Αθλητισμος

Τζορτζ Μπεστ: 15 αξέχαστες ατάκες του πέμπτου Beatle

«Maradona Good, Pele Better, George Best» είχε ειπωθεί κάποτε για τον αστέρα από το Μπέλφαστ που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2005

Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους που αντίκρισε η στρογγυλή θεά. Πέρα από αυτά που έκανε στο γήπεδο, όμως, ο Τζορτζ Μπεστ μνημονεύεται ακόμα για τις ατάκες του.

«You're simply the best, better than all the rest» τραγούδησε το 1989 η Τίνα Τέρνερ και δεν θα φάνταζε διόλου απίθανο αν το τραγούδι αυτό είχε γραφτεί για τον σπουδαίο, Τζορτζ Μπεστ. Σαν σήμερα, δεκαεπτά χρόνια πριν άφησε την τελευταία του πνοή ο «πέμπτος Beatle» όπως τον είχε αποκαλέσει ο Τύπος της εποχής.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 1963, όταν ακόμα ήταν 17 χρονών και έκανε το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο Μπεστ κατάφερε γρήγορα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο χορτάρι. Αεικίνητος, εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, ο Μπεστ ήταν χάρμα οφθαλμών. Ήδη από τα πρώτα του βήματα στα γήπεδα είχε γίνει ίνδαλμα. Η φήμη του εκτοξεύεται στα ύψη όταν στις 9 Μαρτίου του 1966 και σε ηλικία 19 χρονών σκόραρε δύο γκολ στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου απέναντι στη Μπενφίκα. Κόντρα στους «αετούς», δύο χρονιά μετά θα βρεθεί αντιμέτωπος στον τελικό της διοργάνωσης όπου και θα  πετύχει το δεύτερο γκολ της ομάδας του, περνώντας όλη την άμυνα και τον τερματοφύλακα. Μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, εξομολογήθηκε πως σκέφτηκε να σταματήσει στην γραμμή και να βάλει την μπάλα με το κεφάλι στα δίχτυα. Την ίδια χρονιά κατακτά και της Χρυσή Μπάλα και για τα επόμενα τέσσερα επόμενα χρόνια αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όλα όμως αλλάζουν άρδην. Γιατί όπως το ποδόσφαιρο αγάπησε ανιδιοτελώς τον Μπεστ, έτσι κι αυτός αγάπησε την ζωή. Τη ζωή δίπλα σε γυναίκες και φυσικά το αλκοόλ. Ο απόλυτος ροκ σταρ των γηπέδων δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει στο ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι». Η καριέρα του που διαγραφόταν λαμπρή είχε ολοκληρωθεί άδοξα και πολύ νωρίς. Η παρακαταθήκη του τεράστια. Και σε στιγμιότυπα, παρά τη σύντομη καριέρα του, αλλά και φυσικά σε ατάκες.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που επέλεγε να διακωμωδεί την άστατη ζωή του με τις πανέξυπνες και στοχευμένες ατάκες του. 

«Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου».

«Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος».

«Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα».

«Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι».

Ο Τζορτζ Μπεστ © GETTY IMAGES/Georges De Keerle

«Aν μου έδινες την επιλογή του να βγω στον αγώνα, να περάσω τέσσερις και να χώσω ένα γκολ από τα 25 μέτρα στη Λίβερπουλ ή να πάω στο κρεβάτι με τη Μις Κόσμος, θα ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή. Ευτυχώς τα είχα και τα δύο».

(Όταν τον είχαν συλλάβει το 1984 γιατί οδηγούσε μεθυσμένος) «Είναι μεγάλη μου χαρά που στέκομαι εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που στέκομαι γενικά».

«Λένε ότι κοιμήθηκα με εφτά Μις Κόσμος, αλλά δεν το έκανα. Πήγα μόνο με τέσσερις. Δεν επιβεβαιώνω τίποτα για τις άλλες τρεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πόσο συχνά κάνει σεξ, απάντησε: «Σε κάθε ημίχρονο».

«I used to go missing a lot... Miss Canada, Miss United Kingdom, Miss World». (Αμετάφραστο για προφανείς λόγους)

Όσοι τον γνώριζαν συμφωνούσαν απόλυτα στο ότι ο Μπεστ είχε αναμφίβολα φοβερό χιούμορ, το οποίο δεν δίσταζε πολλές φορές να εκφράζει και σε άλλους ποδοσφαιριστές.

«Αν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ».

(Για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ): «Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης».

(Για τον Πολ Γκασκόιν): «Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: “Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;”».

Ο Τζορτζ Μπεστ © Getty Images

«Ο Πελέ είπε κάποτε πως είμαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο στη ζωή μου».

Ο ίδιος μετά από χρόνια είχε ερωτηθεί σχετικά με την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του, μετά από όλη αυτή την πολυτάραχη ζωή. Τότε, εκείνος αποκρίθηκε πως «όταν φύγω όλοι θα ξεχάσουν όλα τα σκ@τ@ και θα θυμούνται το ποδόσφαιρο. Αν έστω και ένας άνθρωπος πιστεύει ότι είμαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, αυτό μου αρκεί».

Όλες σχεδόν οι ατάκες του Τζορτζ Μπεστ γράφτηκαν με χρυσά γράμματα κυρίως λόγω του χιουμοριστικού τόνου που πάντα τις «έντυνε». Αυτή όμως που φέρεται να είπε τις τελευταίες ημέρες του στη ζωή, συγκεντρώνει την τραγικότητα που τον συνόδευσε πίσω από τα φλας, τα χρήματα και τη δόξα.

«Μην πεθάνετε σαν εμένα».