Αθλητισμος

Euro 2021: Οι 10 must watch ποδοσφαιριστές της διοργάνωσης

Η «χρυσή» λίστα των παικτών που θα μαγνητίσουν τα βλέμματα όλων

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο © EPA

Το Euro είναι προ των πυλών και πριν ακόμα ξεκινήσει έχουν ξεχωρίσει οι παίκτες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κοινού.

Δεινοί σκόρερ, κορυφαίοι playmakers, ηγέτες των μετόπισθεν. Το Euro είναι έτοιμο να ξεκινήσει και υπόσχεται στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ευρώπης - και όχι μόνο - μία πλειάδα από τέτοιους παίκτες. Είναι οι «must watch» θα έλεγε κανείς, που έχουν συνηθίσει να ξεχωρίζουν ούτως ή άλλως με τις ομάδες τους και αναμένεται να κάνουν το ίδιο και στην φετινή διοργάνωση.

Φαβορί και αουτσάιντερ της διοργάνωσης διαθέτουν τους δικούς τους πρωταγωνιστές που από την έναρξη ως τη λήξη του Euro θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όσων το παρακολουθήσουν αλλά και των αντιπάλων τους στο χορτάρι.

Οι top-10 must watch ποδοσφαιριστές του Euro

1. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία)

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι © EPA

Ο κορυφαίος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα και όλης της Ευρώπης για φέτος, φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο της Πολωνίας και είναι έτοιμος να κουβαλήσει στις πλάτες του την εθνική ομάδα της χώρας του όσο το δυνατόν μακρύτερα στη διοργάνωση.

Ο «Λέβα» έκανε πράγματα και θαύματα τη φετινή σεζόν με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, κατέρριψε το θρυλικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ και όλοι αναμένουν να δουν τις επιδόσεις του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

2. Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο © EPA

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις όταν αναφέρεται κάπου το όνομα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών και το φετινό Euro ενδεχομένως αποτελέσει μία από τις τελευταίες διοργανώσεις που θα συμμετέχει στην καριέρα του με το εθνόσημο στο στήθος.

Προέρχεται από μία -ακόμα- εξαιρετική σεζόν με τη Γιουβέντους, παρά το γεγονός ότι δεν συνοδεύθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η «Βέκια Σινιόρα» περιορίστηκε μετά από πολλά χρόνια μόλις στο Κόπα Ιτάλια, με τον Κριστιάνο, ωστόσο, να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας τη φετινή σεζόν. Σε 33 αγώνες πρωταθλήματος, ο «CR7» μέτρησε 29 γκολ και 3 ασίστ και όπως όλα δείχνουν θα παίξει εξέχουσας σημασίας ρόλο στην υπεράσπιση του τίτλου από την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.

3. Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία)

Ο Κιλιάν Εμπαπέ
Ο Κιλιάν Εμπαπέ © EPA

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ο σούπερ σταρ που όλοι περιμένουν να δουν στο Euro, κυρίως λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, που κατέκτησε η Γαλλία το 2018.

Ο Εμπαπέ είχε ξεχωρίσει με τη φανέλα των «τρικολόρ» και έκτοτε πραγματοποιεί εξαιρετικές σεζόν σε συλλογικό επίπεδο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Φυσικά, το ρόστερ των «πετεινών» είναι γεμάτο αστέρια όπως ο Καντέ, ο Πογκμπά, ο Γκριεζμάν και πολλοί άλλοι αλλά αναμφίβολα ο Εμπαπέ θα είναι εκείνος που θα αποτελέσει το κύριο «όπλο» στη φαρέτρα του Ντεσάν.

4. Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο)

Ο Ρομέλου Λουκάκου
Ο Ρομέλου Λουκάκου © EPA

Ο άνθρωπος-γκολ πίσω από την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας από την Ίντερ τη φετινή χρονιά. Ο Ρομέλου Λουκάκου ήταν ο παίκτης που συνέβαλε τα μέγιστα στην διακοπή της κυριαρχίας της Γιουβέντους στο ιταλικό πρωτάθλημα μετά από περίπου μία δεκαετία, φέρνοντας στο Μιλάνο το πολυπόθητο τρόπαιο.

Αποτελεί τον βασικό πυλώνα της επίθεσης της εθνικής ομάδας του Βελγίου, η οποία βρίσκεται στο Νο.1 των ranking της FIFA και επιθυμεί διακαώς να επιβεβαιώσει αυτήν της την ανωτερότητα με την κατάκτηση μίας διοργάνωσης. Φυσικά, ο Λουκάκου έχει ισάξιους συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια αλλά αν μη τι άλλο είναι ένας must watch παίκτης αν αναλογιστεί κανείς τη φοβερή σεζόν που έκανε φέτος.

5. Ζεράρ Μορένο (Ισπανία)

Ο Ζεράρ Μορένο
Ο Ζεράρ Μορένο © EPA

Πρόκειται για μία αρκετά ιδιάζουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή. Ο Μορένο δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσεξαν την ύπαρξή του μόλις φέτος, λόγω της κατάκτησης του Γιουρόπα Λιγκ από τη Βιγιαρεάλ. Ήδη από την Εσπανιόλ έδειχνε πως έχει ιδιαίτερη επαφή με τα δίχτυα, κάτι που έχει επιβεβαιώσει τις δύο από τις τρεις τελευταίες χρονιές (απ' όταν αποκτήθηκε από τη Βιγιαρεάλ). Δεκαοχτώ γκολ σε 35 συμμετοχές πέρυσι, 23 τέρματα σε 33 αγώνες πρωταθλήματος φέτος (30 συνολικά). 

Οι εξαιρετικές του επιδόσεις δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τον Λουίς Ενρίκε, ο οποίος τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας για το Euro. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ο Μορένο μετρά μόλις 11 συμμετοχές τα τελευταία δύο χρόνια -τα καλύτερα της μέχρι τώρα καριέρας του- έχοντας σημειώσει μάλιστα πέντε τέρματα. Σε μία επιθετική γραμμή που προβληματίζει ιδιαίτερα για την συνοχή της, ο Μορένο σίγουρα θα δώσει σε αρκετές περιπτώσεις τη λύση για την Ισπανία.

6. Σερζ Γκνάμπρι (Γερμανία)

Ο Σερζ Γκνάμπρι
Ο Σερζ Γκνάμπρι © EPA

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια η εθνική Γερμανίας. Εκρηκτικός, εξαιρετικός χειριστής της μπάλας και με τακτική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, ο Σερζ Γκνάμπρι αποτελεί έναν εκ των βαρομέτρων της «νατσιονάλμανσαφτ» για το φετινό Euro. 

Ο Λεβ τον εμπιστεύεται και παρά τη πληθώρα λύσεων που έχει στη διάθεσή του, η θέση του Γκνάμπρι είναι αδιαπραγμάτευτη στη βασική ενδεκάδα των «πάντσερ». Είναι ένας εκ των φυσικών ηγετών της ομάδας και αυτών που θα πάρουν στους ώμους τους την ευθύνη την κρίσιμη ώρα. Και αυτή η ώρα θα έρθει σίγουρα, αν υπολογίσει κανείς πως η Γερμανία βρίσκεται στον δυσκολότερο όμιλο της διοργάνωσης με Γαλλία, Πορτογαλία (πρωταθλήτριες κόσμου και Ευρώπης) και Ουγγαρία.

7. Μέμφις Ντεπάι (Ολλανδία)

Ο Μέμφις Ντεπάι
Ο Μέμφις Ντεπάι © EPA

Ο «σωτήρας» της Λιόν τα τελευταία χρόνια. Ειδικά τη φετινή σεζόν, ο Ντεπάι ήταν το μεγαλύτερο και κυριότερο στήριγμα των «λιονέ» που τους επέτρεψε να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την φετινή απουσία τους. Τη σεζόν που διανύσαμε, ο Ολλανδός αστέρας έκανε την καλύτερη χρονιά των τελευταίων επτά ετών. Σε 37 αγώνες πρωταθλήματος, ο Ντεπάι βρήκε δίχτυα είκοσι φορές ενώ μοίρασε και 12 ασίστ.

Μαζί με τον επίσης εντυπωσιακό φέτος, Βουτ Βέγχορστ, θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της επιθετικής γραμμής της εθνικής Ολλανδίας, στην προσπάθειά της να επιστρέψει στις διακρίσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

8. Φιλ Φόντεν (Αγγλία)

Ο Φιλ Φόντεν
Ο Φιλ Φόντεν © EPA

Μαζί με τον Σάντσο αποτελούν τα next big things της εθνικής Αγγλίας. Ο Φόντεν αναδείχθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα και πολύ γρήγορα πήρε φανέλα βασικού -και αναντικατάστατου- από τον Ισπανό τεχνικό. Είναι γρήγορος, διαθέτει εξαιρετικό τελείωμα ενώ καταφέρνει και διαβάζει σωστά το παιχνίδι, κάτι που του επιτρέπει να κινηθεί με περίσσια άνεση στο γήπεδο.

Η επίθεση της Αγγλίας είναι γεμάτη αστέρια και λύσεις, σε σημείο που δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στον Σάουθγκεϊτ για το rotation και για το ποιους παίκτες θα επιλέξει ως βασικούς σε κάθε παιχνίδι. Ο Φόντεν βλέπει τους Στέρλινγκ και Ράσφορντ να διεκδικούν τη θέση του, κάτι που ενδεχομένως επιφέρει τη χρήση του σε διαφορετικό σημείο του σχήματος.

9. Χάρις Σεφέροβιτς (Ελβετία)

Ο Χάρις Σεφέροβιτς
Ο Χάρις Σεφέροβιτς © EPA

Ένα από τα πιο αξιόλογα φορ της διοργάνωσης παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει το «βαρύ όνομα» άλλων επιθετικών όπως ο Λεβαντόφσκι ή ο Κέιν. Τη φετινή σεζόν πρωταγωνίστησε με τη Μπενφίκα πετυχαίνοντας 22 γκολ και 7 ασίστ σε συνολικά 31 αγώνες.

Μαζί με τον Εμπολό και τον Σακίρι αναμένεται να είναι οι βασικές επιθετικές επιλογές του Πέτκοβιτς στους αγώνες της Ελβετίας, η οποία θα δώσει τη δική της «μάχη» για να πάρει ένα από τα εισιτήρια για την επόμενη φάση του θεσμού κόντρα σε Ουαλία, Ιταλία και Τουρκία.

10. Γκάρεθ Μπέιλ (Ουαλία)

Ο Γκάρεθ Μπέιλ
Ο Γκάρεθ Μπέιλ © EPA

Ο Ουαλός αστέρας της Τότεναμ μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας στη Μαδρίτη και τη Ρεάλ, επέστρεψε στα γήπεδα, πήρε χρόνο συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ και είναι έτοιμος να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο φετινό Euro.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο εμπιστεύθηκε τον Γκάρεθ Μπέιλ και είδε στο πρόσωπό του τον παίκτη που μεγαλουργούσε τα χρόνια της θητείας του στους «μερέγχες». Στο Λονδίνο, ο Μπέιλ αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια σημειώνοντας 10 τέρματα και όλοι αναμένουν να δουν αν θα θυμηθεί τον παλιό, καλό του εαυτό στη διοργάνωση προκειμένου να βοηθήσει την εθνική του ομάδα να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω.

Honorable Mentions: Όπως είναι προφανές, η λίστα αυτή δεν θα ήταν εφικτό να περιλαμβάνει μόνο 10 παίκτες. Το Euro είναι μαζί με το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Copa America ένα ποδοσφαιρικό «πάρτι» που παρελαύνουν τεράστια αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Άξιοι αναφοράς, λοιπόν, είναι και οι Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Εντέν Αζάρ, Βουτ Βόγκχορστ, Μπρούνο Φερνάντες, Τιάγκο Αλκάνταρα, Τόμας Σούτσεκ, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Χάρι Κέιν και Τζαντόν Σάντσο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ