Αθλητισμος

Στο σφυρί του Sotheby's τα «φετίχ» των μεγάλων του αθλητισμού

Από την Σερένα Γουίλιαμς και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στον Μοχάμεντ Άλι και τον Κόμπε Μπράιαντ

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο οίκος Sotheby's δημοπρατεί αναμνηστικά αθλητών-θρύλων
Ο οίκος Sotheby's δημοπρατεί αναμνηστικά αθλητών-θρύλων © ATHENS VOICE

Ο οίκος Sotheby's δημοπρατεί αναμνηστικά αθλητών-θρύλων όπως η Σερένα Γουίλιαμς, ο Ράφα Ναδάλ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Μοχάμεντ Άλι.

Μερικά από τα εμβληματικότερα αντικείμενα θρυλικών αθλητών που έγραψαν ιστορία στα αθλήματά τους θα θέσει σε δημοπρασία ο οίκος Sotheby's. Από τα παπούτσια που φόραγε η Σερένα Γουίλιαμς στο US Open, σε μία μπάλα μπέιζμπολ με υπογραφές τον Babe Ruth και Jackie Robinson αλλά και τη φανέλα του Κόμπε Μπράιαντ. Το μεγαλύτερο, όμως, έκθεμα, αναμένεται να είναι η φανέλα που φόραγε ο Μάικλ Τζόρνταν στο πρώτο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ των 1998, την τελευταία του χρονιά στους Σικάγο Μπουλς.

Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα θα δημοπρατηθούν σε μία εκδήλωση που αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

«Προσπαθήσαμε να διαλέξουμε πολλά πράγματα που αφορούσαν πραγματικά συγκεκριμένες χρονικές στιγμές που πιστεύαμε ότι θα ενδιέφεραν τους συλλέκτες», δήλωσε στη New York Post ο Brahm Wachter, επικεφαλής του τμήματος "streetwear and modern collectables" του Sotheby's.

Το στικ του Γουέιν Γκρέτζκι

Μπορεί ο Γκρέτζκι να μην αγωνίστηκε για καιρό στους New York Rangers αλλά το στικ από τον τελευταίο του αγώνα στο NHL αποτελεί κομμάτι υψηλής αξίας και θα προσεγγίσει αρκετούς συλλέκτες στην προσεχή δημοπρασία.

Το στικ του Γουέιν Γκρέτζκι
Το στικ του Γουέιν Γκρέτζκι © Sotheby's



Εκτιμώμενη αξία: 125.000$-150.000$

Τα Jordans του Ντέρεκ Τζέτερ

Ακόμα και όταν αποφάσισε να κρεμάσει το καπέλο του στο τέλος του 2014, ο Ντέρεκ Τζέτερ συνέχισε να γράφει αθλητική ιστορία - αυτή τη φορά με την Air Jordan το 2017, όταν ο πρώην παίκτης των Bronx Bomber τιμήθηκε με ένα μπλε-λευκό αθλητικό παπούτσι με τα χρώματα των Yankees και το νούμερο 2 στη φτέρνα.

Τα Jordans του Ντέρεκ Τζέτερ
Τα Jordans του Ντέρεκ Τζέτερ © Sotheby's

«Αυτή ήταν μια εξαιρετικά περιορισμένη κυκλοφορία από τη Jordan», δήλωσε ο Wachter. «Σε γενικές γραμμές, [αυτό είναι] ένα από τα πιο πολυπόθητα μοντέλα Air Jordan από τους συλλέκτες - υπάρχει ένας απίστευτα μικρός αριθμός από αυτά».

Εκτιμώμενη αξία: 30.000$-50.000$ 

Η μπάλα μπέιζμπολ με υπογραφές τον Babe Ruth και Jackie Robinson

Η ιστορία πίσω από την πολύτιμη μπάλα μπέιζμπολ που υπέγραψαν ο Νεοϋορκέζος Yankee Babe Ruth και ο Brooklyn Dodger Jackie Robinson χρονολογείται από το φθινόπωρο του 1947 σε έναν αγώνα Dodgers-Reds στο Σινσινάτι. Ένα ντόπιο παιδί που παρευρισκόταν στο ματς έφερε μαζί του μια πένα και ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά του - μια μπάλα με χώρο για περισσότερες από μερικές επιπλέον υπογραφές.

Η μπάλα μπέιζμπολ με υπογραφές τον Babe Ruth και Jackie Robinson
Η μπάλα μπέιζμπολ με υπογραφές τον Babe Ruth και Jackie Robinson © Sotheby's



«Για να προλάβουμε το πλήθος, φύγαμε από το παιχνίδι πριν τελειώσει στο ένατο inning και πήγαμε κάτω από το στάδιο, όπου οι παίκτες θα έβγαιναν από το γήπεδο μόλις τελείωνε το παιχνίδι», δήλωσε ο ανώνυμος πωλητής στον οίκο Sotheby's.

«Ο Τζάκι Ρόμπινσον, ως ο πρώτος μαύρος παίκτης στο Major League Baseball, βρισκόταν υπό συνεχή απειλή και έφυγε από το γήπεδο μόλις τελείωσε το παιχνίδι. Έτσι ήταν ο πρώτος που υπέγραψε τη μπάλα του μπέιζμπολ για μένα».

Εκτιμώμενη αξία: 15.000$-20.000$

Τα sneakers της Σερένα

Λίγο μετά τον τελευταίο αγώνα της θρυλικής τενίστριας που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ένα ζευγάρι υπογεγραμμένα αθλητικά παπούτσια της Σερένα Γουίλιαμς, σχεδιασμένα από το fashion icon Virgil Abloh, θα βρίσκεται επίσης στη δημοπρασία.

Τα sneakers της Σερένα
Τα sneakers της Σερένα © Sotheby's



Ο Abloh σχεδίασε τη συλλογή "Queen" για τη Nike για να γιορτάσει την καριέρα της θρυλικής αθλήτριας και την 50ή επέτειο του Open το 2018.

«Δεν ξέραμε ότι το US Open θα ήταν η τελευταία της εμφάνιση όταν τα πήραμε αυτά», σημείωσε ο Wachter. «Νομίζω ότι θα είναι ένα από τα πιο καυτά αντικείμενα στη δημοπρασία».

Εκτιμώμενη αξία: 5.000$-10.000$

Τα παπούτσια του Ναδάλ

Τα αθλητικά παπούτσια Nike Air "Zoom Cage 3" του Ραφαέλ Ναδάλ - σε μαύρο και μοβ χρώμα και τα οποία φόρεσε κατά τη διάρκεια του προημιτελικού του US Open 2019 εναντίον του Ντιέγκο Σβάρτσμαν - προσφέρουν μια γεύση από την προσωπικότητα του θρύλου του τένις.

Τα παπούτσια του Ναδάλ
Τα παπούτσια του Ναδάλ © Sotheby's

«Μια μικρή λεπτομέρεια που μου αρέσει είναι στο αριστερό αθλητικό παπούτσι», δήλωσε ο Wachter. «Στην πραγματικότητα υπάρχουν εδώ μικρά σημάδια για το 10, το 13 και το 17, για τα [έτη] των πρωταθλημάτων US Open που είχε κερδίσει».

Μετά τη νίκη του στα προημιτελικά, ο βασιλιάς του χώματος κατέκτησε στο Flushing Meadows άλλη μια φορά εκείνη τη χρονιά, προσθέτοντας ακόμα έναν στους συνολικά 22 τίτλους Grand Slam που είχε κατακτήσει.

Εκτιμώμενη αξία: 20.000$-30.000$

Η φανέλα του Κόμπε Μπράιαντ

Η φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς που φορούσε ο αείμνηστος Black Mamba στην τελευταία του πρεμιέρα αναμένεται να δημοπρατηθεί σε υψηλά ποσά. Εκείνη την ημέρα του Οκτωβρίου του 2015, ο Μπράιαντ είχε 24 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής.

«Αυτή είναι στην πραγματικότητα φωτογραφικά παραλληλισμένη με δύο παιχνίδια», δήλωσε ο Wachter, εξηγώντας ότι ο Bryant φόρεσε τη φανέλα λίγες εβδομάδες αργότερα εναντίον των Denver Nuggets.

Η φανέλα του Κόμπε Μπράιαντ
Η φανέλα του Κόμπε Μπράιαντ © Sotheby's

«Αρκεί να πούμε για την κληρονομιά που έχει στο ΝΒΑ και το πόσο λείπει ως αθλητής - είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να έχουμε αυτό το κομμάτι», δήλωσε ο Wachter.

Εκτιμώμενη αξία: 120.000$-140.000$

Το κούφι του Μοχάμεντ Άλι

Αποκαλείται το «Το σπουδαιότερο» αντικείμενο της δημοπρασίας. Το εμβληματικό βελούδινο κάλυμμα κεφαλής που φορούσε ο Μοχάμεντ Άλι πριν από τον ιστορικό αγώνα του Thrilla In Manila εναντίον του Τζο Φρέιζερ το 1975 είναι επίσης προς πώληση.

Το κούφι του Μοχάμεντ Άλι
Το κούφι του Μοχάμεντ Άλι © Sotheby's

Ο Άλι φορούσε το κούφι καθώς έκανε παρέλαση στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και προσευχήθηκε σε τοπικό τζαμί πριν από τον αγώνα με τον Φρέιζερ. Ο Άλι κέρδισε εν τέλει το ματς σε 14 γύρους - θεωρείται ο πιο αξιομνημόνευτος αγώνας της πυγμαχίας.

Εκτιμώμενη αξία: 100.000$-200.000$

Τα παπούτσια του Steve Prefontaine

Ο Steve Prefontaine, αστέρας του στίβου του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ονομάστηκε "ψυχή της Nike" από τον ιδρυτή της Phil Knight - και τα παπούτσια που φορούσε ο θρύλος του τρεξίματος της δεκαετίας του 1970 δεν απέχουν πολύ από αυτό τον χαρακτηρισμό.

Τα παπούτσια του Steve Prefontaine
Τα παπούτσια του Steve Prefontaine © Sotheby's



Τα ειδικά φτιαγμένα αθλητικά παπούτσια Nike "Oregon Waffle" - στολισμένα με το πράσινο και το κίτρινο χρώμα του σχολείου - προσφέρουν μια οδυνηρή σύνδεση με τον εκλιπόντα ιδιοκτήτη τους, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στα 24 του χρόνια.

Εκτιμώμενη αξία: 150.000$-250.000$

Τα Zooms του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Ο οίκος Sotheby's δημοπρατεί τα υπογεγραμμένα αθλητικά παπούτσια Nike "Zoom LeBron 3" του ΛεΜπρόν, τα οποία φορούσε όταν ήταν παίκτης των Cleveland Cavalier τη σεζόν 2005-2006. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που μιλάει για την πυγμή του τετράκις πρωταθλητή του ΝΒΑ, σύμφωνα με τον Wachter.

Τα Zooms του ΛεΜπρόν Τζέιμς
Τα Zooms του ΛεΜπρόν Τζέιμς © Sotheby's



«Με αυτά τα παπούτσια κατέγραψε 34 πόντους, συν οκτώ ασίστ και τρία ριμπάουντ», δήλωσε ο Wachter.

Τα παπούτσια συνδέονται επίσης ακούσια με ένα άλλο κειμήλιο του ΝΒΑ - τους πλέον παρηκμασμένους Seattle Supersonics, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον ΛεΜπρόν και τους Καβς σε έναν αγώνα τον Δεκέμβριο του 2005. Προφανώς, δεν ήταν τυχερά παπούτσια - οι Sonics κέρδισαν με 115-108.

Εκτιμώμενη αξία: 40.000$-60.000$

Το καπέλο του Άλεξ Ροντρίγκεζ

Το καπέλο του Άλεξ Ροντρίγκεζ από τη νίκη των Yankees στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 επί των Φιλαδέλφεια Φίλις είναι προς πώληση.

«Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικό, επειδή ο A-Rod κέρδισε μόνο ένα Πρωτάθλημα», δήλωσε ο Wachter.

Το καπέλο του Άλεξ Ροντρίγκεζ
Το καπέλο του Άλεξ Ροντρίγκεζ © Sotheby's

«Τα αντικείμενα που κερδίζουν το πρωτάθλημα έχουν ένα ιδιαίτερο επίπεδο σπανιότητας. Έτσι, αυτό είναι πραγματικά κάτι που υπάρχει στο υψηλότερο επίπεδο συλλεκτικότητας για τον συγκεκριμένο αθλητή».

Εκτιμώμενη αξία: 40.000$-60.000$

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ