Αθλητισμος

Μπίλι Μπίνγκαμ: Πέθανε ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδος

Ποιος ήταν ο Μπίλι Μπίνγκαμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπίλι Μπίνγκαμ
Μπίλι Μπίνγκαμ © Twitter

Μπίλι Μπίνγκαμ: Πέθανε ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδος - Η καριέρα ως ποδοσφαιριστής και η μετάβαση στον ρόλο του τεχνικού.

Ο Μπίλι Μπίνγκαμ, πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας και του ΠΑΟΚ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο προπονητής υπήρξε μία από τις εμβληματικές μορφές του ποδοσφαίρου της Αγγλίας.

«Πέθανε ήσυχα χθες το βράδυ στις 22:30 σε κέντρο φροντίδας», ανέφερε ο γιος του, Ντέιβιντ, μέσω της Belfast Telegraph.

Ποιος ήταν ο Μπίλι Μπίνγκαμ

Ο Βορειοϊρλανδός Μπίλι Μπίνγκαμ ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Σάντερλαντ, ξεκινώντας από τη χώρα του για λογαριασμό της Γκλεντόραν. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Λούτον, Έβερτον και Πορτ Βέιλ. Φόρεσε 56 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, με απολογισμό 10 τέρματα, ενώ αγωνίστηκε και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 στη Σουηδία.

Το 1965 ο Μπίλι Μπίνγκαμ εγκατέλειψε την αγωνιστική δράση και ξεκίνησε άμεσα την προπονητική του καριέρα. Ανέλαβε και την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, από το 1967 μέχρι το 1971, αλλά και μεταξύ 1980-1993.

 

 

Το φθινόπωρο του 1971 κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος, στον οποίο έμεινε μέχρι την άνοιξη του 1973.

Το 1977 ανέλαβε και την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, παραμένοντας στο πόστο για έξι μήνες. Ολοκλήρωσε την προπονητική του καριέρα το 1988, όντας προπονητής της Αλ Νασρ στη Σαουδική Αραβία.

 

 

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρει ότι το σπουδαιότερο επίτευγμά του ως προπονητή ήταν πιθανότατα η πρόκριση της ομάδας στη β' φάση του Μουντιάλ του 1982 με μια απροσδόκητη νίκη επί της Ισπανίας στη Βαλένθια. Ο Βορειοϊρλανδός με το σπουδαίο πέρασμα από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα τόσο μέσα σε αυτά όσο και στην άκρη του πάγκου, είχε διαγνωστεί με άνοια το 2006, με την οποία πάλεψε 16 ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ