Αθλητισμος

Γιατί ο Λούις Σκόλα είναι η μορφή του Μουντομπάσκετ

Ένας έφηβος, ετών 39

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Luis Scola.jpg
© EPA/ALEX PLAVEVSKI

Λουίς Σκόλα: Ένας έφηβος, ετών 39. Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στον τελικό, ο Αργεντινός είναι η μορφή του Μουντομπάσκετ.

Οι περισσότεροι 39άρηδες αυτού του πλανήτη λένε πως «γεράσαμε», «πάμε για 40», είναι γενικά σε μια φάση που ετοιμάζονται να μπουν στη μέση ηλικία. Οι πιο… ζωηροί, είναι πιο γυμνασμένοι, τρέχουν, είναι πιο αθλητικοί τύποι. Ο Λουίς Σκόλα παίζει μπάσκετ. Για την ακρίβεια είναι ο MVP του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος, βάζοντας τα γυαλιά σε όλους.

Έχει οδηγήσει την Αργεντινή στον τελικό, έχοντας 19,3 πόντους και 8,1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ τα ποσοστά ευστοχίας του αγγίζουν το 50%, ακόμη και στα τρίποντα! Και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν ψηλό παίκτη (με ύψος 2.07) που συνήθως παίζει κοντά στο καλάθι.

Κι  αυτοί οι μέσοι όροι στο συγκεκριμένο τουρνουά της Κίνας είναι αυτοί που τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Με αυτά τα νούμερα έπαιζε για επτά χρόνια στην Ταού (νυν Μπασκόνια), με αυτά και στο ΝΒΑ όπου έμεινε μια ολόκληρη δεκαετία, κάνοντας σπουδαία καριέρα ειδικά με τη φανέλα των Χιούστον Ρόκετς.

Τον θυμόμαστε με μακρύ μαλλί και με τις εξαιρετικές κινήσεις του κάτω από το καλάθι και τώρα τον βλέπουμε με κοντό γκριζαρισμένο μαλλί και  με εξαιρετικές κινήσεις σε όλο το παρκέ. Ο Σκόλα αναγκάστηκε να μάθει να σουτάρει από μακριά στα… γεράματα, όταν στο ΝΒΑ κατάλαβε ότι για να επιβιώσει πρέπει να βάζει και τρίποντα, όπως κάνουν σχεδόν όλοι οι ψηλοί.

Προσέλαβε ειδικό γυμναστή, άλλαξε τη διατροφή του και γενικά κάνει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, με μοναδικό στόχο να μείνει ανταγωνιστικός ενόψει Μουντομπάσκετ.

Κάθε πρωί που κάνει προπόνηση, πηγαίνει νηστικός και όχι έχοντας φάει πρωινό. Δεν τρώει τίποτα μέχρι τις 3 το μεσημέρι και τίποτα μετά τις 11 το βράδυ. Ενδιάμεσα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Όπως αποκάλυψε ο προπονητής του στην εθνική Αργεντινής, ο Σέρχιο Ερνάντες, ο Σκόλα προετοιμάστηκε για 3-3,5 μήνες μόνος του, σε ένα σπίτι που έχει στην εξοχή της Αργεντινής. Έχει φτιάξει ένα γήπεδο μπάσκετ και με έναν γυμναστή έκανε προετοιμασία, αφού είχαν τελειώσει οι υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Κίνας.

Έγινε κατανοητό ότι αυτή η προετοιμασία πέτυχε, με τον 39χρονο να κάνει πράματα και θάματα στα γήπεδα της Κίνας. Αυτός είναι ο Λουίς Σκόλα. Ένας ώριμος άνθρωπος με όραμα, με πρόγραμμα και με πίστη. Πιστός επτά χρόνια στην ισπανική Ταουγκρές, πιστός στους Ρόκετς για έξι χρόνια, πιστός στην Αργεντινή εδώ και 21 συναπτά έτη, πιστός και στην οικογένεια με σύζυγο και τέσσερα παιδιά.

Επίσης είναι και ο πιο προσγειωμένος από τους νεότερους συμπαίκτες του. Δεν πανηγυρίζει έξαλλα, δεν κάνει κραιπάλες μετά τα ματς. Ίσα-ίσα που λέει και στους υπόλοιπους να είναι ήρεμοι, να μην ασχολούνται με τα social media.

Μπορεί η Αργεντινή να εντυπωσιάζει, αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σήμερα είναι ο μεγάλος τελικός του Μουντομπάσκετ με αντίπαλο την Ισπανία (15.00 ώρα Ελλάδος) και εκεί έχει την ευκαιρία να πετύχει δύο πράγματα. Πρώτον να κατακτήσει ένα τρόπαιο που του λείπει πολύ και δεύτερον να γίνει ο μεγαλύτερος που το καταφέρνει. Σε ηλικία 39 ετών, 4 μηνών και 17 ημερών. Αν νικήσει η Ισπανία τότε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής θα γίνει ο Μαρκ Γκασόλ που είναι 34 χρόνων, 7 μηνών και 18 ημερών. Όπως και να ‘χει, θα σπάσει το ρεκόρ του Ντομινίκ Ουίλκινς (34 ετών, 7 μηνών, 3 ημερών) που κρατά από το 1994. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ