Αθλητισμος

It’s showtime! Αρχίζει το πρωτάθλημα του NBA

Τα πολλά φαβορί, η πρεμιέρα και το format

Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aρχίζει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ με Αντετοκούνμπο και πολλές αλλαγές

Τις τελευταίες ώρες οι μπασκετόφιλοι ανά τον κόσμο συντονίζουν ρολόγια και ξυπνητήρια. Η πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ έφτασε και από τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ξεκινούν τα πρώτα από τα πολλά ξενύχτια.

Ο προφανής λόγος είναι φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όμως, όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία, υπάρχουν και πολλοί ακόμη για να χαραμίσει κάποιος τον ύπνο του.

Από πέρυσι ξεκίνησε μια προσπάθεια ανανέωσης του προϊόντος, με αρκετές μετακινήσεις παικτών που άλλαξαν τα δεδομένα. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς μπορεί να ήταν το φαβορί, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε στην πράξη. Οι Μπακς του Greek Freak ήταν η καλύτερη ομάδα της κανονικής σεζόν, ο Γιάννης αναδείχθηκε MVP, όμως το πρωτάθλημα πήγε στους Τορόντο Ράπτορς.

TA (ΠΟΛΛΑ) ΦΑΒΟΡΙ

Μεγάλες οι περσινές εκπλήξεις, ακόμη πιο απρόβλεπτη αναμένεται η φετινή χρονιά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, φαβορί για τον φετινό τίτλο είναι δύο ομάδες που πέρυσι είχαν ρόλο κομπάρσου. Και διόλου συμπτωματικά προέρχονται από το LA. Οι Κλίπερς με το ζόρι βγήκαν 8οι, μπήκαν στα πλέι οφ και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, ενώ οι Λέικερς πάτωσαν παρά την παρουσία του Λεμπρόν Τζέιμς.

Φέτος, τα προγνωστικά είναι διαφορετικά. Οι Κλίπερς πήραν τον MVP των τελικών, τον τρομερό Καουάι Λέοναρντ, και τον πλαισίωσαν με έναν ακόμη σούπερ σκόρερ, τον Πολ Τζορτζ. Οι συμπολίτες Λέικερς έκαναν ανανέωση, έφεραν δίπλα στον «Βασιλιά», τον Άντονι Ντέιβις δημιουργώντας κι αυτή μια –εν δυνάμει- υπερομάδα. Ποιος όμως μπορεί να υποτιμήσει τους Χιούστον Ρόκετς; Κοντά στον ακατάπαυστο σκόρερ Τζέιμς Χάρντεν προστέθηκε η μπασκετική ευφυία του Ράσελ Ουέστμπρουκ, του ανθρώπου που έχει τελειώσει τις τρεις τελευταίες χρονιές με διψήφιο αριθμό πόντων, ριμπάουντ και ασίστ κατά μέσο όρο. Πραγματικός 3D!

Πολύ δυνατοί είναι οι Φιλαντέλφια Σίξερς, καθώς στη νεανική τους ομάδα προστέθηκε ο έμπειρος Αλ Χόρφορντ, ο πιο έξυπνος ψηλός του πρωταθλήματος. Βεβαίως, από το κάδρο δεν βγάζουμε τους Μπακς. Το αντίθετο. Ο κορμός και ο προπονητής έχει μείνει ίδιος, έχουν γίνει ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, όλη η ομάδα ξέρει πώς να παίζει με (και για) τον Αντετοκούνμπο, οπότε με έναν ακόμη χρόνο εμπειρίας στην πλάτη τα «ελάφια» φέτος είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα. Οι πρωταθλητές Ράπτορς έχασαν τον Λέοναρντ και δεν έχουν ελπίδες για κάτι καλό, ενώ οι Ουόριορς έμειναν με τον Στεφ Κάρι μόνο, καθώς ο Κλέι Τόμπσον είναι τραυματίας και θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Ούτε από τους Σέλτικς υπάρχουν πια απαιτήσεις, αφού η ομάδα των τελευταίων δύο ετών σκόρπισε από 'δω κι από κει.

Στην εξίσωση του τίτλου θα έμπαιναν και οι Μπρούκλιν Νετς, που κάνουν την προσπάθεια να βγουν από την ανυποληψία. Πήραν τον Καϊρί Ίρβινγκ, τον Ντεάντρε Τζόρνταν και τον κορυφαίο Κέβιν Ντουράντ. Δυστυχώς ο KD είναι νοκ άουτ, θα χάσει όλη τη σεζόν, οπότε του χρόνου θα το συζητήσουμε γι’ αυτούς...

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Πάντοτε η πρώτη μέρα της κάθε σεζόν επιφυλάσσει δύο ματς, απ’ αυτά που θέλει να δει όλος ο κόσμος. Το πρώτο χρονικά (3.00 τα ξημερώματα δικιά μας ώρα) είναι αυτό μεταξύ των πρωταθλητών Ράπτορς και των Πέλικανς. Η αδημονία δεν αφορά τόσο τους πρωταθλητές όσο την ομάδα της Νέας Ορλεάνης, που επέλεξε στο νούμερο 1 του ντραφτ, τον Ζάιον Ουίλιαμσον. Ο 19χρονος φόργουορντ ήταν εντυπωσιακός με το κολλέγιο του Ντιουκ, διαφημίστηκε όσο κανείς άλλος από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, όμως δεν θα παίξει απόψε. Λίγες ώρες πριν οι Πέλικανς ανακοίνωσαν ότι ο παίκτης υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση στο γόνατο και θα κάνει το ντεμπούτο του μέσα στον Δεκέμβρη, πιθανότατα κοντά στις γιορτές.

Στις 5.30 τα ξημερώματα, το μενού περιλαμβάνει το ντέρμπι του Λος Άντζελες με τα δύο θεωρητικά φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

ΤΟ FORMAT

Το γνωστό του σύστημα διεξαγωγής ακολουθεί και φέτος του ΝΒΑ. Τριάντα ομάδες, 15 για την Ανατολή και άλλες τόσες για τη Δύση, θα δώσουν 82 αγώνες η καθεμία, με μοναδικό στόχο να τερματίσουν στην πρώτη οκτάδα της περιφέρειάς τους. Μόνο έτσι θα μπουν στα πλέι οφ, που ξεκινούν τον Απρίλιο και είναι σειρές ζευγαριών, όπου προκρίνεται η ομάδα που κάνει πρώτη τέσσερις νίκες. Και έτσι πάει η δουλειά μέχρι τους τελικούς του Ιουνίου.