Αθλητισμος

Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα

H Ρωσίδα που έκανε την τετραπλή περιστροφή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμίλα Βαλίεβα: Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η 15χρονη Ρωσίδα που έκανε την τετραπλή περιστροφή
Η Καμίλα Βαλίεβα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 © Twitter / Olympics

Καμίλα Βαλίεβα: Θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η 15χρονη Ρωσίδα που έκανε την τετραπλή περιστροφή.

Η ρωσική εφημερίδα, RBC, αποκάλυψε σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, ότι η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η εφημερίδα, ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τις πηγές της.

Η είδηση για την αθλήτρια, η οποία έγινε στο Πεκίνο η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε αργά το βράδυ, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του WADA, η Βαλίεβα ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων αθλητών. Πρόκειται για μία λίστα στην οποία ανήκουν όλοι οι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Η πλευρά της αθλήτριας έχει ξεκινήσει προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά της, ενώ είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους, δηλαδή το CAS, εάν αυτό χρειαστεί.

Kamila Valieva Lands Historic Quadruple Jump At Only 15 Years Old | 2022 Winter Olympics

Ποια είναι η Καμίλα Βαλίεβα

Η Βαλίεβα άρχισε να κάνει πατινάζ το 2009 στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, με προπονήτρια την Ξένια Ιβάνοβα και στη συνέχεια τη Μαρίνα Κουντριάβτσεβα.

Το Καζάν έχει παράδοση στο πατινάζ (και στο χόκεϊ επί πάγου): Τόσο η Αλίγια Μουσταφίνα (ολυμπιονίκης το 2012 και το 2016), όσο και ο Αλεξάντερ Φαντέγεφ και η Γεβγκένια Ταρασόβα ξεκίνησαν από κει.

Η Βαλίεβα τράβηξε τη διεθνή προσοχή στη σεζόν 2018-19 όταν το πρόγραμμά της με μουσική το «Spiegel im Spiegel» του Arvo Pärt θεωρήθηκε πρωτοποριακό.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 κατάφερε να γράψει ιστορία, αφού έκανε δύο τετραπλά άλματα, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Kamila Valieva - Spiegel im Spiegel / Allerdale Hall - Champions on Ice

Καμίλα Βαλίεβα Τι είναι η τριμεταζιδίνη και πού χρησιμοποιείται

Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η συγκεκριμένη ουσία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Ειδικότερα:

  • Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό.
  • Έναν χρόνο μετά, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από τον WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Η τριμεταζιδίνη περιέχεται σε φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει επαρκή τροφοδότηση της καρδιάς με αίμα.

Δημοσίευμα στο onmed αναφέρει: «Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες λόγω αθηροσκλήρωσης και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.

» Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος».

Η είδηση ότι η Καμίλα Βαλίεβα μετά τον θρίαμβό της στο καλλιτεχνικό πατινάζ ανιχνεύτηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ