Αθλητισμος

Οδηγός ταξί ο Χακάν Σουκούρ: «Ο Ερντογάν μού πήρε τα πάντα»

Πώς το αστέρι του τουρκικού ποδοσφαίρου κατέληξε στις ΗΠΑ να πωλά βιβλία και να εργάζεται ως επαγγελματίας οδηγός Uber

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Χακάν Σουκούρ έγινε ταξιτζής στις ΗΠΑ, πληρώνοντας την κριτική που άσκησε στον Ερντογάν.

Τα προς το ζην ως οδηγός ταξί Uber και πωλητής βιβλίων στις ΗΠΑ βγάζει ο Χακάν Σουκούρ. Ο παλαίμαχος Τούρκος ποδοσφαιριστής (σ.σ. μεγάλο αστέρι τη δεκαετία του ’90 και σημείο αναφοράς της Γαλατάσαραϊ) μίλησε για το πώς η κόντρα του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την περιουσία του και να είναι αναγκασμένος πλέον να ζει στο εξωτερικό.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο πατέρας του μπήκε φυλακή και εκείνος αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία το 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καθεστώς Ερντογάν πάγωσε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ ο «πόλεμος» που δέχτηκε ήταν τόσο μεγάλος που αδυνατούσε να νοικιάσει σπίτι εντός της τουρκικής επικράτειας.

«Αρχίζω να εργάζομαι τώρα. Δεν μου έχει απομείνει τίποτα σε κανένα μέρος του κόσμου. Ο Ερντογάν με απέκλεισε από όλα, το δικαίωμά μου στην ελευθερία, το δικαίωμα μου να εκφράζω την άποψή μου ελεύθερα, το δικαίωμά μου στην εργασία. Το AKP (σ.σ. το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν) δεν ήταν τελικά αυτό που είχα σκεφτεί» αναφέρει.

Χακάν Σουκούρ/© EPA/KERIM OKTEN

«Με κάλεσε για να επωφεληθεί από τη δημοτικότητά μου. Τότε άρχισαν οι προστριβές. Έριχναν πέτρες στην μπουτίκ της συζύγου μου, παρενοχλούσαν τα παιδιά μου στον δρόμο, δεχόμουν απειλές μετά από κάθε δήλωση που έκανα...» θυμάται.

«Ποιος ήταν ο ρόλος μου σε αυτό; Μέχρι σήμερα κανείς δεν μου έχει εξηγήσει τι έκανα. Οι δικές μου ενέργειες ήταν νόμιμες και δημόσιες, για το καλό της χώρας μου. Αλλά λέγομαι Χακάν Σουκούρ. Μπορούν να μου πουν για ποιο έγκλημα με κατηγορούν; Όχι. Απλά με αποκαλούν προδότη και τρομοκράτη. Είμαι εχθρός της κυβέρνησης, όχι του τουρκικού λαού. Αγαπώ τη σημαία μας και την πατρίδα μας» προσθέτει.

Χακάν Σουκούρ/© EPA/TOLGA BOZOGLU

«Όταν έφυγα, φυλάκισαν τον πατέρα μου και κατέσχεσαν όλη μου την περιουσία» συμπληρώνει.