Αθλητισμος

Τόκιο: Πόσο απειλεί ο κοροναϊός τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων

Τι ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η οργανωτική επιτροπή της Ιαπωνίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κοροναϊός: Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει αναβολή ή ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο - ΔΟΕ και οργανωτική επιτροπή τοποθετούνται επίσημα.

Δεν υπάρχει κάνενα ζήτημα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Αυτό ξεκαθάρισε την Παρασκευή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 1.384 ανθρώπους. Τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 64.400. Η πλειονότητα των θανάτων είναι σε περιοχές της Κίνας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου. Πριν από την επίσημη τοποθέτηση της ΔΟΕ, είχε προηγηθεί συνάντηση με την οργανωτική επιτροπή «Τόκιο 2020». «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάς διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, άρα δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης των αγώνων στο Τόκιο» τόνισε σε δήλωσή του το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόατες.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Τόκιο 2020», Γιοσίρο Μόρι, στο περιθώριο της συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ξεκαθάρισε με τη σειρά του πως δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αναβολή ή ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και να δράσουμε ήρεμα» ανέφερε.

Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 30 κρούσματα του επικίνδυνου ιού. Παράλληλα, 218 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου, ανοιχτά της χώρας, είναι φορείς του κοροναϊού, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση την Πέμπτη. Το πλοίο έχει μπει σε καραντίνα.