Αθλητισμος

Αυτές είναι οι αλλαγές στους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς

Τι ισχύει από φέτος για οφσάιντ, πέναλτι, χέρι και διάφορες άλλες παραβάσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σειρά αλλαγών θα συντελεστούν στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου από τη φετινή χρονιά όσον αφορά το οφσάιντ, το πέναλτι και διάφορες άλλες παραβάσεις.

Το πρωτάθλημα αρχίζει και καλό θα είναι να ξέρουμε τι αλλάζει στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου από τη φετινή χρονιά.

Από φέτος, λοιπόν:

  • Οταν η μπάλα βρίσκει τον ώμο του ποδοσφαιριστή, ο διαιτητής δεν θα σφυρίζει φάουλ άρα ούτε και πέναλτι αν η παράβαση γίνεται μέσα στην περιοχή, Χέρι θεωρείται, πλέον, το κομμάτι από τη μασχάλη και κάτω, μέχρι τα ακροδάχτυλα. 
  • Καταργείται επίσης και το λεγόμενο "οφσάιντ της μασχάλης". Πλεον δεν μετράει το χέρι του επιτιθέμενου ποδοσφαιριστή όταν η γραμμή του οφσάιντ στο VAR το πιάνει στο σημείο που βρίσκεται ο ώμος. Αν ίσχυε πέρυσι αυτός ο κανονισμός πιθανότατα θα μετρούσε το γκολ του Ολυμπιακου κόντρα στην Γουλβς που ακυρώθηκε και τελικά οι Αγγλοι νίκησαν με 1-0 και προκρίθηκαν στη επόμενη φάση του Europa League.  
  • Πλέον, "το ακούσιο χέρι επιτιθέμενου τιμωρείται μόνο αν συμβεί αμέσως πριν δημιουργήσει την ευκαιρία ή σκοράρει". Αυτό σημαίνει πως αν γίνει ένα φάουλ στη σέντρα, εξελιχθεί η φάση και μπει γκολ αυτό δεν ακυρώνεται.  Το χέρι, ακόμα και το ακούσιο, μαζεμένο ή κολλημένο, θα εξακολουθήσει να είναι λόγος ακύρωσης, μόνο αν το έχει κάνει ο σκόρερ ή ο δημιουργός της φάσης.
  • Αν ο διαιτητής δίνει πλεονέκτημα, δεν θα χρεώνει με κίτρινη κάρτα στη συνέχεια τον ποδοσφαιριστή που έκανε το φάουλ από τη στιγμή που δεν σταμάτησε το παιχνίδι.
  • Ο τερματοφύλακας πρέπει να πατάει τη γραμμή τη στιγμή της εκτέλεσης του πέναλτι. Αν αφήσει λίγο την εστία του και αποκρούσει, τότε το πέναλτι επαναλαμβάνεται. Αν όμως μπει γκολ, χτυπήσει η μπάλα στο δοκάρι, ή φύγει άουτ, το ματς συνεχίζεται κανονικά. Επίσης ο γκολκίπερ δεν θα δέχεται κίτρινη κάρτα σε περίπτωση δεν πατάει γραμμή την ώρα της εκτέλεσης αλλά θα παίρνει απλή παρατήρηση. 
  • Παράβαση για κράτημα υπάρχει μόνο όταν η επαφή με το σώμα του αντιπάλου εμποδίζει την κίνησή του".  Το κράτημα επιτρέπεται μόνο όταν δεν εμποδίζει τον αντίπαλο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ