία Αυζώτη, Κλεοπάτρα Βελμάχου, Αντωνία Βοϊκλή, Μαρία Ελένη Γκιρλέμη, Ειρήνη Δακίδη, Σοφία Μαργαρίτα Κιτσανέλη, Ράνια Κούτσικου, Γεωργία Φωτεινή Κουτσιμπογεώργου, Βάλια Κουτσιούμπα, Μαρία Άννα Λάμπρου, Χρυσή Λυμπερίδη, Στυλιανή Μάρκου, Ασημίνα Μαστοράκη, Χρυσαυγή Μπακαλούμη, Χρυσοβαλάντη Ειρήνη Ντάσιου, Δήμητρα Παπουτσή, Άννα Σπαθάροβα, Ασπασία Στυλιανού, Μαγδαληνή Σταυριανού) της εθνικής ομάδας γυναικών ράγκμπι «Greek Rugby League Federation» κέρδισαν τον πρώτο τους αγώνα για τη σεζόν. Τα δυναμικά λακτίσματα των 13 παικτριών (η Βάλια Κουτσιούμπα σκόραρε μάλιστα δύο φορές ξεκινώντας το επίσημο ντεμπούτο της), που διαγωνίζονται για την γαλανόλευκη, φέρνουν την πολυπόθητη νίκη 8-4 έναντι της Τουρκίας για την European Rugby League του Euro B.

Το άθλημα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2012 και η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες ήταν στην Αδριανούπολη το 2019, στον πρώτο επίσημο αγώνα της εθνικής, με την Τουρκία να κερδίζει 40-4. Έπειτα, λόγω πανδημίας, σταμάτησαν τα πράγματα να «κινούνται» και σήμερα, τρία χρόνια μετά, μόνο οκτώ από τις Ελληνίδες που έπαιξαν στον προηγούμενο αγώνα ήταν στην ομάδα του Αυστραλού Stuart McLennan και πανηγύρισαν την νίκη. Από την πιο μικρή που είναι 19 ετών μέχρι την μεγαλύτερη 40 ετών, αφήνουν πίσω τους τα αμέτρητα γδαρσίματα, τις αγκωνιές, τις μελανιές, τις φωνές, κάθε είδους σημάδια και προπονούνται σκληρά, δυο φορές την εβδομάδα για δυο ώρες, σε πάσες, τάκλιν κ.ά στο γήπεδο Γκορυτσά του Ασπρόπυργου και στο Renti Arena κυνηγώντας την μπάλα του ράγκμπι που λατρεύουν. Η αρχηγός της ομάδας Ράνια Κούτσικου και οι παίκτριες Βάλια Κουτσιούμπα και Ασημίνα Μαστοράκη στο γήπεδο μεταμορφώνονται σε «αγρίμια» ενώ εκτός είναι ιδιαίτερα ψύχραιμες, φιλικές, εξαιρετικά δυναμικές, υποστηρίζουν η μια την άλλη, μιλούν με πάθος για τη συλλογικότητα του αθλήματος και προετοιμάζονται για τον επόμενο μεγάλο αντίπαλο, τη Σερβία.

© Greek rugby league

Η αρχηγός Ράνια Κούτσικου

Ράνια Κούτσικου © Greek rugby league

H Ράνια είναι 30 χρονών και αρχηγός της εθνικής ομάδας γυναικών ράγκμπι. Ξεκίνησε το άθλημα ως φοιτήτρια στην ομάδα της Πάτρας ενώ σήμερα ζει στην Ουαλία, εργάζεται ως προπονήτρια -χωρίς να έχει σταματήσει φυσικά να παίζει παράλληλα- και πηγαινοέρχεται στην Αθήνα για τις προπονήσεις της Greek Rugby league. «Ο καθένας μπορεί να βρει μια θέση στην ομάδα ράγκμπι και είναι χρήσιμος, μιας και όλοι οι διαφορετικοί σωματότυποι σε αυτό το άθλημα “επιτρέπονται”. Το καλοκαίρι κάναμε προπονήσεις, συμμετείχαμε σε camps και έγινε η τελική επιλογή των μελών της εθνικής από τις 40 περίπου αθλήτριες που ήρθαν στα δοκιμαστικά. Υπάρχουν ομάδες γυναικών ράγκμπι και στην Πάτρα, την Λάρισα και άλλες πόλεις που κάνουν την προσπάθεια τους.

Έχουμε τεράστια χαρά γιατί φέτος διεξάγεται πρώτη φορά κανονικό πρωτάθλημα ράγκμπι γυναικών, αφού παλαιότερα γινόταν με την μορφή ανάπτυξης ή προπονήσεως. Φέτος ανασυγκροτηθήκαμε, νιώθουμε συγκίνηση και δικαίωση, δουλέψαμε πολύ σκληρά και θέλουμε πραγματικά αυτή η ομάδα να φτάσει ψηλά. Παλεύουμε στο γήπεδο για να πετύχουμε το στόχο μας, δεν το βάζουμε κάτω, όσο έντονη και να είναι η σωματική επαφή για κάθε αθλήτρια και λειτουργούμε φουλ ομαδικά. Μέσα στο γήπεδο είμαι αρκετά ανταγωνιστική και “πορωμένη” με τον στόχο, εκτός γηπέδου δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Μαζεύτηκε κόσμος στην Αθήνα και μας είδε, μας έστειλαν αρκετά μηνύματα και αυτό μας δίνει δύναμη για τον επόμενο αγώνα. Η κάθε μια από εμάς έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Η κάθε μια από εμάς δίνει το δικό της καθημερινό αγώνα που έχει προσωπικό κόστος. Ευχαριστούμε πολύ τον προπονητή μας Stuart McLennan, τον Team Manager Δημήτρη Μιναδάκη, τον Χρήστο Μουζακίτη και Γιώργο Παλιογιάννη, Assistant Coaches, τον Nικ Στεφάνου, Strength and Conditioning Coach, Analyst and Trainer και τον Ηλία Δαρδαμάνη, προπονητή για την στήριξη και την προσπάθεια τους σε όλο αυτό. Μακάρι να είχαμε μεγαλύτερη στήριξη συνολικά από την πολιτεία.

Πάντα μετά το τρίτο ημίχρονο γιορτάζουμε και οι δυο ομάδες μαζί. Έτσι και στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ συγκεντρωθήκαμε σε μια παμπ με τα κορίτσια από την Τουρκία, γνωριστήκαμε, χορέψαμε, μιλήσαμε για τις πρωταγωνίστριες της βραδιάς και των δυο ομάδων και το απολαύσαμε».

Η Βάλια Κουτσιούμπα

Βάλια Κουτσιούμπα © Greek rugby league

Η Βάλια είναι μόλις 22 ετών και ξεκίνησε τυχαία την ενασχόληση της με το ράγκμπι πριν δυο χρόνια σε μεικτή ομάδα. Έκτοτε κόλλησε με το άθλημα, κάνει προπονήσεις επίσης στο στίβο και σπουδάζει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ενώ παράλληλα εργάζεται. «Στην αρχή η οικογένεια μου ήταν επιφυλακτική και προσπάθησε κάπως να με αποτρέψει. Εγώ σήμερα αισθάνομαι ότι είναι το μόνο άθλημα που με αντιπροσωπεύει πραγματικά, μπορώ να δείξω την ταχύτητά μου και αυτό που είμαι πραγματικά. Το να παίζεις για την εθνική είναι το πιο ωραίο συναίσθημα που έχω νιώσει μέχρι σήμερα στη ζωή μου, μαζί με το τελικό σφύριγμα του διαιτητή στον αγώνα με την Τουρκία.

Στην Ελλάδα το άθλημα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, υπάρχουν κάποιες ομάδες αλλά γενικά δεν το παίρνουν αρκετοί τόσο σοβαρά. Σαν ομάδα έχουμε εξοικειωθεί με την έντονη σωματική επαφή που απαιτεί το άθλημα, νιώθουμε υπερήφανες για την ομάδα μας και την προσπάθεια που κάναμε. Το γεγονός ότι έχω προπονηθεί και με αγόρια σίγουρα με έχει βοηθήσει να “σκληραγωγηθώ” αρκετά. Το πρώτο άγχος έφυγε και τώρα που παίζουμε στη έδρα μας θα προσπαθήσουμε να πάει εξίσου καλά ο επόμενος αγώνας με τη Σερβία, θέλουμε τη νίκη».

Η Ασημίνα Μαστοράκη

Ασημίνα Μαστοράκη © Greek rugby league

H Ασημίνα είναι 32 χρονών, το πρωί-και όχι μόνο- εργάζεται ως νοσηλεύτρια στις ΜΕΘ. Ξεκίνησε στα 27 της την ενασχόληση με το ράγκμπι, μιας και έπαιζε χρόνια ο αδερφός της σε ομάδα. «Ήμουν κολυμβήτρια, έκανα τρίαθλο, μετά αποφάσισα ότι ήθελα να δοκιμάσω το ράγκμπι. Η μαμά μου έλεγε στην αρχή να μην ξεκινήσω το άθλημα επειδή έβλεπε τον αδερφό μου συνέχεια ματωμένο και χτυπημένο, όμως σήμερα χαίρεται για μένα και όσα κάνω. Άρχισα να παίζω σε γυναικεία ομάδα στο είδος Rugby Union, όπου εκεί οι παίκτες είναι 15 και οι κανόνες αμέτρητοι. Σήμερα στο League τα πράγματα είναι πιο γρήγορα, είναι πιο έντονη η σωματική επαφή, έχεις έξι προσπάθειες και μετά η μπάλα αλλάζει κατοχή.

Είναι δύσκολα αλλά το παλεύουμε όλες όσο μπορούμε, οικογένεια, δουλειά και παιδιά. Το γυναικείο ράγκμπι στην Ελλάδα θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αναπτύσσεται, έχουμε δρόμο ακόμη αλλά φαίνεται η προσπάθεια. Είναι ένα συμπεριληπτικό άθλημα, μετά από κάθε αγώνα χαλαρώνεις με τους συμπαίκτες σου και συζητάς τα πάντα. Θέλουμε η ομάδα να φτάσει εκεί που της αξίζει. Την άνοιξη, από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, θα διεξαχθούν τα προκριματικά για το παγκόσμιο και ανυπομονούμε».

Η εθνική ομάδα θα βάλει τα δυνατά της και θα διαγωνιστεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 15:00 με την Σερβία στο γήπεδο Γκορυτσά του Ασπρόπυργου. Καλή επιτυχία κορίτσια!

© Greek rugby league
© Greek rugby league
© Greek rugby league