Αθλητισμος

Οι «Έλληνες» στο Μουντομπάσκετ

Παίκτες που είτε τώρα είτε στο παρελθόν αγωνίστηκαν στη χώρα μας

Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Μουντομπάσκετ αγωνίζονται και άλλοι «Έλληνες». Διαβάστε ποιοι είναι.

Οι παίκτες που απαρτίζουν τη δωδεκάδα της Εθνικής δεν είναι οι μοναδικοί γνώριμοι στο Μουντομπάσκετ της Κίνας. Πέρα από τους πασίγνωστους μπασκετμπολίστες, υπάρχουν και πολλοί δικοί μας γνωστοί, που έχουν παίξει στην Ελλάδα, είτε για χρόνια είτε για λίγο.

Η εθνική Πολωνίας, διαθέτει ως ομογενή τον Αμερικανό γκαρντ AJ Σλότερ, που έπαιξε μια σεζόν στον Παναθηναϊκό, ενώ ο βασικός σέντερ των Νιγηριανών, ο Μάικλ Έρικ, έχει κάνει πέρασμα από Πανελευσινιακό και ΑΕΚ. Στην Ιταλία υπάρχει ο Αλεσάντρο Τζεντίλε, που είχε μια σύντομη και αποτυχημένη θητεία στον Παναθηναϊκό και δίπλα του, ο πανέξυπνος γκαρντ Ντάνιελ Χάκετ, που τον μάθαμε στον Ολυμπιακό.

Η Σερβία έχει τον Νίκολα Μιλουτίνοφ του Ολυμπιακού, αλλά και τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, που έκανε μια σεζόν στον Παναθηναϊκό. Ένας ακόμη νατουραλιζέ παίκτης, είναι ο Σκότι Ουιλμπέκιν, ο οποίος είναι Αμερικανός, απέκτησε τουρκική υπηκοότητα και η σχέση του με την Ελλάδα περιορίζεται σε μια σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Αντίπαλός μας με το Μαυροβούνιο είναι ο γκαρντ Ράντοβιτς, που πήγε στη Δράμα το 2013 για λογαριασμό του ΚΑΟΔ, ενώ πάλι στο γκρουπ μας, με τη Νέα Ζηλανδία όμως είναι ο Κόρεϊ Ουέμπστερ που έπαιξε στον Κόροιβο Αμαλιάδας προ τριετίας. Μαζί του και ο Ρόμπερτ Λο, που κι αυτός πήγε στον ΚΑΟΔ το 2014.

Από τη Δομινικανή Δημοκρατία, «δικός» μας έγινε για λίγο το 2015 ο σέντερ Ελόι Βάργκας, που κατέφτασε στα μέρη μας για να αγωνιστεί στην Καβάλα. Η εθνική Γαλλίας διαθέτει τον Αξέλ Τουπάν, που πέρυσι έπαιξε στον Ολυμπιακό, ενώ στην Αυστραλία έχουμε διπλή εκπροσώπηση: Ο σέντερ των Σανς και μέχρι πέρυσι των Σέλτικς, ο Άρον Μπέινς, έχει παίξει στον Ίκαρο Καλλιθέας, ενώ ο Νέιθαν Σόμπεϊ πέρασε πρόπερσι από τον ΠΑΟΚ.

Συνεχίζοντας στον όγδοο όμιλο, η Σενεγάλη έχει τον Μουχαμάντ Φαγέ, που μιλάει μια χαρά τα ελληνικά μετά την παρουσία του σε Ίκαρο, Πανελευσινιακό, Ρέθυμνο και δύο φορές στον Προμηθέα Πατρών, ενώ στον Ολυμπιακό έχουν παίξει οι Καναδοί Μπιρτς και Ουίλτζερ.

Τέλος στη Λιθουανία γίνεται… χαμός με μια τετράδα παικτών. Ο Γιόνας Μασιούλις αγωνίζεται στην ΑΕΚ και παλιότερα στον Παναθηναϊκό, ο Κουζμίνσκας είναι φετινό απόκτημα του Ολυμπιακού, ο Λεκαβίτσιους μέχρι τον Ιούνιο ανήκε στους «πράσινους», ενώ σε Ολυμπιακό και Μαρούσι έχει παίξει ο Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις.