Αθλητισμος

Τζος Καβάλο: Ο ποδοσφαιρικός κόσμος αγκαλιάζει το coming out του

Η ιστορία του μοναδικού εν ενεργεία ανοιχτά γκέι επαγγελματία ποδοσφαιριστή και η αποθέωσή του από Ιμπραΐμοβιτς και κορυφαίες ομάδες του πλανήτη

Γιάννης Μπελεσιώτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζος Καβάλο: O μοναδικός εν ενεργεία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που παραδέχτηκε ανοιχτά πως είναι γκέι, με ομάδες και παίκτες να βρίσκονται στο πλευρό του.

Ο Τζόσουα Καβάλο είναι το πρόσωπο των ημερών στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όντας ο πρώτος εν ενεργεία επαγγελματίας παίκτης που παραδέχεται ανοιχτά ότι είναι γκέι. Ο αριστερός μπακ της Adelaide United μέσω μίας δήλωσής του στα social media ανέφερε πως για πολλά χρόνια πάλευε με τη σεξουαλικότητα του και πλέον μετά από αυτή του την κίνηση, αισθάνεται ελεύθερος. Λίγες ώρες μετά, διάσημοι ποδοσφαιριστές και πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο, εκθείασαν τη γενναιότητα του και παράλληλα δήλωσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τη στήριξη προς το πρόσωπο του. 

Ο 21χρονος Αυστραλός ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στην Αδελαΐδα από τον Φεβρουάριο του 2021. Γεννήθηκε το 1999 και εκτός από την αυστραλιανή καταγωγή, έχει οικογενειακές ρίζες και από την Μάλτα. Έχει προλάβει να αγωνιστεί 28 φορές με τα χρώματα της ομάδας του, με τις δύο να είναι στο κύπελλο. Το πρωτάθλημα που αγωνίζεται δεν είναι και από τα πιο γνωστά. Αυτό άλλαξε μέσα στην εβδομάδα, με  τον ίδιο να αποτελεί έμπνευση για όλους όσους υποστηρίζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές και το προνόμιο του είναι πως όλοι μπορούν να παίξουν. Δεν έχει σημασία τι υπόβαθρο έχεις, αρκεί να το θέλεις πολύ. Μεταξύ όσων το αγαπάνε και το όνειρο τους είναι να αγωνιστούν με τη φανέλα της ομάδας από τη γειτονιά τους, δεν τους χωρίζει στη πραγματικότητα τίποτα. «Μεγαλώνοντας κρυβόμουν και φοβόμουν πως θα ήμουν ντροπιασμένος. Μεγάλωσα και ο δρόμος του ποδοσφαίρου δεν είχε ποτέ επαφή με το μονοπάτι των γκέι...» ανέφερε στη δήλωση του ο Κάβαλο και είναι μια αλήθεια πως τα τελευταία τρίαντα χρόνια το άθλημα έκανε πολλά βήματα μπροστά.

Το 1990 ο Τζάστιν Φασάνου μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του. Αποτελούσε μεταγραφή ρεκόρ για την Νότινγχαμ Φόρεστ. Ήταν σε τοπ φόρμα όταν παραδέχτηκε πως είναι γκέι μέσω της εφημερίδας Sun και έκτοτε δεν έβρισκε συμβόλαιο σε καμία ομάδα. Μέσα σε αυτούς που του γύρισαν την πλάτη ήταν η οικογένειά του και πιο συγκεκριμένα ο αδερφός του Τζον. 

Η αποδοχή και η υποστήριξη που χαίρει ο Αυστραλός Τζόσουα Καβάλο από τον ποδοσφαιρικό πλανήτη αφήνει πολλές ελπίδες για το μέλλον και πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο σε θέματα κοινωνικής αποδοχής ή ισότητας. Ποδοσφαιριστές τεράστιου βεληνεκούς όπως οι Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, Ραφαέλ Βαράν και Μάρκους Ράσφορντ τάχθηκαν υπέρ του ποδοσφαιριστή, απλώνοντας μια τεράστια αγκαλιά σε όσους αισθάνονται μόνοι και δείχνοντας πως όλοι μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Κανείς δεν γίνεται να μένει απ΄έξω για οποιοδήποτε λόγο. 

 

Την ίδια ώρα μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δείξανε και αυτοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ότι είναι δίπλα στον Καβάλο με τον δικό τους τρόπο. Ομάδες από τα πιο γνωστά πρωταθλήματα της ηπείρου και με εκατομμύρια οπαδούς εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το θάρρος του 21χρονου. Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Άντρελεχτ και Μπαρτσελόνα έκαναν την αφιέρωση τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. 

Το ποδόσφαιρο βέβαια δεν ξεκινάει και τελειώνει στις μεγάλες κατηγορίες. Υπάρχουν χιλιάδες ποδοσφαιριστές που ζούνε και βιοπορίζονται από αυτό σε μικρότερες ομάδες και κατηγορίες. Μία τέτοια περίπτωση είναι και εκείνη του Ματ Μόρτον, ο οποίος αγωνίζεται με την ομάδα της Τέλεφορντ. Για πολλά χρόνια φοβόταν τις αντιδράσεις που μπορούσε να προκαλέσει ένα coming out για παίκτη στις μικρότερες divisions της Αγγλίας όμως όπως λέει και ο ίδιος «ακόμα και οι πιο σκληροί μου αντίπαλοι με σεβάστηκαν και με χειροκρότησαν».

Η αρχή που έκανε ο Τζος Καβάλο αποτελεί σημαντικό βήμα στην εξάλειψη των διακρίσεων στον αθλητισμό, αφήνοντας μάλιστα ρατσιστικές συμπεριφορές στο παρελθόν ή το περιθώριο.