Αθλητισμος

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Οι φόβοι του για την απώλεια μνήμης

Η συνέντευξη για την περιπέτεια της υγείας και τους φόβους του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σερ Άλεξ Φέργιουσον
Σερ Άλεξ Φέργιουσον © EPA/PETER POWELL

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πριν κυκλοφορήσει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, μίλησε για τις φοβίες του μετά την περιπέτεια της υγείας του.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για όλα. Ο θρυλικός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενόψει του «Never Give In» που κάνει πρεμιέρα στις 27 Μαϊου, έκανε μία αναδρομή στην καριέρα του και περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε με την περιπέτεια της υγείας του.

Ο Φέργκιουσον αποκάλυψε τους φόβους του κατά τη διάρκεια του προβλήματος που είχε και το γεγονός ότι ανησυχούσε μήπως χάσει τη φωνή και τη μνήμη του. Σημειώνεται ότι ο Σκωτσέζος τον Μάιο του 2018 υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του.

«Ήταν μία μεγάλη ανησυχία για μένα. Συνέβη έπειτα από μία εγχείρηση, όπου έχασα τη φωνή μου. Ήταν το πιο τρομακτικό μέρος. Ήξερα ότι ήμουν ζωντανός, αλλά άρχισα να σκέφτομαι: 'Μου λένε την αλήθεια; Η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά νιώθεις μοναξιά. Μπορεί να γίνει τρομακτικό. Όταν έχασα τη φωνή μου, σκέφτηκα: "Δεν μου είπαν ποτέ ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο", ανέφερε αρχικά ο Σερ Αλεξ Φέργιουσον.

«Ως προπονητής, εξαρτάσαι από τη μνήμη. Βλέπεις παιχνίδια σήμερα όπου οι προπονητές σημειώνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ποτέ δεν το έκανα. Πάντα στηριζόμουν στη μνήμη μου και όταν πήγαινα στα αποδυτήρια ήταν πολύ δυνατή για μένα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας προπονητής κρατά σημειώσεις σε ένα παιχνίδι. Να κατεβάζεις το κεφάλι για να γράψεις και να χάσεις ένα γκολ;», είπε.

«Η λογοθεραπευτρια μου ερχόταν κάθε μέρα και ήταν σπουδαία. Με έβαζε να γράφω όλα τα ονόματα της οικογένειάς μου και των παικτών μου. Μετά άρχισε τα ζώα, τα ψάρια, τα πουλιά, για να δει αν θυμάμαι τις ονομασίες τους. Σταδιακά η φωνή μου επανήλθε. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα ήταν ότι η μνήμη μου ήταν ΟΚ. Με έβαλε να γράφω γράμματα. Έγραψα στην Κάθι (σσ: η σύζυγός του) που, σε εκείνο το σημείο, έγραφα ορνιθοσκαλίσματα», αποκάλυψε λέγοντας πως τα γράμματα αυτά ήταν αποχαιρετιστήρια καθώς αισθανόταν πως ίσως δεν τα κατάφερνε. 

Σερ Άλεξ Φέργιουσον
Σερ Άλεξ Φέργιουσον © EPA/PETER POWELL

 

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η αμφισβήτηση

«Κάναμε τεράστια άλματα στα τμήματα υποδομής. Ο Ματ Μπάσμπι είχε αναδιοργανώσει το σύλλογο με φανταστικούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ήθελα να κάνω το ίδιο. Ο κόσμος έχει άποψη για τη Γιουνάιτεντ με παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ρόι Κιν. Αλλά το πνεύμα του συλλόγου στην εποχή μου ήταν οι νεαροί παίκτες, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ράιαν Γκιγκς, ο Πολ Σκόουλς, οι αδερφοί Νέβιλ. Ήξερα ότι ήμασταν στο σωστό δρόμο, απλά χρειαζόμουν στήριξη απ' τη διοίκηση. Και χρόνο», σχολιάζει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Φέργκιουσον.

Για την αμφισβήτηση, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είπε: «Τον Δεκέμβριο του 1989 δεν κέρδισα παιχνίδι. Χάσαμε κάθε παιχνίδι ή φέραμε ισοπαλία. Έρχεται η κλήρωση του 3ου γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας. Εκτός έδρας, Νότιγχαμ. Θεέ μου. Ίσως η καλύτερη ομάδα στη χώρα, υπό τον Μπράιαν Κλαφ. Πήγαμε εκεί και οι σημερινοί φίλαθλοι θα δυσκολεύονταν να ονοματίσουν τους παίκτες, επειδή είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Αλλά ξέρεις ποιος κέρδισε το παιχνίδι; Οι φίλαθλοι. Η στήριξή τους ήταν απίστευτη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μας προέτρεπαν να νικήσουμε και νικήσαμε. Άλλαξαν τα πάντα.

»Όταν χάνεις έναν αριθμό παιχνιδιών και οι φίλαθλοι σηκώνουν πανό «3 χρόνια δικαιολογίες και ακόμα είμαστε χάλια. Αντίο Φέργκι», εξετάζεις τα πράγματα. Ήμουν βέβαιος ότι οι προπονήσεις ήταν εντάξει. Θεωρούσα ότι η σχέση μου με τους παίκτες ήταν εντάξει. Ο Μπόμπι Τσάρλτον ερχόταν και μου έλεγε «μη σε νοιάζει, θα είσαι ΟΚ».

Σερ Άλεξ Φέργιουσον
Σερ Άλεξ Φέργιουσον © EPA/RUI VIEIRA

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η ανατροπή με την Μπάγερν Μονάχου

«Στη Γιουνάιτεντ, οι καλύτεροι παίκτες ήταν πνευματικά σκληροί. Ο Ρονάλντο ήταν σκληρός. Ήταν φανερό ότι θα γινόταν μεγάλος παίκτης, επειδή το είχε στο κεφάλι του. Παίξαμε ρόλο κι εμείς, επειδή ο Έρικ Χάρισον, ο προπονητής στις ακαδημίες, δυσκόλευε τους νεαρούς», σχολιάζει ακόμη στο ντοκιμαντέρ ο σπουδαίος προπονητής που εξομολογήθηκε πως στον τελικό του Καμπ Νου απέναντι στην Μπάγερν για το Champions League, δεν πίστευε ότι μπορούσε η ομάδα του να κάνει την ανατροπή στα τελευταία λεπτά. Μάλιστα, είχε σκεφτεί ήδη τι θα πει στους παίκτες του για τη διαφαινόμενη ήττα. «Έίχατε μια σπουδαία χρονιά», «αλλά μετά κερδίσαμε».

«Εκλαψα όταν είδα το ντοκιμαντέρ»

Οσον αφορά το ντοκιμαντέρ, ο Σερ Αλεξ εξομολογήθηκε πως δεν είχε ανάμειξη, αλλά έκλαψε μόλις το είδε. «Είδα το φιλμ μόλις τελείωσε η δουλειά. Δεν είχα καμία ανάμειξη. Οταν το είδα για πρώτη φορά όμως, έκλαψα. Ημουν τόσο συναισθηματικά φορτισμένος και νομίζω πως ο γιος μου έκανε εξαιρετική δουλειά». σχολίασε και έκανε τον απολογισμό του ως προπονητή.

«Το ντοκιμαντέρ με έκανε να σκεφτώ πως είχα σπουδαία καριέρα. Ημουν πολύ τυχερός. Πήγα την κατάλληλη στιγμή στην Αμπερντίν, όταν ήμουν νέος, με ενέργεια και δυναμισμό. Καταλάβαινα τι έπρεπε να κάνω για να γίνει μεγάλη ομάδα. Η πρόκληση ήταν ξεκάθαρη. Να κερδίσω τις δύο μεγάλες ομάδες στη Σκωτία. Οταν πήγα στην Μάντσεστερ είχε μία ομάδα να κερδίσω. Την Λίβερπουλ. Οτι έπρεπε για μια φανταστική καριέρα».

Sir Alex Ferguson: Never Give In | Official Trailer | Manchester United

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ