Αθλητισμος

Ο Παναθηναϊκός και τα πέναλτι, μια παράξενη ιστορία…

Οι «πράσινοι» έχουν κερδίσει δώδεκα μετά από 20 αγώνες

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4904833.jpg
© Eurokinissi Sports

Παναθηναϊκός, η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι στο φετινό πρωτάθλημα της Super League.

Δίχως να ψάξουμε πίσω στον χρόνο σε στατιστικά στοιχεία και συγκεκριμένα facts, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει αδικηθεί περισσότερο στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 25 χρόνια. Από τον αλήστου μνήμης Παπουτσέλη μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές ιστορίες που δικαιούνται να φωνάζουν οι «πράσινοι». Όπως το περίφημο «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη» και άλλα πολλά.

Φέτος, που ο Παναθηναϊκός δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, συμβαίνει κάτι παράδοξο. Είναι η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι, δώδεκα τον αριθμό! Μόνο τρία κέρδισε το Σάββατο μαζεμένα στη Λάρισα. Ο Χατζηγιοβάνης ευστόχησε στο ένα, αστόχησε στο άλλο, ο Μπουζούκης ήταν κι αυτός εύστοχος και έτσι η ομάδα του Δώνη νίκησε με 2-0 και εδραιώθηκε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα. Από τον πρόεδρο της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια, μέχρι άλλους… εξωγενείς παράγοντες. Το παράξενο είναι πως αυτά τα 12 πέναλτι που έχει κερδίσει φέτος ο Παναθηναϊκός είναι όλα σωστά –μα όλα- σωστά! Είτε με απευθείας καταλογισμό από τον διαιτητή, είτε με την παρέμβαση του VAR.

Υπάρχει και κάτι άλλο φοβερό: Τα πέναλτι που έπρεπε και δεν δόθηκαν υπέρ του «τριφυλλιού». Στην αρχή του χθεσινού ματς με τη Λάρισα, υπήρξε κι άλλη ανατροπή που δεν καταλογίστηκε παράβαση! Ή πολύ περισσότερο τα δύο πέναλτι που είδε στο VAR και δεν σφύριξε ποτέ ο Φινλανδός Γκεστράνιους στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό. Και υπάρχουν κι άλλα, ειδικά στην αρχή του πρωταθλήματος. Λάθη εις βάρος του ΠΑΟ, που επισκιάστηκαν πάντως από την κακή πορεία της ομάδας.

Αν δει κανείς όλες τις φάσεις προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο εύνοιας του Παναθηναϊκού. Άλλωστε η ομάδα είναι ανύπαρκτη στο παρασκήνιο, απλά παίρνει –σε μεγάλο βαθμό και όχι απόλυτα- αυτά που δικαιούται. Του κάνουν οι αντίπαλοι πολλά πέναλτι, αρκετά απ’ αυτά σφυρίζονται.

Όσον αφορά το ποσοστό ευστοχίας, αυτό φτάνει το 75%. Από τα δώδεκα που εκτέλεσαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, έχουν γίνει γκολ τα εννιά. Δύο χαμένα έχει ο Χατζηγιοβάνης και ένα ο Μακέντα, στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον Ολυμπιακό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ