Αθλητισμος

Οι Γάλλοι που… βομβάρδισαν την Αγγλία

Ποιος βρίσκεται στην κορυφή;

Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

20 Γάλλοι που έκαναν σπουδαία καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκόραραν ανελέητα στην Premier League.

Οι Γάλλοι έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Ιδιαίτερα ο Αρσέν Βενγκέρ και η δική του Άρσεναλ έδειξαν τον δρόμο σε μία αγορά, που τουλάχιστον παλαιότερα, κόστιζε πολύ λιγότερο από την αγγλική και οι παίκτες της είχαν μεγαλύτερη ποιότητα από τους Βρετανούς. Κάπως έτσι σε αυτό το άρθρο είπαμε να κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα στους κορυφαίους Γάλλους σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ.

Πριν προχωρήσουμε στη λίστα που έχουμε ετοιμάσει να αναφέρουμε ότι οι παίκτες του Στοιχήματος και του Live Casino έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν καθώς το Νομοσχέδιο για τα Τυχερά Παιχνίδια που πέρασε από τη Βουλή πριν λίγο καιρό δίνει την ευκαιρία σε Νέες Στοιχηματικές Εταιρείες να παρέχουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Δείτε ποιες είναι κάνοντας κλικ στο λινκ πιο πάνω.

Το ΤΟΠ-20 έχει ονόματα που σίγουρα υποπτεύεστε, αλλά και όλα που ίσως και να έχετε ήδη ξεχάσει ότι κάποτε πέρασαν από το Νησί. Ας τους δούμε λοιπόν σε αντίστροφη μέτρηση από το νούμερο 20 στο νούμερο 1!

20. Λοράν Ρομπέρ: 23 γκολ
Ήταν σημείο αναφοράς για τη Νιούκασλ από το 2000 ως και το 2006. Θα μπορούσε να κάνει πάντως ακόμη μεγαλύτερη καριέρα.

19. Γουιλιάμ Γκαλάς: 25 γκολ
Μεγάλη καριέρα στην Τσέλσι. Εκεί έκανε τη διαφορά και πέτυχε τα περισσότερα από τα 25 γκολ του. Ακολούθησε η Άρσεναλ και μετά η μισητή Τότεναμ. Έπαιξε και στις τρεις μεγάλες ομάδες του Λονδίνου.

18. Γιοάν Καμπάιγ: 26 γκολ
Συστήθηκε στην Αγγλία με τη φανέλα της Νιούκασλ, ενώ τον είδαμε αργότερα και με αυτήν της Κρίσταλ Πάλας. Στις καρακάξες όμως ήταν που έκανε τις καλύτερες του εμφανίσεις και όχι στους Λονδρέζους.

17. Σαρλς Ενζογκμπιά: 28 γκολ
Νιούκασλ, Γουίγκαν και Βίλα. Στη δεύτερη ήταν που έπαιξε την καλύτερη μπάλα. Βιρτουόζος ακραίος, δίχως όμως πολύ ουσία, δεν έφτασε εκεί που θα μπορούσε.

16. Λοΐκ Ρεμί: 28 γκολ
ΚΠΡ, Νιούκασλ, Τσέλσι, Πάλας, πουθενά δεν μπόρεσε να παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Πιο παραγωγικός ήταν με την Τσέλσι.

15. Πολ Πογκμπά: 28 γκολ
Σίγουρα θα αναρριχηθεί στη λίστα. Ο άσος της Γιουνάιτεντ αν παίξει σύμφωνα με αυτό που μπορεί είναι ίσως ο καλύτερος κεντρικός μέσος στον κόσμο.

14. Σιλβέν Βιλτόρ: 31 γκολ
Ένα από τα πολλά παιδιά του Βενγκέρ σε αυτή τη λίστα. Έπαιξε σχεδόν 100 ματς Πρέμιερ Λιγκ για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο τερμάτων. Καθόλου άσχημα.

13. Πατρίκ Βιεϊρά: 31 γκολ
Ο μεγάλος αρχηγός του αήττητου πρωταθλήματος. Αμυντικός χαφ, ηγέτης, πρόσθεσε και 31 γκολ στη μεγάλη του καριέρα με τη φανέλα της Άρσεναλ.

12. Τζιμπρίλ Σισέ: 32 γκολ
Αν δεν είχε τους τραυματισμούς! Τεράστιος παίκτης, πήγε με προσδοκίες στη Λίβερπουλ, δεν τις δικαίωσε, έπαιξε επίσης στη Σάντερλαντ και μετά τον Παναθηναϊκό και στην ΚΠΡ.

11. Φλοράν Μαλουντά: 35 γκολ
Εξαιρετικός μέσος, έκανε μεγάλες χρονιές με την Τσέλσι. Οι μπλε ήταν ο μόνος σύλλογος με τον οποίο έπαιξε μπάλα στο Νησί.

10. Σαμίρ Νασρί: 36 γκολ
Σφραγίδα Βενγκέρ κι εδώ. Πήραν γρήγορα τα μυαλά του αέρα. Δεν πέτυχε ποτέ στη Σίτι, ούτε και στη Γουέστ Χαμ αργότερα.

9. Στιντ Μαλμπράνκ: 39 γκολ
Ιδιόρρυθμος, αλλά παικταράς. Στη Φούλαμ έκανε αίσθηση, στην Τότεναμ απέτυχε, όταν πήγε στη Σάντερλαντ είχε πάρει ήδη την κατιούσα.

8. Αλεξάντρ Λακαζέτ: 40 γκολ
Κι αυτός όπως ο Πογκμπά μπορεί να ανέβει στη λίστα. Περίμενε πιο πολλά από αυτόν η Άρσεναλ, τον έχει τραβήξει η γενικότερη μετριότητα των κανονιέρηδων.

7. Αντονί Μαρσιάλ: 55 γκολ
Από το 2015 στη Γιουνάιτεντ. Πολλές φορές έχει βρεθεί κοντά στην έξοδο. Αδιαμφισβήτητη αξία, δεν έχει κάνει όμως την έκρηξη.

6. Ρομπέρ Πιρές: 63 γκολ
Αρτίστας της μπάλας. Ο Βενγκέρ έχει βάλει ακόμη μία υπογραφή σε μία τεράστια μεταγραφή για την Άρσεναλ.

5. Ερίκ Καντονά: 70 γκολ
Έκανε όργια στη Λιντς, άλλαξε την ιστορία της Γιουνάιτεντ. Ο επιδραστικότατος και ανυπέρβλητος King Eric. O βασιλιάς Έρικ, ο Καντονά.

4. Λουίς Σαχά: 84 γκολ
Δανεικός από τη Μετς στη Νιούκασλ, τον αρπάζει η Φούλαμ και βγάζει μάτια. Στη Γιουνάιτεντ όμως δεν μπόρεσε κι ας τον πίστευε ο Σερ Άλεξ. Ακολούθησαν ανεπιτυχώς οι Έβερτον, Τότεναμ, Σάντερλαντ.

3. Ολιβιέ Ζιρού: 90 γκολ
Τεράστια πάστα σκόρερ. Μέχρι και γκολ-σκορπιό είδαμε από αυτόν. Ο Ζιρού ήταν εξαιρετικός στην Άρσεναλ, δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στην Τσέλσι, πήρε όμως μαζί της ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Καθόλου άσχημα.

2. Νικολά Ανελκά: 126 γκολ
O Βενγκέρ τον καθιέρωσε ως μεγάλο παίκτη. Αφού έφυγε για Ρεάλ και Παρί επέστρεψε στο Νησί ως δανεικός στη Λίβερπουλ. Δεν τα πήγε καλά εκεί. Κατόπιν έπαιξε σε Μάντσεστερ Σίτι, Μπόλτον, Τσέλσι και Γουέστ Μπρομ.

1. Τιερί Ανρί: 176 γκολ
Φόρος τιμής στον τεράστιο Τιερί Ανρί. Παίκτης μύθος για την Άρσεναλ. Ο Βενγκέρ τον πήρε ως αποτυχημένο από τη Γιουβέντους και αυτός σάρωσε τα πάντα με τη φανέλα των κανονιέρηδων. Συγκλονιστικός σε μεγάλα παιχνίδια, ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν έφυγε δεν μπόρεσε να πιάσει ποτέ στην Μπαρτσελόνα και μετά το MLS, επέστρεψε για να κλείσει την καριέρα του στη μεγάλη του αγάπη, την Άρσεναλ, για τέσσερα παιχνίδια.