Αθλητισμος

Euroleague Final - Four: Οι πιθανοί X - Factors του Βελιγραδίου

Η διοργάνωση έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον εξαιτίας της παρουσίας του Ολυμπιακού

Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι 5 πιθανοί πρωταγωνιστές του Final Four στο Βελιγράδι, που θα απολαύσουμε από τα κανάλια Novasports από 18 εώς 21 Μαΐου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το μεγαλύτερο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είναι το Final Four της Ευρωλίγκας. Τέσσερις μονομάχοι μπαίνουν στη μάχη της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου το τρίημερο 19 - 21 Μαΐου. Η φετινή διοργάνωση μας ταξιδεύει στο Βελιγράδι και φυσικά η Nova δεν γίνεται να απουσιάζει από το μεγάλο ραντεβού. Μάλιστα μετά από πέντε χρόνια υπάρχει και έντονο ελληνικό χρώμα με την παρουσία του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην τελική ευθεία και χρειάζεται να κάνουν δύο βήματα για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Την προσπάθεια αυτή θα μπορούμε να την παρακολουθήσουμε αποκλειστικά, ζωντανά και σε υψηλή ανάλυση μέσα από τα κανάλια Novasports.

Συνήθως τα φώτα σε αυτές τις περιπτώσεις πέφτουν στους απόλυτους σταρς των ομάδων. Πολλές φορές όμως, εκείνοι που δίνουν τις νίκες ή κάνουν τη λεγόμενη «βρώμικη» δουλειά σε αυτά τα παιχνίδια, είναι παίκτες που δεν πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις των φιλάθλων τις ημέρες πριν τις αναμετρήσεις. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τους 5 πιθανούς X - Factors του Final Four του Βελιγραδίου, οι οποίοι με την απόδοσή τους αναμένεται να κρίνουν τις τύχες των παιχνιδιών στη σέρβικη πρωτεύουσα.

Κρις Σίνγκλετον - Αναντολού Εφές

Δεν γινόταν να μην ξεκινήσουμε με ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη των περσινών πρωταθλητών Ευρώπης. Η Εφές έχει παίξει ένα από τα πιο όμορφα μπάσκετ τα τελευταία δύο χρόνια στην ήπειρο, όμως φέτος δεν είναι κρυφό, πως υπο - αποδίδει σε σχέση με το παρελθόν. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτού είναι η πτώση στην απόδοση του Κρις Σίνγκλετον. Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έχει βρεθεί φέτος σε ιστορικά χαμηλά, ειδικότερα σε πόντους και ριμπάουντ με 3.9 και 2.6 αντίστοιχα, σε δύο στατιστικές κατηγορίες που παραδοσιακά είναι από τις δυνατές του. Στον ημιτελικό η ομάδα του αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, που στις τάξεις του διαθέτει ένα από τα κορυφαία 4 της Ευρώπης, τον Σάσα Βεζένκοφ. Η 2 - way επιδραστικότητα του σε επιθέση και άμυνα θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των Τούρκων αν καταγράψει μία καλή εμφάνιση.

© Tolga Adanali / Getty Images

Τόμας Γουόκαπ - Ολυμπιακός

Το Final Four του Βελιγραδίου είναι ξεχωριστό για τους «ερυθρόλευκους» για παραπάνω από έναν λόγους. Εκτός του ότι πέρασαν 5 χρόνια από την τελευταία τους συμμετοχή, θα παλέψουν για το τρόπαιο σε ένα γήπεδο, που στην πλειοψηφία του θα έχει οπαδούς τους. Ένας από τους παίκτες, που έχει δεθεί πολύ με την κόκκινη κερκίδα, είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Ο MVP της σειράς πλέι - οφ με τη Μονακό έχει μπροστά του μία δύσκολη αποστολή, καθώς θα κληθεί να μαρκάρει έναν εκ των Μίσιτς ή Λάρκιν. Το καλύτερο δίδυμο γκαρντ στη διοργάνωση έχουν τη μερίδα του λέοντος στα συστήματα του Εργκίν Αταμάν και ο Αμερικανός του Ολυμπιακού πρέπει να βάλει στοπ στις ορέξεις τους για σκορ και δημιουργία. Παράλληλα αν καταφέρει να πιάσει και τα υψηλά στάνταρ των πλέι - οφ με 11.2 πόντους και 45% στο τρίποντο, τότε δίνει μια τεράστια έξτρα λύση στην επίθεση των «Πειραιωτών».

© Panagiotis Moschandreou / Getty Images

Μπράντον Ντέιβις - Μπαρτσελόνα

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα δώσουν ακόμα μία μεγάλη παράσταση στο ευρωπαϊκό κοινό σε ένα clasico, που εκτός από το γόητρο δίνει στον νικητή την ευκαιρία για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι «Μαδριλένοι» αποτελούν φόβητρο με τη γραμμή ψηλών που διαθέτουν, καθώς το δίδυμο Έντι Ταβάρεζ και Βενσάν Πουαριέ δύσκολα ματσάρεται. Ο Μπράντον Ντέιβις της Μπαρτσελόνα μπορεί να μη διανύει την καλύτερή του σεζόν, όμως έχει μπροστά του μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Να στήσει ένα τείχος μπροστά από το καλάθι της ομάδας του και παράλληλα να θυμίσει στον κόσμο το πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο, που διαθέτει. Σε περίπτωση που το πετύχει, τότε δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους «Μπλαουγκράνα» και κάνει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.  

© Rodolfo Molina / Getty Images

Σέρχιο Γιουλ - Ρεάλ Μαδρίτης 

Η «Βασίλισσα», με βάση με αυτά που αναφέραμε παραπάνω, διαθέτει μία πολύ ποιοτική γραμμή ψηλών, όμως τη φετινή σεζόν η γραμμή κοντών της έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Ο Τόμας Ερτέλ δεν κόλλησε στο σύνολο, όπως επιθυμούσε ο Πάμπλο Λάσο και έτσι ο κλήρος πέφτει για ακόμη μία φορά στις παλιοσειρές και συγκεκριμένα στον Σέρχιο Γιουλ. Ο 35χρονος μπαρουτοκαπνισμένος αρχηγός των «Μερένχες» ξέρει καλά από τις απαιτήσεις ενός Final Four, διότι έχει κατακτήσει 2 φορές τον τίτλο και έχει βγει MVP της σεζόν 2016- 2017. Σίγουρα η απόδοση του θα παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης και θα φανερώσει το αν η Ρεάλ Μαδρίτης έχει απαντήσεις απέναντι στο φαβορί της διοργάνωσης. 

© Sonia Canada / Getty Images

Τάιλερ Ντόρσεϊ - Ολυμπιακός 

Ο 26χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν αναμφίβολα ένας από τους πρωταγωνιστές για την ομάδα του στη ρέγκιουλαρ σίζον. Πολλοί εξέφρασαν την αγωνία τους για το πόσο σταθερός μπορεί να είναι ο Ντόρσεϊ σε μία τόσο απαιτητική λίγκα 34 αγωνιστικών με βάση πάντα την εικόνα που είχε στην προηγούμενη ομάδα του. Ο Αμερικανός απέδειξε πως δεν λογίζεται άδικα ως ένας από τους κορυφαίος σκόρερς της Ευρώπης και οδήγησε τον Ολυμπιακό με ασφάλεια στα πλέι - οφ. Εκεί δυσκολεύτηκε, διότι δεν είχε ακόμη την εμπειρία τέτοιων απαιτητικών παιχνιδιών. Ηρέμησε, το σταφ έπεσε πάνω του και αφού προσαρμόστηκε, οδήγησε την ομάδα του στο Final Four με 16 πόντους και μερικά πολύ κρίσιμα καλάθια στο καθοριστικό Game 5. Ο Ντόρσεϊ είχε ανάγκη εκμάθησης του τρόπου διαχείρισης  τέτοιων αναμετρήσεων και ίσως στον ημιτελικό βάλει το νερό στο αυλάκι για την ομάδα του κάνοντας μία ανάλογη εμφάνιση όπως αυτή με τη Μονακό στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς. 

Οι παραπάνω παίκτες ενδέχεται με την παρουσιά τους να κρίνουν ποια τροπαιοθήκη θα κοσμήσει για τα επόμενα χρόνια το κύπελλο της Ευρωλίγκας. Θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τους πρωταγωνιστές μέσα από τα κανάλια της Nova. Με 5 απεσταλμένους στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Novasports Prime από την Τετάρτη 18/5 έως και τo Σάββατο 21/5, θα μεταφέρει όλα όσα θα γίνουν στο Βελιγράδι μέσα από τις ειδικές εκπομπές «Playmakers» από το στούντιο της Κάντζας αλλά και μέσα από την ειδική ενότητα στο site και τα social media του novasports.gr. 

Μέσα από μια φαντασμαγορική εμπειρία θέασης, που περιλαμβάνει μεγάλες μπασκετικές συγκινήσεις, highlights με τις καλύτερες στιγμές τόσο της Ευρωλίγκα, όσο και του Ολυμπιακού η Nova ενημερώνει πρώτη  για τις τελευταίες εξελίξεις. Μαζί με αυτά έχουμε πρόσβαση σε συνεντεύξεις Τύπου, προπονήσεις ομάδων, ρεπορτάζ, live συνδέσεις, ειδικά αφιερώματα για τις ομάδες του Final Four και τις μεγάλες αναμετρήσεις των ημιτελικών καθώς και στιγμές από το παρελθόν θα δώσουν τον ρυθμό κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. 

Επίσης όλες οι εκπομπές Playmakers θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους Έλληνες μέσα από το Web TV και το YouTube.