Αθλητισμος

Τρεις Αντετοκούνμπο είναι οι μοναδικοί Έλληνες στο φετινό ΝΒΑ

Οικογενειακή υπόθεση

Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι να περιμένουμε από τα αδέλφια Αντετοκούνμπο στο φετινό πρωτάθλημα NBA.

Κάθε χρόνο έχουμε συνηθίσει να έχουμε κάποιους Έλληνες παίκτες στο ΝΒΑ, πολύ λιγότερους όμως σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η γκρίνια αυτή κατευνάζεται με την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του MVP του περσινού πρωταθλήματος, του καλύτερου ίσως παίκτη στον κόσμο.

Με τους Κώστα Κουφό και Τάιλερ Ντόρσεϊ να έρχονται στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην καριέρα τους (ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο ένας, Μακάμπι Τελ Αβίβ ο άλλος), η φετινή ελληνική εκπροσώπηση είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τρεις Αντετοκούνμπο συμμετέχουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας.

O GREEK FREAK
Εδώ τα λόγια και οι συστάσεις περιττεύουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατεβαίνει και φέτος με μεγάλες προσδοκίες, που φτάνουν ακόμη και ως την κατάκτηση του τίτλου με το Μιλγουόκι.

Πριν από μερικές μέρες, ο Τζέιμς Χάρντεν έκανε ξανά σχόλιο για το βραβείο MVP που πήρε ο Γιάννης, αμφισβητώντας την πρωτιά του. Ο Greek Freak απάντησε πως «δεν ξέρω τι λέει, δεν με νοιάζουν τόσο τα βραβεία, αλλά ξέρω ότι αυτό του MVP είναι σπίτι μου». Απάντηση πληρωμένη, αλλά και… επίφοβη. Αν ο Γιάννης όντως ασχοληθεί με το βραβείο, με το All Star Game και με όλο τον χαβαλέ που γίνεται στις ΗΠΑ τους πρώτους μήνες της σεζόν, κινδυνεύει να μείνει στάσιμος. Να μην έχει το μυαλό του στη βελτίωση που χρειάζεται σε σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού. Στο μακρινό σουτ και στο τελείωμα των κρίσιμων προσπαθειών, των clutch που λένε και στο Αμέρικα. Όσο κι αν βάζει 30άρες και 40άρες, αν ο Γιάννης δεν βάλει ποικιλία στο παιχνίδια του και δεν αποκτήσει ηγετικές ικανότητες στις κρίσιμες στιγμές, δεν θα πάει ξανά στους τελικούς. Και γι’ αυτόν, αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Ο ELEVATOR
Πολλοί σκέφτηκαν πως οι Μιλγουόκι Μπακς απέκτησαν τον Θανάση Αντετοκούνμπο, κατόπιν επιθυμίας του Γιάννη. Να έχει δηλαδή κοντά του τον μεγαλύτερο αδερφό του. Για παρέα, για συμβουλές. Ίσως και να έγινε έτσι. Μόνο που ο «Elevator» έχει κάνει άλματα προόδου την τριετία που έπαιξε στην Ευρώπη, με Ανδόρα και κυρίως Παναθηναϊκό. Όπως απέδειξε και στα φιλικά, τα δίνει όλα στην άμυνα, προσφέρει ενέργεια, ταχύτητα και μερικά εύκολα καλάθια. Οι Μπακς είναι αναγκασμένοι να του δώσουν σημασία, γιατί έχουν να πάρουν πράγματα απ’ αυτόν. Κοιτώντας το πολύ γεμάτο ρόστερ τους, ο Θανάσης μπορεί οριακά να βρει μια θέση στη 13άδα και σιγά-σιγά χρόνο συμμετοχής. Είναι βέβαιο ότι μέσα στη σεζόν, θα τον δούμε να πατάει στο παρκέ και όχι απλά… τιμής ένεκεν.

Ο ΣΥΜΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΜΠΡΟΝ
Πέρυσι στους Ντάλας Μάβερικς, ο Κώστας Αντετοκούνμπο πέρασε και δεν ακούμπησε. Έβγαλε τη χρονιά στην αναπτυξιακή Λίγκα και έπαιξε σε δύο μόλις αγώνες του ΝΒΑ. Φέτος, όλοι περίμεναν ότι θα έψαχνε ένα συμβόλαιο στην Ευρώπη, αλλά αυτός το βρήκε στους φημισμένους Λέικερς! Ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ (ύψος 2.08) υπέγραψε two way contract, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να παίζει είτε δίπλα στον Λεμπρόν, είτε στην αναπτυξιακή τους ομάδα.

Αγωνίστηκε λίγο στα φιλικά, είχε μερικές εντυπωσιακές φάσεις, όμως δεν αναμένεται να είναι συχνά στην αποστολή. Οι κακές γλώσσες λένε πως οι Λέικερς τον απέκτησαν με απώτερο σκοπό να πείσουν του χρόνου ή το 2021 τον Γιάννη να υπογράψει σε αυτούς, αν δεν ανανεώσει με τους Μπακς. Αλλά στο Μιλγουόκι το πήραν χαμπάρι και συμφώνησαν με τον Θανάση!