Αθλητισμος

Αυτή την Ευρωλίγκα δεν θα την πάρει ελληνική ομάδα

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2051587.jpg
© ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME SPORTS

Η Ευρωλίγκα ξεκινά σήμερα με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να είναι αρκετά πίσω από τις υπόλοιπες ομάδες

Σήμερα το βράδυ ξεκινά ο φετινός μαραθώνιος της Ευρωλίγκας, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή 18 ομάδων, άρα και τη διεξαγωγή 34 αγωνιστικών. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν κλειστό συμβόλαιο και θα δώσουν φυσικά το «παρών» για μια ακόμη χρονιά.

Τα τελευταία 30 χρόνια το ελληνικό μπάσκετ πρωταγωνίστησε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με πολλά τρόπαια και ακόμη περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς και φάιναλ φορ. Όχι μόνο με τους «αιώνιους» του αθλητισμού μας, αλλά με σωρεία ομάδων. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης, αλλά και Μαρούσι, Μακεδονικός παλιότερα. Περασμένα μεγαλεία…

Όπως είναι (και) φέτος τα ρόστερ των δύο εκπροσώπων μας στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση της Ευρώπης, τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος τους. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα οικονομική κρίση που έχει αντίκτυπο στους επιχειρηματίες και κατά συνέπεια στις επενδύσεις τους, στο εξωτερικό ολοένα και περισσότερες ομάδες επενδύουν στην Ευρωλίγκα, ανεβάζοντας κατά πολύ τον οικονομικό πήχη.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το να δούμε μια ομάδα μας στο φάιναλ φορ, μοιάζει με απατηλό όνειρο αυτή τη στιγμή. Στη θεωρία, πάντα, ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή καλύτερο έμψυχο δυναμικό από τον Ολυμπιακό. Παρ’ όλα αυτά, έχει επτά χρόνια να πάει σε φάιναλ φορ, ενώ τα τελευταία τρία παρότι τερματίζει στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου κι έχει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, εκεί καταφέρνει να αποκλείεται με συνοπτικές διαδικασίες!

Ο Ολυμπιακός τα πήγε πολύ καλύτερα την τρέχουσα δεκαετία, κατακτώντας δύο τρόπαια και πηγαίνοντας σε τελικούς. Όμως είναι σε ξεκάθαρη κάμψη. Πολλά εσωτερικά προβλήματα και απληρωσιές, τον έχουν φέρει αρκετά σκαλοπάτια κάτω. Χαρακτηριστικό πως ούτε πέρυσι μπόρεσε να μπει στα πλέι οφ, κάτι που πιθανώς θα επαναληφθεί και φέτος.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΟΣΤΕΡ
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο Παναθηναϊκός ανέβασε (με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο) λίγο το μπάτζετ, αποκτώντας κάποιους ενδιαφέροντες παίκτες. Καταρχάς κράτησε όλους τους Έλληνες πλην του Θανάση Αντετοκούνμπο που πήγε στους Μπακς, ενώ πρόσθεσε τον χαρισματικό σκόρερ Φριντέτ, τον επίσης σκόρερ Ράις για «ρεζέρβα» του Καλάθη και τον all around Ουέσλι Τζόνσον από το ΝΒΑ.

Video Preview: Panathinaikos OPAP Athens

Δίνοντας αρκετά χρήματα σε αυτούς δεν περίσσεψαν πολλά για τους ψηλούς. Όλοι οι ειδικοί θεωρούν πως οι «πράσινοι» θα έχουν μεγάλο θέμα μέσα στη ρακέτα, αφού για τη θέση «5» υπάρχει ο ασταθής Παπαγιάννης, ο άγνωστος Αμερικανός Ουάιλι και ο έμπειρος Βουγιούκας.

Από τη μεριά του, ο Ολυμπιακός έχει το πιο παράξενο και άγνωστο ρόστερ στην πρόσφατη ιστορία του. Ο Ντέιβιντ Μπλατ βλέποντας τις οικονομικές δυσχέρειες της διοίκησης, αποφάσισε να στελεχώσει τους έμπειρους εναπομείναντες (Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ) με πολλούς άγνωστους και φτηνούς Αμερικανούς. Ο στόχος του είναι να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα τρέχει συνεχώς, με στόχο να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Το ερώτημα είναι πόσες φορές να αιφνιδιαστεί κάποιος σε μια σεζόν 34 παιχνιδιών;

Video Preview: Olympiacos Piraeus

ΤΑ ΞΕΝΑ ΡΟΣΤΕΡ
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως η φετινή Ευρωλίγκα είναι η πιο πλούσια στην ιστορία της. Πάνω από δέκα ομάδες έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ από Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό, αρκετές μάλιστα έχουν υψηλότερο και από τους δύο μαζί συνολικά!

Αυτό καθιστά «ντέρμπι» την είσοδο στην 8άδα, κάτι που πάντως θα φανεί στην πορεία και μέσα στα γήπεδα.

Η κάτοχος του θεσμού, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μπορεί να έχασε το δίδυμο γκαρντ των Σέρχιο Ροντρίγκεθ-Ντε Κολό, αλλά έκανε καλές μεταγραφές. Πήρε –μεταξύ άλλων- τον Μάικ Τζέιμς από την Αρμάνι (πρώην του Παναθηναϊκού), τον σουτέρ Στρέλνιεκς από τον Ολυμπιακό και έφερε στην Ευρώπη τον Κώστα Κουφό, δίνοντάς του 3.000.000 ευρώ!

Η Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς πήρε τον Ντε Κολό, πρόσθεσε και κάποιες ακόμη ποιοτικές λύσεις (αξίζει να δούμε τον Ουίλιαμς στο «4») και γενικά όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρωταγωνιστήσει.

Σχεδόν ίδια έμεινε η Ρεάλ Μαδρίτης, που πήρε πάντως τον Αργεντινό Λαπροβίτολα για άλλη μια λύση στα γκαρντ, ενώ η περσινή φιναλίστ Εφές κράτησε τον Αταμάν στον πάγκο και σε ένα ρόστερ που δεν είχε πολλές αλλαγές, πρόσθεσε τον Σίνγκλετον από την Μπαρτσελόνα, τον ψηλό που έπαιξε δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό.

Ξέχωρα από τις τέσσερις ομάδες που πήγαν πέρυσι στο φάιναλ φορ, από κάτω γίνεται ο χαμός Η Μπαρτσελόνα δημιούργησε μια dream team στα χαρτιά, εκτοξεύοντας τον προϋπολογισμό της στα 45.000.000 ευρώ!

Video Preview: FC Barcelona

Πήρε τον εξαιρετικό γκαρντ Ντιλέινι, τον σκόρερ Χίγκινς από την ΤΣΣΚΑ, επαναπάτρισε από τον ΝΒΑ τον Αμπρίνες, έφερε τον κορυφαίο περσινό ψηλό της διοργάνωσης, τον Ντέιβις της Ζαλγκίρις και τίναξε την μπάνκα με τα 7 εκατομμύρια που έδωσε για τον Μίροτιτς, που έχει πίσω του μια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ! Μόλις δέσει αυτή η ομάδα και επιστρέψουν οι τραυματίες γκαρντ Πάνγκος-Ερτέλ, μπορούμε να δούμε μεγάλα πράγματα. Πάντως, το έμψυχο δυναμικό της είναι μακράν το καλύτερο στην Ευρώπη. Μένει να φανεί και μέσα στο γήπεδο.

Τα εμπόδια για τις ομάδες μας δεν τελειώνουν εδώ. Η Αρμάνι Μιλάνο πήρε προπονητή τον σπουδαίο Μεσίνα, ο οποίος πρόσθεσε τον Σέρχιο της ΤΣΣΚΑ στη μηχανή του και εσχάτως τον Λουίς Σκόλα! Η Μακάμπι του Σφαιρόπουλου είναι κι αυτή ενισχυμένη, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να παίρνει ρόλο βασικού στα γκαρντ, ενώ η Χίμκι άλλαξε σχεδόν όλο της το ρόστερ, δίνοντας 33 εκατομμύρια ευρώ!

ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Σίγουρα τα λεφτά δεν παίζουν μπάσκετ, αλλά βλέποντας τις διαμορφωθείσες συνθήκες, γίνεται κατανοητό πως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μοιάζουν με φτωχούς συγγενείς. Αναμφίβολα έχουν την εμπειρία και το know how να επιβιώνουν, όμως το ταβάνι τους δεν μπορεί να είναι πολύ ψηλό. Ακόμη και στην οκτάδα να μπουν (που θα θεωρηθεί επιτυχία), δύσκολα θα μπορέσουν να πάνε στο φάιναλ φορ.

Οι «Πράσινοι» ξεκινούν σήμερα Πέμπτη με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα και τον παλιόφιλο Τζέιμς Γκιστ, ενώ ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Λιόν της Γαλλίας για να αντιμετωπίσει τη Βιλερμπάν, την πιο αδύναμη ομάδα της Ευρωλίγκας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ