Αθλητισμος

Ο Ολυμπιονίκης που είχε πέσει θύμα τράφικινγκ όταν ήταν παιδί

Η συγκλονιστική ιστορία του Βρετανού Μο Φάρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μο Φάρα
Ο Μο Φάρα © Getty Images

Η ιστορία του «χρυσού» Ολυμπιονίκη Μο Φάρα. Αποκάλυψε σε ντοκιμαντέρ άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Ο Βρετανός Μο Φάρα, ο εμβληματικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων και τέσσερις φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, αποκάλυψε ότι είχε μπει παράνομα από διακινητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας το όνομα ενός άλλου παιδιού.

Μιλώντας στο BBC, o 39χρονος αθλητής, ο οποίος γεννήθηκε στη Σομαλία, ανέφερε ότι το όνομά του είχε αλλάξει σε Mohamed Farah από Hussein Abdi Kahin στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που τον έφεραν στη Βρετανία με μια γυναίκα που δεν είχε ξανασυναντήσει.

Μόλις έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο σπίτι της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και έσκισε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του.

Η οικογένειά της δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

«Για χρόνια συνέχισα να διώχνω τις σκέψεις αυτές, αλλά μπορείς να το αποκλείσεις μόνο για ένα διάστημα», είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα.

«Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν (την κατάσταση διαβίωσης) ήταν να βγω έξω και να τρέξω».

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής του Άλαν Γουάτκινσον επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον βοήθησε να βρει ανάδοχη οικογένεια στη σομαλική κοινότητα, αφού ο Φάρα τού είπε τι περνούσε.

The Real Mo Farah | Trailer – BBC

«Ένιωσα σαν να έφευγε μεγάλο βάρος από τους ώμους μου, αισθάνθηκα ότι ξαναέβρισκα τον εαυτό μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο», είπε. «[…] Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω», πρόσθεσε ο 39χρονος αθλητής.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Φάρα παραδέχεται ότι ανησυχεί για το καθεστώς και τα νόμιμα χαρτιά του μετά τις αποκαλύψεις. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία επίπτωση. «Καμία ενέργεια δεν θα ληφθεί εναντίον του σερ Μο και το να προτείνουμε κάτι διαφορετικό θα ήταν λάθος», είπε ένας εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY