Αθλητισμος

Παιδιά - Θαύματα του ποδοσφαίρου: Τι έκαναν μετά τα 19;

5 σταρ που έλαμψαν στις διοργανώσεις των μικρών εθνικών

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_ninis-ellad.jpg

Φερνάντο Τόρες, Αλμπέρτο Ακουιλάνι, Σωτήρης Νίνης, Γκαέλ Κακουτά, Ζεράρδ Ντεουλοφέου: Τι έκαναν οι σταρ των μικρών εθνικών όταν ενηλικιώθηκαν;

Η ερώτηση είναι απλή και προκύπτει από τα διεθνή ποδοσφαιρικά τουρνουά Νέων. Σκεφτείτε μόνο ότι κάποτε ο Φερνάντο Τόρες και ο Σωτήρης Νίνης ήταν στην ίδια αφετηρία, καθώς είχαν αναδειχθεί οι κορυφαίοι παίκτες σε δύο διαφορετικά EURO νέων. Τώρα που είπαμε… EURO, η φετινή διοργάνωση αναμένεται συναρπαστική. Ήδη στην εφαρμογή της bet365 βρίσκετε στοιχήματα για το νικητή, τους ομίλους κ.α.!

Στο θέμα μας όμως πάλι… Εν ολίγοις, κάποιοι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές έγιναν γρήγορα άντρες και αγωνίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο. Ορισμένοι πάλι, πέρασαν και δεν ακούμπησαν, γιατί έμειναν για πάντα έφηβοι σε νοοτροπία και εξέλιξη. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

2002: Φερνάντο Τόρες
Ίσως ο κορυφαίος από τους 18άρηδες της εποχής του, καθώς πήρε το πρωτάθλημα και το εισιτήριο με την Ατλέτικο από τη Σεγκούντα στην Πριμέρα, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών. Από την αγαπημένη του Ατλέτικο βρέθηκε στη Λίβερπουλ, που ήταν η δεύτερη αγαπημένη του, ενώ με το ποσό των 50 εκατ. λιρών μετακόμισε έπειτα από τριάμιση χρόνια στο «Ανφιλντ» στην Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ξαναγύρισε στην Ατλέτικο και πριν αποσυρθεί το 2019 από την ενεργό δράση, φόρεσε για λίγο τη φανέλα της ιαπωνικής Σαγκάν Τόσου. Με 110 συμμετοχές στην εθνική Ισπανίας και 38 γκολ είχε μια γεμάτη καριέρα κατακτώντας δύο Euro, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, 2 Γιουρόπα Λιγκ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα κύπελλο Αγγλίας αλλά κανένα πρωτάθλημα.

2003: Αλμπέρτο Ακουιλάνι
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού κάτω των 19 ετών που έγινε στο Λιχτενστάιν το 2003, χρειάστηκε να περάσει για ένα φεγγάρι δανεικός από την Τριεστίνα, ώσπου να «ψηθεί» και να γίνει ένας ώριμος χαφ δίπλα στον Ντανιέλε Ντε Ρόσι της Ρόμα. Από τους πιο άτυχους ποδοσφαιριστές της τελευταίας 20ετίας διότι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν μπόρεσε να έχει την εξέλιξη και την καριέρα που θα επιθυμούσε. Ωστόσο, πρόλαβε να παίξει σε ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους, η Μίλαν και η Φιορεντίνα. Κατέκτησε δύο κύπελλα Ιταλίας με τη Ρόμα, ενώ στην εθνική αγωνίστηκε 38 φορές και σημείωσε 5 γκολ.

2007: Σωτήρης Νίνης
Ο 31χρονος ποδοσφαιριστής του Βόλου είχε κάνει τρομερή αίσθηση με την παρουσία του σε ηλικία 16 ετών με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όταν ο Βίκτορ Μουνιόθ τον έριξε για πρώτη φορά στα βαθιά. Ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Euro U19 το 2007 και το ισπανικό περιοδικό «Don Balon» τον είχε εντάξει ένα χρόνο αργότερα στους 100 πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Πέρα από το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2009-10, ο Νίνης κατάφερε να αγωνιστεί 33 φορές στην εθνική ομάδα και να σκοράρει 3 φορές. Αγωνίστηκε στην Πάρμα και σε κάποιους βελγικούς συλλόγους μέχρι να φτάσει σήμερα να παίζει στον Βόλο.

2010: Γκαέλ Κακουτά
Αλλος ένας ποδοσφαιριστής που υποσχέθηκε πολλά αλλά δεν πέτυχε επί της ουσίας τίποτα. Βρέθηκε από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία από τη Λανς στην Τσέλσι, δίχως να στεριώσει ποτέ στο δυτικό Λονδίνο. Φούλαμ, Ντιζόν, Μπόλτον, Φίτεσε, Λάτσιο, Βαγιεκάνο, Σεβίλλη, Χεμπέι, Λα Κορούνια, Αμιάν, Βαγιεκάνο, ξανά Αμιάν και τώρα δανεικός στη Λανς. Πολλά χιλιόμετρα, πολύς ντόρος, για το τίποτα. Επαιξε σε όλες τις εθνικές ομάδες της Γαλλίας εκτός από την ανδρών. Γι’ αυτό δέχτηκε να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Κονγκό.

2012: Ζεράρδ Ντεουλοφέου
Πήρε δύο Euro κάτω των 19 ετών, καθώς είχε καθοριστική συμμετοχή και σε εκείνο του 2011. Ακόμη περιμένουμε να γίνει το επόμενο σημείο αναφοράς της Μπαρτσελόνα, από την οποία έφυγε κάποια στιγμή για να πάρει παιχνίδια και εμπειρίες από την Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Εβερτον. Κάπου εκεί έχασε το δρόμο του και έχοντας περάσει από αρκετές ομάδες, βρίσκεται σήμερα σε ηλικία 27 ετών στην Ουντινέζε, με την οποία έκανε 2 συμμετοχές στη Σέριε Α και πέτυχε 1 γκολ. Στην εθνική Ισπανίας έχει αγωνιστεί 4 φορές και έχει σημειώσει 1 γκολ. Ένα Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη και ένα πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα είναι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει αλλά χωρίς να έχει ιδιαίτερη συμμετοχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ