Αθλητισμος

Αντώνης Τσαπατάκης: Οι φίλοι του τον σήκωσαν στα χέρια για να κατέβει σε δύσβατη παραλία

Η ανάρτηση του παραολυμπιονίκη

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αντώνης Τσαπατάκης στην πλάτη φίλου του
Αντώνης Τσαπατάκης © Instagram / tsapatakis_a

Αντώνης Τσαπατάκης: Το μήνυμα για τη φιλία και τα εμπόδια που συναντούν τα άτομα με αναπηρία. 

Ο παραολυμπιονίκης, Αντώνης Τσαπατάκης, μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram θέλησε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα, τόσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όσο και για την αξία της φιλίας. 

Ο Αντώνης Τσαπατάκης δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να δέχεται βοήθεια από τους φίλους του, ώστε να κατέβει σε δύσβατη παραλία της Κέρκυρας. «Οι φίλοι μου είναι τα πόδια μου», έγραψε ο παραολυμπιονίκης. 

«Από την πρώτη μέρα που άνοιξα τα μάτια μου μετά το ατύχημα δεν εξέφρασα, αλλά ούτε και σκέφτηκα ποτέ πως 'Δεν μπορώ', παρά μονάχα 'Πως μπορώ;'. Αυτοί που απαντούσαν και αποκρίνονται ακόμα σε αυτό με τη λέξη μαζί, είναι οι φίλοι. Μαζί συμπληρώνουμε τις διάφορες μας, εμπνέουμε, ονειρευτούμε και μετατρέπουμε το υπάρχω σε ζω. Συχνά έρχονται στη θύμηση μου στιγμές γεμάτες εμπόδια στην πρόσβαση, όπως στο βίντεο και κάθε φορά βρίσκουμε τη λύση σηκώνοντας με στα χέρια τους ή στην πλάτη τους. Οι φίλοι μου γίνονται τα πόδια μου για να φτάσω από τα σκοτεινά στα φωτεινά», γράφει στη λεζάντα του βίντεο ο Αντώνης Τσαπατάκης.

Αντώνης Τσαπατάκης: Η πορεία του σπουδαίου αθλητή

Ο Αντώνης Τσαπατάκης είναι παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση. Αγωνίζεται κυρίως στα 100μ. πρόσθιο, κατηγορίας SB4. Το 2015, έσπασε το Ευρωπαϊκό ρεκόρ και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) στη Γλασκώβη. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στην Ιαπωνία ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς, με την 3η θέση στα 100 μ. πρόσθιο SB4.

Ο Αντώνης Τσαπατάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Στην ηλικία των πέντε ετών άρχισε να κολυμπά στη δημόσια πισίνα των Χανίων. Σε ηλικία 12 ετών, έγινε αθλητής της υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία στην κολύμβηση αλλά και στην υδατοσφαίριση. Το 2005, εισήχθη επιτυχώς στη σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2006 έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων. Λιγότερο από 9 μήνες μετά το ατύχημα, ο Τσαπατάκης ξαναγύρισε στην πισίνα και το 2009 άρχισε να κολυμπάει για τον αθλητικό σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Μεγαλόνησος». Ο Αντώνης Τσαπατάκης δήλωσε ότι αυτό που τον οδήγησε πίσω στο κολύμπι ήταν η ανάγκη του για ανεξαρτησία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ