Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: Ένα χαστούκι για «ενθάρρυνση»

Προπονητής χαστουκίζει δημοσίως Γερμανίδα αθλήτρια του τζούντο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο προπονητής Claudiu Pusa χαστούκισε την αθλήτρια του τζούντο Martyna Trajdos
Ο προπονητής Claudiu Pusa χαστούκισε την αθλήτρια του τζούντο Martyna Trajdos © 7SPORT

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο προπονητής Claudiu Pusa χαστούκισε την αθλήτρια του τζούντο Martyna Trajdos - Ο λόγος που το έκανε και η αντίδραση της Ομοσπονδίας.

Την περασμένη Τρίτη ο Γερμανός προπονητής Claudiu Pusa βούτηξε την αθλήτρια του τζούντο Martyna Trajdos, την ταρακούνησε και της έδωσε ένα γερό χαστούκι. Η Γερμανίδα  επρόκειτο να αντιμετωπίσει στην κατηγορία κάτω των 63 κιλών την Ουγγαρέζα Szofi Özbas στους φετινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο: η συμπεριφορά του Claudiu Pusa, εκτός του ότι δυσαρέστησε την Ομοσπονδία του τζούντο, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα − η Trajdos αποκλείστηκε.

UNE ENFANCE de Philippe Claudel

Oι εικόνες της δήθεν παιδαγωγικής βίας προκάλεσαν σχόλια στο Twitter και η Ομοσπονδία εξέδωσε επίσημη δήλωση στην οποία χαρακτήρισε τη στάση του 54χρονου Pusa «ηθικώς απαράδεκτη και αταίριαστη με το δημοφιλές άθλημα στο οποίο συναγωνίζονται 128 χώρες». Από την πλευρά της ωστόσο, η Trajdos δικαιολόγησε τον προπονητή της λέγοντας ότι το χαστούκι ήταν «μια προτροπή, ένα λάκτισμα, για τη νίκη. Ο προπονητής μου κάνει ό,τι πρέπει για να με ωθήσει σε όλο και καλύτερες επιδόσεις.» Μετά τον αποκλεισμό της, η Trajdos πρόσθεσε ότι ίσως ο Pusa δεν ήταν «αρκετά σκληρός» απέναντί της. «Χρειάζομαι γερό σπρώξιμο για να πάρω φωτιά!», είπε. H αντίδραση αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον αυταρχισμό που συνοδεύει τις προπονήσεις και για τη σαδομαζοχιστική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των προπονητών, κυρίως ανδρών, και των αθλητριών. 

Η πολωνικής καταγωγής 32χρονη Martyna Trajdos, παρά τη σκληρή προπόνηση του Cladiu Pusa, ο οποίος την ανέλαβε από το 2016, δεν έχει ακόμα σημειώσει νίκες στους Ολυμπιακούς. Το 2016  στο Ρίο ντε Τζανέιρο ηττήθηκε από τη Βραζιλιάνα Mariana Silva και φέτος από τη 20χρονη Szofi Özbas η οποία ηττήθηκε με τη σειρά της από την 26χρονη Ιταλίδα Maria Centracchio. Η Maria Centracchio κατέληξε τρίτη στο βάθρο του τζούντο.

Ο Claudiu Pusa κατάγεται από τη Ρουμανία και έχει στο ενεργητικό του μια καταπληκτική γερμανική ομάδα νέων που κέρδισαν πάνω από 20 διεθνή βραβεία: ανάμεσα στις φερέλπιδες αθλήτριες του τζούντο είναι είναι η Pauline Starke και η Anna-Maria Wagner, η οποία φέτος κέρδισε χάλκινο μετά την αναμέτρησή της με την Κουβανέζα Kaliema Antomarchi. Ο Pusa θεωρεί το «ταρακούνημα» και το χαστούκι μέρος μιας τελετουργίας που ενθαρρύνει τις αθλήτριες να κατακτήσουν τη νίκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ