Αθλητισμος

Το σταυροδρόμι του (ξανά) MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ποια μονοπάτια υπάρχουν στο μέλλον του 'Ελληνα παίκτη που είναι πλέον στην «ίδια ομάδα» με Τζόρνταν και Ολάζουον

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
giannis-antetokoynmpo-mvp-bucks-nba.jpg
© Milwaukee Bucks/ facebook

Να μείνει ή να φύγει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο -που ξαναβγήκε MVP- από τους Μπακς; Διαβάστε τι συμφέρει παίκτη και ομάδα να γίνει με το συμβόλαιο εκατομμυρίων.

Όπως αναμενόταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά MVP του ΝΒΑ. Ήταν δίκαιη η βράβευσή του αυτή, αφού υπολογίστηκε το χρονικό διάστημα από την αρχή του πρωταθλήματος μέχρι και τη διακοπή του Μαρτίου λόγω του lockdown.

Βέβαια η συνέχεια δεν ήταν τόσο καλή για τον Έλληνα σταρ και τους Μιλγουόκι Μπακς, που αμφότεροι έμειναν εύκολα μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Κι αυτό είναι το ζητούμενο για τον Γιάννη. Όχι τα ατομικά βραβεία (που είναι ευπρόσδεκτα φυσικά), αλλά το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Μοιραία όλη η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το πώς θα καταφέρει ο Greek Freak να γίνει champion. Με ποιους θα κυνηγήσει το όνειρο και πού.

Με τα τωρινά δεδομένα ο Γιάννης θα παραμείνει στους Μπακς για την επόμενη σεζόν. Αυτό δήλωσε ο ίδιος, αυτό συμφώνησε με τη διοίκηση και πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Το θέμα είναι τι θα κάνει μετά το καλοκαίρι του 2021.

Συμπληρώνοντας οκτώ χρόνια στην ίδια ομάδα, έχει το δικαίωμα βάσει κανονισμού, να πάρει νέο συμβόλαιο με τις max αποδοχές που προβλέπεται: Για τα «ελάφια» και τον Αντετοκούνμπο είναι 233.000.000 δολάρια για πέντε χρόνια, δηλαδή κάτι παραπάνω από 46 εκατομμύρια τον χρόνο! Αυτή τη στιγμή ο Γιάννης εισπράττει περίπου 25 εκ. ετησίως, σε ένα συμβόλαιο που τελειώνει τον επόμενο Ιούνιο.

Οι κανονισμοί αναφέρουν ότι ο παίκτης που δικαιούται να λάβει το max συμβόλαιο, θα πρέπει να το αποφασίσει τον Οκτώβριο πριν από τη λήξη της συνεργασίας του με μια ομάδα. Λόγω καθυστέρησης στη σεζόν, το χρονικό διάστημα αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021. Δηλαδή μέχρι τότε ο Γιάννης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί το max συμβόλαιο από τους Μπακς ή αν θα μείνει ελεύθερος τον επόμενο Ιούνιο για να πάει σε ομάδα της αρεσκείας του, αλλά με λιγότερα χρήματα.

Ως τώρα, ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο Γιάννης. Πιθανώς να μην ξέρει ούτε ο ίδιος, καθώς θα πρέπει να σταθμίσει πολλές παραμέτρους. Σαν σενάριο και μόνο, το πιθανότερο είναι να δεχτεί το max contract, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνει σώνει και καλά στους Μπακς.

Αν δοθούν τα χέρια με τα «ελάφια» για πενταετές συμβόλαιο και 233 εκατομμύρια και ο Γιάννης γίνει ανταλλαγή οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το 2026, θα κουβαλήσει στη νέα του ομάδα και το συμβόλαιο αυτό.

Άρα η υπογραφή του max συμβολαίου είναι μια win/win situation. Για τους Μπακς δεν χρειάζεται να αναφέρουμε γιατί είναι θετικό. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος. Αν ο Γιάννης θελήσει να φύγει, το Μιλγουόκι θα έχει να ανταλλάξει ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Συνήθως –λόγω του κοινού σάλαρι καπ για κάθε ομάδα- οι ανταλλαγές γίνονται ανάμεσα σε παίκτες με παρόμοια οικονομικά συμβόλαια. Οπότε, αν οι Μπακς χάσουν τον MVP θα μπορούν να πάρουν στη θέση του μπασκετμπολίστες αξίας 46 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 25.

Από τη μεριά του Γιάννη, φυσικά το οικονομικό κέρδος θα είναι τεράστιο. Άλλωστε πρόκειται για ένα συμβόλαιο που το αξίζει, γιατί το έχει δουλέψει πολύ σκληρά. Υπογράφοντας με τους Μπακς θα μπορεί να πάει στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Εάν ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις του και η ομάδα γίνει πιο ανταγωνιστική σε επίπεδο πρωταθλητισμού, μπορεί να μείνει και να χτίσει μια δυναστεία εκεί. Εάν δει ότι δεν γίνεται… δουλειά, θα μπορέσει να αναζητήσει αλλού την τύχη του, ανά πάσα στιγμή.

Πριν φτάσουμε στην υπόθεση του max συμβολαίου όμως, προέχει η σεζόν που θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο. Ο Αντετοκούνμπο πήρε διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση της ομάδας του ότι το ρόστερ θα ενισχυθεί. Θα γίνει δηλαδή προσπάθεια να αποκτηθούν 1-2 παίκτες που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να τον πλαισιώσουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι. Ο Κρις Πολ, για παράδειγμα, ο έμπειρος πλέι μέικερ των Θάντερ, έχει κι αυτός το δικό του συμβόλαιο των 44 εκατομμυρίων τον χρόνο, οπότε με δύο max contracts οι Μπακς δεν θα έχουν χώρο για άλλες αξιόπιστες λύσεις.

Παράλληλα, η πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν δεν είναι θελκτικός προορισμός για μεγάλα αστέρια του ΝΒΑ. Ο Γιάννης είναι εξαίρεση, διότι έγινε αστέρι εκεί. Δεν πήγε εκεί ως αστέρι.

Οπότε, τόσο η διοίκηση των Μπακς όσο και ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο θα πρέπει να «ψήσουν» κάποιους παίκτες υψηλού επιπέδου για να έρθουν στο Μιλγουόκι. Είτε με ανταλλαγή, είτε από τη δεξαμενή των ελεύθερων. Η εξέλιξη της μεταγραφικής περιόδου τους επόμενους μήνες, ίσως να παίξει ρόλο και στην τελική απόφαση του Γιάννη.

Ο 26χρονος Έλληνας MVP επικρίθηκε αρκετά για τον αποκλεισμό της ομάδας του στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ. Ακόμη κι έτσι, όμως, στην παρούσα φάση κρατάει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Κι αυτό είναι (άλλη μία) μεγάλη κατάκτηση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ