Αθλητισμος

Padel: Το άγνωστο άθλημα που έπαιξαν οι Αθηναίοι στην καραντίνα

Ένας τρομερός και συνάμα εκρηκτικός συνδυασμός μεταξύ τένις, σκουός, ρακέτας στην παραλία, υπόσχεται ότι θα περάσεις καλά

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Padel είναι απο τα πιο αναγνωρίσιμα αθλήματα στην Ισπανία και η τα μέτρα κατά της πανδημίας το έκανε να ανθίσει και στην Ελλάδα
© Víctor Lerena/EPA

Padel: Ποιο είναι το πασίγνωστο άθλημα στην Ιβηρική Χερσόνησο που o covid-free χαρακτήρας του το έκανε δημοφιλές και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Αυτή η καραντίνα στα αλήθεια κράτησε πολύ. Η καθημερινότητα μέσα στους τέσσερις τοίχους δυσκόλεψε πολύ κόσμο, ειδικότερα εκείνους που είχαν πριν ένα έντονο πρόγραμμα και έπρεπε να το άλλαξουν. Ο καθένας άρχισε να σκέφτεται εναλλακτικούς τρόπους να περάσει την ώρα ή τις μέρες του. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στο Netflix και τις παραγωγές του και όλοι πλέον κατά την διάρκεια του εγκλεισμού είχαν αποκτήσει μία σειρά που έλιωναν μετά μανίας. Η ζωή έδειχνε ακόμα και έτσι να συνεχίζεται.

Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων ανάμεσα μας που είναι πολύ δραστήριοι και βρίσκουν χαρά μέσα από την συστηματική άθληση. Δεν είναι για όλους ή δεν το πράττουν όλοι. Αυτοί πέρασαν και το πιο βασανιστικό διάστημα, μακριά από τα αθλήματα που αρέσουν στον καθένα. Οι Αθηναίοι όμως είναι μια περίεργη φάση. Δεν εφησυχάζονται ποτέ και σίγουρα θα έβρισκαν την λύση. Στην προσπάθειά τους να μην μείνουν τελικώς άπραγοι, έβαλαν στην ζωή τους το Padel, ένα από τα πιο ανερχόμενα αθλήματα στην χώρα το οποίο βοήθησε εξαιρετικά ο covid-free χαρακτήρας του.

Το Padel είναι ένα πολύ γνωστό άθλημα παγκοσμιώς, όμως στην Ελλάδα δεν χαίρει τέτοιας αναγνώρισης. Δεν περίμενες ποτέ ότι θα το πει κάποιος αυτό, μα η πανδημία βοήθησε στη διάδοσή του. Ήταν από τα λίγα μαζί με το τένις, που επιτρέπονταν μέσα στο lockdown. Θα μπορούσε να το έχει φτιάξει κάποιος τρελός επιστήμονας σε ένα κάστρο της Τρανσιλβανίας. Ένας τρομερός και συνάμα εκρηκτικός συνδυασμός μεταξύ τένις, σκουός, ρακέτας στην παραλία, υπόσχεται ότι θα περάσεις καλά εγγυημένα.

Το Padel δεν χαίρει μεγάλης αναγνώρισης στην Ελλάδα όμως η καραντίνα αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για το άθλημα ώστε να γίνει πιο γνωστό
© David Arquimbau Sintes /EPA

Ποιος επινόησε το άθλημα Padel

Για να βρούμε την πατρότητά του, θα πρέπει να ταξιδέψουμε κάπου στο 1920 και στα βρετανικά κρουαζιερόπλοια στα οποία λεγεται πως επινοήθηκε προς τέρψιν των επιβατών. Στην συνέχεια ο Αμερικανός, Φρανκ Μπιλ, έφερε το παιχνίδι στα πάρκα της Νέας Υόρκης και έκανε αλλαγές στο πάτωμα ενώ πρόσθεσε και έναν φράχτη για να μην χάνεται το μπαλάκι. Υπάρχουν και πάρα πολλοί όμως που ισχυρίζονται οτι το Padel δημιουργήθηκε από τον Μεξικανό Ενρίκε Κορκέρα. Αν και φαν του τένις, ο Ενρίκε δεν είχε τον απαιτούμενο χώρο στο σπίτι του για να φτιάξει ένα γήπεδο, για τον λόγο αυτό κατασκέυασε ενα μικρότερο, περιστοιχισμένο με τοίχους τεσσάρων μέτρων γύρω του. Το 1974 ένας Ισπανός φίλος του με όνομα Αλφόνσο ντε Ολενόλ τον επισκέπτηκε και του άρεσε τόσο πολύ η δημιουργία του Κορκέρα, που αποφάσισε να πάρει την τεχνογνωσία στην Μαρμπέλλα από όπου καταγόταν.

Το Padel σίγουρα δεν ανήκει σε εκείνα τα αθλήματα που παίζονται παθιασμένα στην Ελλάδα, όμως έχει αρχίσει να αποκτάει αρκετούς φίλους στην επικράτεια. Οι κανόνες είναι σχετικά απλοί. Πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσεις το μπαλάκι στον αέρα χωρίς αυτό να κάνει δύο επαφές με το έδαφος. Μέχρι μία είσαι καλά.Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για ζευγάρια, όμως σε λίγες περιπτώσεις υπάρχουν και γήπεδα που προορίζονται για έναν παίκτη. Είναι εκρηκτικό, θέλει ταχύτητα και μπορεί να κολλήσεις μαζί του χωρίς να χρειάζεται να διαθέτεις τεράστια εμπειρία. Το γήπεδο έχει μικρότερες διαστάσεις από του τένις και σχετικά μικρότερο φιλέ. Οι ρακέτες δεν έχουν χορδές και το σερβίς είναι διαφορετικό αλλά οι πόντοι μετριούνται με τον ίδιο τρόπο.

Πώς παίζεται το Padel: Οι κανόνες του αθλήματος

Στόχος σου να δυσκολέψεις τον αντίπαλο και να του βάλεις όσους περισσότερους πόντους μπορείς. Στην προσπάθειά σου αυτή θα έχεις έναν ακόμα κρυφό συμπαίκτη. Το γήπεδο περιστοίχιζεται από από τζάμια τα οποία «συμμετέχουν» με τις σπόντες που μπορείς εσύ ο ίδιος να δημιουργήσεις. Είναι και ο βασικός λόγος που το κάνει τόσο απρόβλεπτο. Το παιχνίδι αποτελεί έναν τέλειο τρόπο γυμναστικής είτε είναι κάποιος παίζει συχνά είτε όχι. Σε κρατάει σε διαρκή εγρήγορση ενώ αποτελέι έναν πολύ καλό τρόπο να διώξεις το στρες.

#Best9 Puntazos Masculinos World Padel Tour 2019
  

Εκτός από τη γυμναστική, μεγάλη σημασία στο τέλος της ημέρας έχει και το να πέρασεις καλά. Το Padel χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο friendly αθλήματα. Πολλές παρέες χωρίς πολύ χρόνο μεσα στην εβδομάδα, αλλάζουν τον καφέ τους με ενα γεμάτο παιχνίδι μεταξύ τους. Αρκετές φορές μάλιστα τα γήπεδα, για να κρατάνε το ενδιαφέρον σε όσους το δοκιμάζουν, προσπαθούν να βρίσκουν ζευγάρια για τους παίκτες που μπορεί να μην διαθέτουν ήδη.

Στη χώρα μας δεν είναι τόσο γνωστό αλλά στην Ισπανία αποτελεί το τρίτο πιο γνωστό άθλημα μετά τον βασιλιά των σπορ και το μπάσκετ. Ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο αυτή την στιγμή είναι μάλιστα μία γυναίκα από την Ισπανία, η Τζέμα Πονς, με το ποσοστό νικών της να αγγίζει το 70.82%. Στους άνδρες νούμερο 1 για πολύ καιρό είναι ο Χουάν Λεμπρόν Τσινόα, με το δικό του ποσοστό να βρίσκεται στο 64,15%. Η καταγωγή του αθλήματος, θέλει τους περισσότερους παίκτες να κατάγονται από την Ισπανία ή από την Λατινική Αμερική. Έτσι στην γενική κατάταξη, η πρώτη που δεν μιλάει Ισπανικά και βρίσκεται σχετικά ψηλά στα ταμπλό είναι η Αλίς Κολομπόν από την Γαλλία.

Πού μπορείς να παίξεις Padel στην Αθήνα

Είναι πιθανό μέχρι σήμερα και πριν διαβάσεις την ATHENS VOICE, να μην είχες ιδέα για το συγκεκριμένο άθλημα. Η Ελλάδα όμως παίζει Padel. Ο Τζόρτζιο Λοστάρος και ο οποίος έμενε στα Κανάρια Νησιά, έφερε το άθλημα στην χώρα πριν μερικά χρόνια. Σε μία συνέντευξή του αποκάλυψε πως είχε λατρεία με τις ρακέτες όμως όταν θέλησε να μετακομίσει στην Ελλάδα λόγω έρωτα, η μέλλουσα σύζυγος του μετέφερε πως στην χώρα δεν υπάρχουν γήπεδα Padel. Ο ίδιος ήρθε αποφασισμένος και άνοιξε το «Athens Padel Club» στην περιοχή της Γλυφάδας. Το γήπεδο αυτό παραμένει και το πιο γνωστό σε όσους παίζουν για λίγο διάστημα ή δεν έχουν τις γνώσεις ενός που το εξασκεί χρόνια.


Δεν είναι το μοναδικό όμως. Υπάρχουν μερικά ακόμα σε διάφορα σημεία της Αθήνας που μπορούν να εξυπηρετήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το σπορ. Η πρώτη μας βόλτα στις συνοικίες της πρωτεύουσας θα μας φέρει σίγουρα σε μια περιοχή που δεν περιμένατε και αυτή είναι ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης. Εκεί θα βρείτε το «Campo de Padel» έτοιμο να εξυπηρετήσει όσους ζουνε στην περιοχή του κέντρου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by campo de padel (@campodepadel)


Όσοι μένουν όμως στα πιο βόρεια μέρη της Αττικής δεν χρειάζεται να απογοητεύονται καθώς υπάρχουν και σε εκείνες τις περιοχές δύο πολύ γνωστά γήπεδα, έτοιμα για ανακάλυψη ακόμα και γι΄αυτούς που δεν μένουν τόσο κοντά σε αυτά. Αρχικά στο Μαρούσι μπορεί κανείς να εντοπίσει το «Smash Club» που βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή του Αγίου Θωμά.


Λίγο πιο πάνω, στην Παλλήνη υπάρχει το «I am Padel» και το οποίο διαθέτει μία σειρά από πολύ καλές εγκαταστάσεις.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iampadel.gr (@iampadel.gr)


Η γνωριμία μου με το Padel μοιάζει πολύ με εκείνη του κύριου Λοστάρος, ο οποίος το έφερε πρώτος στην χώρα. Κατά την διάρκεια των τριών μηνών του καλοκαιριού, δεν πρόκειται να χάσω ούτε ένα λεπτό από ρακέτες με τους φίλους μου ή ακόμα και αγνώστους σε περίπτωση που η παρέα θέλει να πιει τα κοκτέιλς της κάτω από τον καυτό ήλιο. Σε ένα από αυτά τα παιχνίδια, μου προτάθηκε να δοκιμάσω το άθλημα ακόμα κι αν δεν είχα ακούσει τίποτα γι΄αυτό σε ολόκληρη την ζωή μου. Η σκέψη του δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις, είναι πολύ σωστή και μπορεί να σε φέρει στην ανακάλυψη κάτι πραγματικά πολύ καλού. 

Μπορώ να παραδεχτώ πως όταν αντικρίζει κάποιος το γήπεδο με τις τζαμαρίες να το περιβάλλουν, η είκονα μπορεί να προκαλέσει γέλιο ή απορία. Με το πρώτο σερβίς όλα αυτά που μπορεί να σκεφτόσουν ως προβλήματα, έχουν πάει περίπατο. Μόνη έννοια του παίκτη είναι το πως να κρατήσει το μπαλάκι «ζωντανό», έτοιμος να το προστατεύσει ακόμα και με αυτοθυσίες. Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας του διακυβεύματος μίας νίκης αλλά λόγω της απόλυτης ευχαρίστησης που σου παρέχει η εμπειρία του Padel. Ένα άθλημα στο οποίο δεν χρειάζεται να ξέρεις ούτε τα βασικά χτυπήματα για να μπορέσεις να σταθείς σε ένα κλασικό διπλό, μπορεί να σε αποφορτίσει πλήρως από μία πολύ δύσκολη μέρα της καθημερινότητας. Η παρουσία του τοίχου το κάνει τελείως απρόβλεπτο και κάθε κάτοχή αισθάνεσαι πως μπορεί να πάρει πολύ διαφορετική τροπή από εκείνη που μπορεί κάποιος να είχε στο μυαλό του.


Το Padel  ως ένα σχετικά covid free σπορ, καθώς δεν εμπεριέχει επαφές, κέρδισε πάρα πολύ κόσμο μέσα στην περίοδο του lockdown. Όσοι έχουν παίξει έστω και μια φορά όμως, ελπίζουν ότι η αναγνώρισή του θα συνεχιστεί και εκτός καραντίνας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ