Αθλητισμος

Champions League: Ένας τελικός-σκάκι ανάμεσα σε δύο grandmasters

Τούχελ και Γκουαρντιόλα είναι έτοιμοι για μία ακόμα παρτίδα σκάκι με στόχο το στέμμα του αντίπαλου βασιλιά

Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι έρχονται αντιμέτωποι στον τελικό του Champions League και οι Τούχελ-Γκουαρντιόλα αναμένεται να δώσουν ακόμα μία σκακιστική μάχη.

Η ώρα του μεγάλου τελικού του Champions League έχει φτάσει. Τσέλσι εναντίον Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Τσέλσι σε ένα παιχνίδι χωρίς σαφή φαβορί και αουτσάιντερ. Ένας τελικός που προμηνύεται άκρως ενδιαφέρων και απρόβλεπτος μεταξύ δύο ομάδων που διψούν να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης. Μία κορυφή που η Τσέλσι έχει χρόνια να γευτεί και η Σίτι «κυνηγά» αλλά δεν κατακτά ποτέ.

Ο προπονητής της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ και ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα © EPA

Η προϊστορία δείχνει νικητή τον Τούχελ

Σαφώς οι αριθμοί δεν παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά αν έπαιζαν, ο Γερμανός τεχνικός της Τσέλσι θα είχε το προβάδισμα. Έχει αγωνιστεί ήδη δύο φορές κόντρα στον Γκουαρντιόλα και του έχει πάρει και τις δύο φορές τη νίκη μέσα από τα χέρια του.

Διάβασε το παιχνίδι του Ισπανού, προσάρμοσε την Τσέλσι όπως έπρεπε και κατάφερε να περιορίσει τόσο την επιθετική της γραμμή όσο και τα «γρανάζια» του κέντρου της, μονοπωλώντας την κυκλοφορία σε ζωτικά σημεία του γηπέδου.

Φυσικά, πλέον, ο Γκουαρντιόλα είναι υποψιασμένος. Έχει δει πώς φέρεται ο Τόμας Τούχελ στη διάρκεια του αγώνα, πώς κινούνται οι παίκτες του στο χορτάρι και θα εκμεταλλευτεί την ισχύ, τη χημεία και την εμπειρία της ομάδας του. Αν μη τι άλλο, η Τσέλσι του Τούχελ μπορεί να είναι μία ομάδα ικανή για όλα –και το έχει αποδείξει- αλλά ο Γκουαρντιόλα δεν είναι συνηθισμένος να πέφτει σε παγίδες.

Ο προπονητής της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ και ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα © EPA

Η «φόρμουλα» της επιτυχίας του Γκουαρντιόλα

Αν υφίστατο κάποια αντιστοιχία με το δημιούργημα των Ουντερζό και Γκοσινί, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο δρυίδης Πανοραμίξ. Εκείνος που περνά ώρες πάνω από τα τσουκάλια των τακτικών, προσθέτει τα διάφορα βότανα των χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών και φτιάχνει το δικό του μαγικό φίλτρο.

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας από τους πιο efficient προπονητές όλων των εποχών και σαφώς ο κορυφαίος της γενιάς του. Διαθέτει αυτό το μαγικό φίλτρο που μπορεί να βγάλει από τον κάθε ποδοσφαιριστή του τον καλύτερο δυνατό εαυτό του, στην πιο κρίσιμη και κομβική στιγμή.

Και στη Μάντσεστερ Σίτι έχει κατορθώσει να χτίσει ό,τι και σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν. Μία ομάδα που σαφώς δεν είναι ανίκητη αλλά και δεν μπορεί να νικηθεί συνάμα. Το σύνολο που έχει δημιουργήσει στους «πολίτες» είναι τέτοιο, που όλοι οι παίκτες είναι πρωταγωνιστές. Ο καθένας είναι επικίνδυνος για την αντίπαλη ομάδα και ικανός να κάνει το οτιδήποτε για να προστατεύσει τη δική του. Έχει παίκτες με εμπειρία, που παίζουν εγκεφαλικά και έχουν απόλυτη χημεία. Όλα αυτά τα συστατικά στοιχεία είναι το μυστικό της επιτυχίας της Σίτι, που την κάνει κυρίαρχη μέσα στο γήπεδο.

Όλα αυτά τα στοιχεία, παράλληλα, είναι αυτά που ο Τούχελ ακόμα δεν έχει αποκτήσει στην Τσέλσι. Είναι μία νέα ομάδα, με ταλαντούχους παίκτες που διαθέτουν όρεξη και πολλά να δώσουν στο χορτάρι αλλά βρίσκονται ακόμα στην αρχή της συνύπαρξής τους. Είναι ικανοί, σαφώς, να πάρουν αυτό που θέλουν από ένα παιχνίδι αλλά η ομάδα του Γκουαρντιόλα έχει περισσότερους άσους στο μανίκι της.

Το ραντεβού για το μεγάλο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 29 Μαΐου στο «Ντραγκάο» της Πορτογαλίας. Στη «φωλιά των δράκων» της Πόρτο οι δύο grandmasters των πάγκων θα αναμετρηθούν σε μία δύσκολη παρτίδα σκάκι με στόχο το στέμμα του αντίπαλου βασιλιά.